ne mogu naci ni jednu php/mysql (moze i odvojeno) korisnicku grupu na bosanskom jeziku. ako neko zna da mi preporuci
u medjuvremenu, jedno podpitanje
trazim informacije o prednostima i nedostacima izmedju php i mysql na istom serveru i php i mysql na odvojenim serverima.
takodje, trebam misljenje o sljedecem:
slucaj: Server1 vrsi Servis1. Server 2 vrsi Servis2. Servis2 je nezavisan od Servisa1, servisi su razliciti, ali se Servis2 bazira na podacima iz mysql-a sa Serer1 (mysql1; ljudi, organizacije, adrese, clanstvo…). Trenutni proces komunikacije izmedju Server1 i Server2 je sljedeci: svaki put kad neko se logira na Server2 (samo registrovani clanovi imaju pristup), pomocu soap-a se posalje zahtjev ka mysql1 za update i ako ima neki update (izvrsena izmjena na mysql1 dok na mysql2 je jos uvijek stara informacija), opet preko soap-a se vraca ka Server2 i izvrsi se update.
mysql2 nije kopija mysql1 nego ima 2/3 istih tabela kao mysql1, koje su potrebne za Servis2.
nakon “update-a” Servis2 koristi podatke sa mysql2.
Ukoliko se izvrsi neka izmjena na u mysql2, salje se na mysql1 i onda se ponovo vrsi update (iako je izmjena na Server2 vec pohranjena ipak se vrsi update sa Server1, izmjena na Server2 se “overwrite” sa update-om sa Server1 - da bi bili 100% sigurni da su podaci na oba servera isti.)
ja zagovaram da se izbaci mysql2 (osim par tabela koje koristi Servis2 a ne Servis1) i da se podataci uzimaju direktno sa mysql1 a ne sa mysql2. zdrava logika. bice veci “load” na mysql1, ali generalno se ubrzava proces i izbacuje se dupliciranje podataka i mogucnost nejednakih podataka.
sta vise, ja repdlazem da se mysql1 odvoji na poseban server Server3.
medjutim, tip koji vodi Servis1 odbija to iz razno-raznih razloga, uglavnom pogresnih ili djelimicno tacnih. problem je sto je on stariji radnik, jedan koji je u firmi od pocetka i njemu se vise vjeruje. mene interesuje da li je ovo moje razlisljanje dobro i ak oneko zna kakvih linkova gdje mogu potvrditi moju teoriju.
hvala
p.s. ukoliko sam previse zakomplikovao sve ovo i ak oje nerazumljivo, mogu pokusati opet, mozda na konkretnijem primjeru.
hehe shvatio sam te. malo mi je glupo da se tako radi sinhronizacija mysql-a (mislim da bas za ovakve stvari postoji mysql-cluster). eh sad dali bi bilo ok to sto ti predlazes zavisi od aplikacije i koliko korisnika pristupa svemu tome.
npr. ako imas oko 500 pristupa po sekundi i serveri su tipa dual xeon sa dosta ram-a mislim da nema potrebe da se razdvaja mysql od php-a … pogotovo ako se radi o dvije “remote” lokacije. ovu gore sinhronizaciju mozes rijesiti sa cluster-om , ali ces morat prepravit malo aplikacije da koriste taj cluster …
[quote=maher_]hehe shvatio sam te. malo mi je glupo da se tako radi sinhronizacija mysql-a (mislim da bas za ovakve stvari postoji mysql-cluster). eh sad dali bi bilo ok to sto ti predlazes zavisi od aplikacije i koliko korisnika pristupa svemu tome.
npr. ako imas oko 500 pristupa po sekundi i serveri su tipa dual xeon sa dosta ram-a mislim da nema potrebe da se razdvaja mysql od php-a … pogotovo ako se radi o dvije “remote” lokacije. ovu gore sinhronizaciju mozes rijesiti sa cluster-om , ali ces morat prepravit malo aplikacije da koriste taj cluster …[/quote]
kod mene je (Server2) najvise 50 konekcija u istom trenutku, prosjek je cini mi se oko 15. smijesno malo.
Sever1 ima nesto vise ali sam ubjedjen da nema vise od 100 posjetilaa u istom trenutku. nisam bas siguran ni za 50.
nasao sam na par stranica spominju mysql-cluster. ne znam kako to radi, moram malo procackati…
Evo je: http://forum.linux.org.ba/viewforum.php?id=14
Ozbiljno, ja sam za to da se otvori grupa za svaku FLOSS tehnologiju za koju ima interesa, pa i za LAMP (tim prije što postoji kurs). Nekad je bio bhwebmasters ali se forum ugasio zbog manjka interesovanja.
Evo je: http://forum.linux.org.ba/viewforum.php?id=14
:)[/quote]
mislio sam kao “specijalizovani” forum, kao sto je ovaj specijalizovan za linux. ali, u sustini, ovo mi se vise svidja
BHWebmasters je poodavno izgubio svoju svrhu. prvo webstranica im/nam (posto sam godine i godine proveo na toj stranici iako nisam direktno ucestvovao u pravljenju niti odrzavanju stranice) je bila slaba, bez update-a. i sada mislim da se svodi na prebacivanje vijesti sa drugih stranica na ovu. nema akcija, propagiranja, reklamiranja… nema aktivnosti. naravno, ovo je i samokritika.
ja sam, iskren da budem i slabo zalazio na stranicu, 90% vremena sam bio na forumu. forum je bio dobar ali je u zadnjih godinu dana postao vise okupljanje raje sa svih strana nego za sta je namjenjen. sto s emeni svidjalo. forum je “planiran” da se ugasi, ali ga je dino preacio kod sebe. ako nista da nas podsjeca na stara vremena ja se nadam da ce opet malo zivnuti