PCLinuxOS na 8. mjestu DistroWatch-a

Ono sto sam govorio mjesecima, konacno se obistinjuje. Bez previse novca ulozenog u reklamu kao Ubuntu, ili bez tolike pompe koju prave velike distribucije, PCLinuxOS se polako probija i za 6 mjeseci ce biti medju top 5 distro-a.

Ne znam ima li ULK ovaj distro, i je li ga iko drugi osim mene probao, ali svakako bi trebali razmisliti da ga si nabavite. Iako ga zovu pocetnickim, glavni adut mu je “da sve pod njim radi”. Pravio ga je Texstar sto takodjer dovoljno govori. :slight_smile:
A ako ovo pocetnicki radi da za neku radnju moram obaviti pola manje koraka, onda cu biti “pocetnik” do kraja zivota :smiley: :smiley:

Ja ga vec odavno “guram” mostarcima i mogu reci da su povratne informacije mnogo bolje nego kod drugih distro-a.

[quote=alzan]Ono sto sam govorio mjesecima, konacno se obistinjuje. Bez previse novca ulozenog u reklamu kao Ubuntu, ili bez tolike pompe koju prave velike distribucije, PCLinuxOS se polako probija i za 6 mjeseci ce biti medju top 5 distro-a.

Ne znam ima li ULK ovaj distro, i je li ga iko drugi osim mene probao, ali svakako bi trebali razmisliti da ga si nabavite. Iako ga zovu pocetnickim, glavni adut mu je “da sve pod njim radi”. Pravio ga je Texstar sto takodjer dovoljno govori. :slight_smile:
A ako ovo pocetnicki radi da za neku radnju moram obaviti pola manje koraka, onda cu biti “pocetnik” do kraja zivota :smiley: :smiley:

Ja ga vec odavno “guram” mostarcima i mogu reci da su povratne informacije mnogo bolje nego kod drugih distro-a.[/quote]
probao, mandriva II (bolja je mandriva), ništa spec kolko ga ti nahvali

ma SUSE 10 jede sve :smiley:

Samo cesto stane da mu se provari sve to sto pojede :smiley: :smiley:

… odustajem od uređivanja vijesti :slight_smile:

Alžane: jesi li probao Mandriva One? Ako nemaš club membership, javi da ti iskopiram.

Jednom sam uzeo PCLinuxOS kao livecd za popravke. Izivcirao me. Uzeo DSL. Bio presretan.
Jednom sam ga instalirao na PC. Izivcirao me. Uzeo Gentoo. Bio presretan.

Hajde recite sto vam ne valja kod ove distribucije!

Probao sam ih na desetke i tek mi je ova upotpunila sve mane koje sam primjecivao kod drugih. Mozda je to samo do mene, ne znam. Ali koliko ste nazugali ovaj distro, pocetnik koji cita ovu temu, pomislit ce da PCLOS nicemu ne valja.

Npr. evo sjetio sam se da po defaultu ne dodju svi win32 codeci instalirani, ali mislim da se konkretno radi o samo par njih, koji se preko Synaptica dodaju u sekundi.

Druga stvar, ne znam jeste li se toliko dugo na njemu zadrzali da primijetite kolika je BAZA pred-kompajliranih paketa koji apsolutno savrseno rade na ovom distrou.

Onda, koji je LiveCD onoliko vizualno napucan kao PCLOS?! Ovo vam je nebitno. Ako je tako, vratite se unazad par godina pa se sjetite je li bas toliko nevazno.

OK, al nam samo jos reci jel ima nekih skrivenih prednosti u odnosu na Mandrivu? :stuck_out_tongue:

Prijavljuje MNOGO manje compile gresaka od Mandrive. Ovo sam primijetio odmah na pocetku.

Kad sam ja koristio Mandrivu, nisam mogao pristupiti svim pred-kompajliranim paketima, sto nije slucaj sa PCLOS-om.

Eto onako nabrzaka iz glave :smiley:

Prijavljuje MNOGO manje compile gresaka od Mandrive. Ovo sam primijetio odmah na pocetku.

Kad sam ja koristio Mandrivu, nisam mogao pristupiti svim pred-kompajliranim paketima, sto nije slucaj sa PCLOS-om.

Eto onako nabrzaka iz glave :D[/quote]
Hm, ovo je u najmanju ruku upitno, a i pomalo smijesno :).
Hocu reci da te “greske” ovise o mnogo faktora, a ponajmanje od uobicajenog skupa paketa koji se instalira na nekoj od distribucija. Da se razumijemo, ne koristim niti jednu od gore navedenih distribucija nego zdrav razum i iskustvo.

Meni se kod PCLOSa ne sviđa što su zamijenili urpmi sa apt-getom, osim toga ne vidim neku veću razliku u odnosu na Mandrivu, možda kod izbora paketa.

vidis, ja sam trazio distro koji bas ima apt-get. ne svidja mi se urpmi. vjerujem da oni koji vole urpmi, nece mozda voljeti PCLOS. ali opet…

[quote=alzan]Hajde recite sto vam ne valja kod ove distribucije!

Probao sam ih na desetke i tek mi je ova upotpunila sve mane koje sam primjecivao kod drugih. Mozda je to samo do mene, ne znam. Ali koliko ste nazugali ovaj distro, pocetnik koji cita ovu temu, pomislit ce da PCLOS nicemu ne valja.[/quote]
Šta si to primjećivao kod drugih distro-a ??? Druge teme za GDM/KDM ??? Početnik koji će čitati temu daleko više će mu se svidjeti nego tvoja rubrika u infu :slight_smile:

nisam rekao da ne valja, misao je bila da je PCLinuxOS podskup skupa Mandriva, tako da kada uzmeš Mandrivu na neki način imaš već PCLinuxOS, ali nije loš za “prezentiranje” Linux-a “narodnim masama”

meni jeste bitno da desktop izgleda fino, ali… nije to to, viđao sam manje “napucanijih” da bolje izgledaju, mada se svaki linux može natjerati da bude kao kod drugih

uvijek imam isti komplet paketa (sourceova) koje isprobavam na raznim distribucijama i prema njima gledam kako se ponasa sistem. I naravno da je i odabir tema vezan za prvi susret s nekom distribucijom. Pluseva nikada ne moze biti previse.

I ne kontam ovu zadnju recenicu :o

Hmm, onda bi ti Slackware trebao biti na prvom mjestu :wink:

meni jeste, baš zato što skoro sve živo što “vidim” mogu kompajlirati na njemu! bez glupih dependencies

eh, na slakiju poceo…ali mi u nekog fazi poceo ici na zivce svojom konzervativnom politikom :smiley: