Adobe je objavio 29. januara da je pokrenut proces registracije PDF-a (Portable Document Format) kao ISO standarda. Kompletna specifikacija PDFa je objavljena daleke 1993. godine a u međuvremenu su stotine firmi proizvele svoja rješenja zasnovana na PDFu. Danas je PDF “de facto” standard za razmjenu dokumenata za koje je potrebno garantovati da će izgledati jednako na svim sistemima te na papiru. Jedan od razloga za standardizovanje PDFa je i to što je nekoliko “podskupova” PDFa (modifikacija koje su specifične za pojedine oblasti) već odavno ISO standard, pa su u Adobu željeli dodatno olakšati život njihovim korisnicima.
Da bi se nešto zvalo “standardom” treba biti prihvaćeno i dokumentovano od strane međunarodnih standardizacijskih tijela kao što su ISO, IEEE, IETF, razna tijela UNa itd. ako to nije zadovoljeno onda se govori o de facto standardu. Otvorenost je sasvim drugo pitanje, de jure standard ne mora biti otvoren - kao što je slučaj npr. sa MS XMLom koji nije otvoren ali je ipak prihvaćen od strane ECMA, drugo je pitanje koliko je ECMA vjerodostojan. Razna tijela postavljaju razne uslove otvorenosti, npr. ISO traži da ne postoji nikakva očigledna prepreka u implementaciji, IETF navodno traži čak da se dostavi referentna implementacija pod nekom od open-source licenci.
Ne baš. Mnogi ljudi tvrde da postoje neke naprednije mogućnosti PDF datoteka koje ne možeš
vidjeti/koristiti(?) na drugim preglednicima.
Kao recimo programeri Scribusa. Evo mali isječak iz dokumentacije, tačnije dio o eksportovanju PDF-ova:
“Najbolje rezultate pri pregledanju/štampanju ćete dobiti sa najnovijim verzijama Acrobat Reader 5.0.10 ili
Adobe Reader 7.0.8 za Linux, te verzijama 6.0+ na drugim platformama. Također trebate imati na umu
da gv i derivati nisu pogodni preglednici za EPS i PDF napravljene Scribusom…”
Po ovome se lako da zaključiti da smo (sve do sada) bili ograničeni na Adobe-eve proizvode, mada lično
nisam imao ove probleme, osim tog što su gv i nj derivati stvarno najlošiji komadi softvera ikad viđeni.
Još jedno iskustvo koje naime imam je vezano za brzinu pregledavanja PDFova. Pošto imam stvarno kantu
od računara, PII 233 MHz sa 256 MB RAM-a, programi poput KPDF, Evince, XPDF su previše spori za valjano
čitanje dokumenata većih od 5 stranica. Zato sam morao koristiti gv. On opet ima užasne greške pri
pregledavanju i ruši se zbog najbanalnijih stvari. Zanimljivo je ipak da mi je na Windowsu Adobe
AcrobatReader u verziji 5 uvijek letio. Našao sam naime prihvatljivu alternativu, a to je FoxitReader 2.0
za Windows koji pokrećem preko wine-a. I brži je i od gv-a… smiješno. Ali eto, closed source je, pa možda
ima neku licencu od Adobe-a.
U svakom slučaju veoma lijepa vijest. Prosto poludim kad dobijem dokument u nekom formatu koji zavisi od platforme, OS-a ili čak određene verzije određenog softvera (CDR).
U svakom slučaju veoma lijepa vijest. Prosto poludim kad dobijem dokument u nekom formatu koji zavisi od platforme, OS-a ili čak određene verzije određenog softvera (CDR).[/quote]
Hmm… ima i dr problem: imaš otvoren standard da ne može biti bolji i jednostavniji i 90% mojih prijatelja
to ne mogu otvoriti na sv windows računarima. Govorim o .svg, a ne daj Big Benže da probam otvoriti .svgz!
[quote=canci]Hmm… ima i dr problem: imaš otvoren standard da ne može biti bolji i jednostavniji i 90% mojih prijatelja
to ne mogu otvoriti na sv windows računarima. Govorim o .svg, a ne daj Big Benže da probam otvoriti .svgz![/quote]
ili ogg…