Php folder - dozvole

Imam instaliran apache2 i php5 i u folderu /var/www sam napravio svoj folder php u koji cu snimati ono sto vjezbam za faks.
sudo mkdir /var/www/php a zatim chown boby php/
E sad sve sto snimam u taj folder treba da vlasnik budem ja (tako je bilo na mandrivi dok sam radio), medjutim sto god kopiram u taj folder (mislim na php i html fileove) kad pokusam otvoriti mozillom dobijem Forbidden You don’t have permission to access /php/galerija/formular.html on this server. (u ovom slucaju to je formular.html file). Da bih ovo otvorio kako treba, moram za svaki fajl iz foldera php (ukljucujuci i pod foldere) rucno uraditi chmod 777 ime_fajla.

Kako, dakle, da ne moram ovo raditi, tj. kad nesto snimim u folder php da automatski bude nastimano da to mogu otvarati kroz mozillu, bez stimanja permisija?

nisam siguran, ali mozda se moze napraviti to sto ti hoces sa umask http://www.cyberciti.biz/tips/understanding-linux-unix-umask-value-usage.html

EDIT: ipak nije ovo komandu koju ti trazis :slight_smile: jer ovo bi bilo za citav sistem a ti hoces samo jedan direktorij. aj javit ce se vec neko sa rjesenjem :slight_smile:

Ako koristis standardni PHP setup (Apache + mod_php), dovoljno je koristiti “mod_userdir”, koji je po defaultu instaliran na dosta distribucija.

Postavis html/php datoteke u ‘/home/username/public_html’, a nasurfas sa http://localhost/~username