Php/mysql pitanje

ne mogu naci ni jednu php/mysql (moze i odvojeno) korisnicku grupu na bosanskom jeziku. ako neko zna da mi preporuci

u medjuvremenu, jedno podpitanje :slight_smile:

trazim informacije o prednostima i nedostacima izmedju php i mysql na istom serveru i php i mysql na odvojenim serverima.

takodje, trebam misljenje o sljedecem:
slucaj: Server1 vrsi Servis1. Server 2 vrsi Servis2. Servis2 je nezavisan od Servisa1, servisi su razliciti, ali se Servis2 bazira na podacima iz mysql-a sa Serer1 (mysql1; ljudi, organizacije, adrese, clanstvo…). Trenutni proces komunikacije izmedju Server1 i Server2 je sljedeci: svaki put kad neko se logira na Server2 (samo registrovani clanovi imaju pristup), pomocu soap-a se posalje zahtjev ka mysql1 za update i ako ima neki update (izvrsena izmjena na mysql1 dok na mysql2 je jos uvijek stara informacija), opet preko soap-a se vraca ka Server2 i izvrsi se update.
mysql2 nije kopija mysql1 nego ima 2/3 istih tabela kao mysql1, koje su potrebne za Servis2.
nakon “update-a” Servis2 koristi podatke sa mysql2.
Ukoliko se izvrsi neka izmjena na u mysql2, salje se na mysql1 i onda se ponovo vrsi update (iako je izmjena na Server2 vec pohranjena ipak se vrsi update sa Server1, izmjena na Server2 se “overwrite” sa update-om sa Server1 - da bi bili 100% sigurni da su podaci na oba servera isti.)

ja zagovaram da se izbaci mysql2 (osim par tabela koje koristi Servis2 a ne Servis1) i da se podataci uzimaju direktno sa mysql1 a ne sa mysql2. zdrava logika. bice veci “load” na mysql1, ali generalno se ubrzava proces i izbacuje se dupliciranje podataka i mogucnost nejednakih podataka.
sta vise, ja repdlazem da se mysql1 odvoji na poseban server Server3.

medjutim, tip koji vodi Servis1 odbija to iz razno-raznih razloga, uglavnom pogresnih ili djelimicno tacnih. problem je sto je on stariji radnik, jedan koji je u firmi od pocetka i njemu se vise vjeruje. mene interesuje da li je ovo moje razlisljanje dobro i ak oneko zna kakvih linkova gdje mogu potvrditi moju teoriju.

hvala

p.s. ukoliko sam previse zakomplikovao sve ovo i ak oje nerazumljivo, mogu pokusati opet, mozda na konkretnijem primjeru.

hehe shvatio sam te. malo mi je glupo da se tako radi sinhronizacija mysql-a (mislim da bas za ovakve stvari postoji mysql-cluster). eh sad dali bi bilo ok to sto ti predlazes zavisi od aplikacije i koliko korisnika pristupa svemu tome.

npr. ako imas oko 500 pristupa po sekundi i serveri su tipa dual xeon sa dosta ram-a mislim da nema potrebe da se razdvaja mysql od php-a … pogotovo ako se radi o dvije “remote” lokacije. ovu gore sinhronizaciju mozes rijesiti sa cluster-om , ali ces morat prepravit malo aplikacije da koriste taj cluster …

[quote=maher_]hehe shvatio sam te. malo mi je glupo da se tako radi sinhronizacija mysql-a (mislim da bas za ovakve stvari postoji mysql-cluster). eh sad dali bi bilo ok to sto ti predlazes zavisi od aplikacije i koliko korisnika pristupa svemu tome.

npr. ako imas oko 500 pristupa po sekundi i serveri su tipa dual xeon sa dosta ram-a mislim da nema potrebe da se razdvaja mysql od php-a … pogotovo ako se radi o dvije “remote” lokacije. ovu gore sinhronizaciju mozes rijesiti sa cluster-om , ali ces morat prepravit malo aplikacije da koriste taj cluster …[/quote]
kod mene je (Server2) najvise 50 konekcija u istom trenutku, prosjek je cini mi se oko 15. smijesno malo.
Sever1 ima nesto vise ali sam ubjedjen da nema vise od 100 posjetilaa u istom trenutku. nisam bas siguran ni za 50.

nasao sam na par stranica spominju mysql-cluster. ne znam kako to radi, moram malo procackati… :slight_smile:

Evo je: http://forum.linux.org.ba/viewforum.php?id=14
:slight_smile:
Ozbiljno, ja sam za to da se otvori grupa za svaku FLOSS tehnologiju za koju ima interesa, pa i za LAMP (tim prije što postoji kurs). Nekad je bio bhwebmasters ali se forum ugasio zbog manjka interesovanja.

Evo je: http://forum.linux.org.ba/viewforum.php?id=14
:)[/quote]
:smiley:
mislio sam kao “specijalizovani” forum, kao sto je ovaj specijalizovan za linux. ali, u sustini, ovo mi se vise svidja
:slight_smile:

BHWebmasters je poodavno izgubio svoju svrhu. prvo webstranica im/nam (posto sam godine i godine proveo na toj stranici iako nisam direktno ucestvovao u pravljenju niti odrzavanju stranice) je bila slaba, bez update-a. i sada mislim da se svodi na prebacivanje vijesti sa drugih stranica na ovu. nema akcija, propagiranja, reklamiranja… nema aktivnosti. naravno, ovo je i samokritika.
ja sam, iskren da budem i slabo zalazio na stranicu, 90% vremena sam bio na forumu. forum je bio dobar ali je u zadnjih godinu dana postao vise okupljanje raje sa svih strana nego za sta je namjenjen. sto s emeni svidjalo. forum je “planiran” da se ugasi, ali ga je dino preacio kod sebe. ako nista da nas podsjeca na stara vremena :slight_smile: ja se nadam da ce opet malo zivnuti :slight_smile: