imamo malu raspravu u firmi u kojoj radim koji nacin je bolji, brzi, “ispravniji”. Interesuje me vase misljenje koje ce mi pomoci da ili promjenim svoje misljenje ili da “ubijedim” one druge :D.
verzija 1[code]
<?php
echo '
';
echo '
Ime i Prezime
';
echo '
Adresa
';
echo '
Grad
';
echo '
Telefon
';
echo '
Email
';
$query = mysql_query("SELECT * FROM address_book ORDER BY last_name ASC");
while ($result = mysql_fetch_array($query, MYSQL_ASSOC))
{
echo '
';
echo '
'.$result['ime'].' '.$result['prezime'].'
';
echo '
'.$result['adresa'].'
';
echo '
'.$result['grad'].'
';
echo '
'.$result['telefon'].'
';
echo '
'.$result['email'].'
';
echo '
';
}
echo '
';
?>
[/code]
verzija 2[code]<?php
$query = mysql_query("SELECT * FROM address_book ORDER BY last_name ASC");
while ($result = mysql_fetch_array($query, MYSQL_ASSOC))
{
$CONTENT .= '
';
$CONTENT .= '
'.$result['ime'].' '.$result['prezime'].'
';
$CONTENT .= '
'.$result['adresa'].'
';
$CONTENT .= '
'.$result['grad'].'
';
$CONTENT .= '
'.$result['telefon'].'
';
$CONTENT .= '
'.$result['email'].'
';
$CONTENT .= '
';
}
?>
Ime i Prezime
Adresa
Grad
Telefon
Email
<?= $CONTENT ?>
[/code]
(ja koristim verziju 2).
Ili postoji i neka treca ili cetvrta opcija?
Razumijem da nacin pisanja koda dosta stvar “licne prirode” i da je ssvim svejedno da li koristis echo ili print ili tako nesto. Ali mislim da u ovom slucaju se moze govoriti da je V1 bolja/losija od V2?
Hvala za svaki komentar (uz obrazlozenje, naravno )
[/code]
To mi je onako najfancy, a kod gore ponudjena dva primjera... bas i nema neke velike razlike. Doduse uzeo bih prvo jer bih izbjegavao pravljenje velikih stringova konkatenacijom. Bolje odmah to u stream da ide sa echo-om. A moze i ova hrpa "echo" odnosno .= komandi da se smanji sa jednom for petljom.
che, zbog takvog pristupa template sistemima (sam template sistem je jezik za sebe), dosta ljudi se vratilo nazad samom PHP-u kao template jeziku (to je i bila originalna namjena)
P.S.
Inače, ja sam pristalica “trivijalnih” template sistema, gdje je template statički html, sa placeholderima za kasnije; Kao što je bio stari PHPlib Template. Ili Cheetah za python (već malo komplikovanije, al je sve 100% python).
Ne znam … i RoR je isao na fazon “ruby everywhere” medjutim isprobao sam ovaj DRYML (don’t repeat yourself markup language) http://hobocentral.net/manual/chapters/3_dryml.html i cini mi se boljom solucijom (mnogo je ugodniji za raditi).
Btw. inace sam poceo preferirati “ugodnost” i brzinu programiranja nad brzinom izvrsavanja koda - tako da sam pristalica onih sistema koji mi omogucavaju da nesto napravim brze, ljepse, citljivije (tj. lakse za odrzavati meni i eventualno drugima) sa sto manje koda a performanse se nadomjestaju hardverom ili eventualnom optimizacijom koda kad je zavrsen (premature optimizations are evil!)
No frks - taj kod se mogao napisati i u obicnom JSP-u bez upotrebe tagova, bas onako kao sto si ti napisao, medjutim, ja se u zadnje vrijeme lozim na te tagove, valjda zato jer me uhvatila ona glupa XML groznica… Sad i kad sharam po stolu, stavim “che je bio ovdjeche” O_O