1 PCLinuxOS 2744 +
2 Ubuntu 2402 -
Prije 12. mjeseci statistika je bila1 Ubuntu 2581
2 PCLinuxOS 2064
Da bi do prije 6. mjeseci PCLinuxOS skocio na znacajno 1. mjesto:1 PCLinuxOS 2744>
2 Ubuntu 2402<
Je li neko probao ovu distribuciju? Bas me zanima otkud iznenadni hop na 1st place.
Ama da nedizemo prasinu sacekajmo jos dvanest dana pa da vidimo finalne rezultate igre, mislim da ce se strasti smiriti
Za informaciju, ovako izgleda stanje sudo-distribucija:
2 Ubuntu
8 MEPIS
15 Kubuntu
23 Ubuntu Studio
25 Xubuntu
31 Ubuntu CE
38 Fluxbuntu
Oduzmi podijeli i saberi, sudo se doboko uvukao pod kozu pa cak i na distrowatch.org :lol:
PCLinuxOS, onako fin (vadi ga apt-get) inače meni je ono previše “kičasto” (probao sam ove dvije tri zadnje verzije), ali polako možda sazri u nešto jače (mora se odnekle krenuti)… IMHO ubuntu je trenunto, kad se sve uzme u obzir bolji (malo više hehe)
Danas sam probao PCLinuxOS. Slazem se sa Testnim Hamom2, paket je napucan. Ima vec sve preinstalirano (java, flash player, etc). Osim toga instalacija je veoma jednostavna (vizard kao i kod windowsa) i ne zahtjeva gotovo nikakvo predznanje da bi se koristio. Mislim da je trenutno laksi za koristenje od Ubuntu-a pa stoga i toliki porast na tabeli.
Doduse, jos se borim da skontam internet konekciju. Ne znam sta radim pogresno pa ne konektuje, ali to je vec do mene a ne do softvera :).
To je tacno, nema nikakve veze sa najomiljenijom ili most install linux distro, tako da ta statistika nema nikakvu relevantnu vrijednost, niti predstavlja stvarnu situaciju u simpatizaciji ili intresu prema jednoj ili drugoj distribuciji
jedna stvar koja mi “bode” oči na ovim novim “mainstream” distroima (PCLinuxOS, Mint) je to što je na home siteovima postavljen googleaddons i neke reklame, to mi izgleda pravo “bezze” al šta ćeš, haj da se šta može zaraditi pa mi ne bi bilo “ofirno”… al eto neka ide kako ide pa ćemo vidjeti (možda griješim, ANZ)
pps:
što se tiče ovih distro, nemam ništa protiv, neke stvari mi se čak i sviđaju, OK su za početnike - da se malo “izbirikaju” na live CD-u i odrade instalaciju (ali kasnije nastaju “muke”, reposi, nema dovoljno communitija za “debugiranje” itd)
ne kaže se džaba svaki početak je težak, IMHO tako i svaki početak/nastajanje nove distro je uglavnom težak, let’s see)… nejse
e ja skim sa god pričao da je stavio na site addons vazda mi je “kukao”… nejse, ali to nije poenta šta sam htio reći, hoću reći da je site “smiješan” u odnosu na npr. mandrivu, suse, ubuntu, slack, debian itd… jer mi djeluje amaterski, možda nisam u pravu ali to je moje mišljenje o ovome, sad za sad…