Patenti i Linux!

Dali ste čuli za zakon kojeg će evropska komisija najvjerovatnije proglasiti krajem godine ???

Nisam htjeo ovo slati kao novost jer mi tako kontra-linux zvuči, da bi bilo objavljeno na početnoj strani, ali ako se ovo sprovede neće dobro izgledati za Linux.

Riječ je o pravima na softwerske patente, koji će faktički omogućiti velikim firmama da zabrane slobodno korištenje programerskih ideja drugima. Ako se ovaj zakon proglasi, sve zemlje evropske unije moraju ga primjeniti. Nadam se da neće doći do toga

Babysitter

klikni me

Zamislite da svako po nesto patentira, gdje bi nam bio kraj!
U tom slucaju bi GNU trebao patentirati sve sto se moze ali naravno nece biti dovoljno para za to.
U svakom slucaju ovim glavonjama je uvijek u cilju da zaglupe narod kako bi mogli pozitivno glasati.

A zamislite da je Gutenberg patentirao štampanje knjiga, danas bi se informacije i dalje pisale na kamenu. Ili bi samo bogati ljudi bili obrazovani.
Ja lično mislim da je zakon koji štiti znanje loš zakon za sve. Još jedan primjer za nepravdu patenta: Tomas Edison. On se i danas vodi kao izumitelj sijalice, iako su 50 godina prije njega Leo Fuko i Robert Houdin uspješno koristili ovaj izum. Lova, samo lova je u pitanju…