Patch za ATI drajver na Lucid Lynx

Pozdrav svima. Bio sam ovde i prije registrovan, ali sam zaboravio podatke, pa je sad to malo … diskutabilno za sjetiti se.

Nema veze, idem sad sa ovim nalogom. Naime, instalirao sam zadnju verziju Ubuntu-a i redovno apdejtujem. Naravno, kao i svaki drugi put, glavobolju mi zadaje ATI karta i drajveri.

Pa da počnem … :-/

Kao prvo, koristim SN2033 Samsungov monitor sa ne tako standardnom rezolucijom od 1600x900. Po instaliranju proprietary ATI-jevih drajvera, radi 3D, efekti omogućeni, ali u ponudi rezolucija nemam 1600x900. Izaberem prvu manju sa 16:9 aspect ratio-m. Zatim ubacim custom rezoluciju što mi je potrebna (1600x900) preko xrandr. I dodam tu rezoluciju …samo što to ne da je muka dok jedva upalite kompjuter nakon toga, već piše da je 1600x900, ali je skupljena nekako na sredinu ekrana, (nije fullscreen), ai pojave se tamne uspravne linije.

Da odmah riješimo zabunu, ista ta rezolucija na Windowsu radi.

E sad. Kada deaktiviram, proprietary drajvere, i prepuštanju Ubunutu-u da koristi svoje, postoji rezolucija i sve bude ok, što se tiče tog problema … oko rezolucije. Sada, na 10.04, pronađen je bug, koji za čudo božije baš i mene zahvata. (opet naime)… svi koji imaju ATI-jeve karte i monitor skopčan preko DVI->VGA konektora imaju problem sa gamma podešavanjima, brightnes i contrast podešavanjima. Ne da se ne može čitati na takvom izgledu, već ono je …sjedi i plači pored njega.

Malo se družio sa gugletom i nađem na bugs launchpad-u patch, koji kao rješava taj problem sa gamma podešavanjima. Sav sretan skinem patch, jer ga svi hvale i govore kako je uradio posao. E pogodite opet, od svih njih, meni nije, ili ja ne znam …

Evo patch-a:

A evo šta ja dobije od svega toga:

[code]bajic@bajic-ubuntu:/lib/modules/2.6.32-19-generic/kernel/drivers/gpu/drm/radeon$

bajic@bajic-ubuntu:/lib/modules/2.6.32-19-generic/kernel/drivers/gpu/drm/radeon$
sudo su

root@bajic-ubuntu:/lib/modules/2.6.32-19-generic/kernel/drivers/gpu/drm/radeon$
patch -p1 < 0001-drm-radeon-kms-more-atom-parser-fixes.patch

(podrazumjevajući da sam peč već kopirao i trenutni folder … koji, da li je to taj pravi folder u kojem treba da se nalazim uopšte … ??? )

Evo rezultata:

patching file drivers/gpu/drm/radeon/atom.c
Hunk #1 FAILED at 905.
Hunk #2 FAILED at 919.
2 out of 2 hunks FAILED – saving rejects to file
drivers/gpu/drm/radeon/atom.c.re[/code]
Whats the problem … ?

Baj d vej, zaboravih reći da mi je karta HD3650 Radeon, a Ubuntu 64-bitni.

I da …zaboravih reći isto, sa instaliranjem fglrx-a, brajtnes i sve je ok, ima rezolucija, ali nema 3D-a , a ni efekata ni kompiza i svega … tako sam i radio do sad, ali od sad … neće ni to jer svaki put kad pokušam da instaliram paket, on ga skine, pokuša da instalira i kaže da je broken … sa Error (1) ili tako nešto … pa eto, da od svih … i to me hoće :-/
Usput … fglrx je prije bio okej, ali zadnji apdejt ga je …

Help :frowning:

Pozzdrav :wink:

Ne želim pametovati, ali to je tako sa najsvježijim apdejtima. Ja koristim Debian Testing, koji je još konzervativniji kad su nove verzije u pitanju.
Trenutno imam bug u gtk zbog kojeg ne mogu koristiti detaljni pregled u pcmanfm. Instaliranje proprietary nvidia drivera već negdje pola
godine nije moguće, barem ne jednostavnim “apt-get install”. Itd. Kod manjih paketa se nekako može i vratiti na stariju verziju.
Debian recimo ima snapshot repozitorij za to. Ali šta kad uradiš apdejt čitavog Gnome-a? Koji bi to posao vraćati sve nazad…

Pa sad šta je tu je, povratka nema. Valja me spasiti :), jer mi je sistem neupotrebljiv …