Php... pdflib

Molim vas za pomoc. Imam sljedeci problem, naime uz PHP koji dodje uz slackware, nije ukljucena i podrska za kreiranje PDF-a preko PHP skripti, naime sad radim jedan projekat u kojem mi je to potrebno. Na stranici od php-a pise da treba instalirati pdflib, tako sam i uradio (pear install pdflib), ali naime kada krene instalacija samo izbacuje greske i onda na kraju svega izbaci
’phpize’ failed

ne znam kako da instaliram da to sve radi kako treba, pa eto ako neko zna kako bi najlakse to mogao i podesiti neka se javi.

unaprijed hvala

Joj ja sam ti nekad to radio isto na Slackwareu, al haj se sad sjeti. Cini mi se da moras prekompajlirati php, nakon sto si instalirao pdflib, i u php ukljuciti opciju za pdflib (5-ca pdflib ti treba cini mi se, mozda cak i 4 - znam da nije bila najnovija verzija). Ja sam skidao php source sa Slackware ftp-a, jer tu imas build skriptu, pa samo u nju ubacis --with-pdflib ili tako nesta, i samo opet napravis php paket.

Meni je to proradilo, ali nisam bas nesta bio zadovoljan kvalitetom tih pdfova, i nacinom kako se prave, tako da sam na kraju odustao od svega toga. Mislim da je pdflib previse bio low-level i prenaporan za rad, pa sam nesto petljao sa pc4p paketom http://www.pc4p.net/ sa kojim se moglo nesto i raditi.
Sve ti je ovo po sjecanju, pa nemoj bas sve uzeti 100% kao tacno.

hm… hvala u svakom slucaju. Malo sam trazio po netu kako bi se to moglo napraviti ali koliko sam skonto valja pekompajlirati php, kao sto i ti kazes… Kada bolje promislim da valja sve to prekompajlirati, jos poslije podesiti i popraviti, ako se sta rastima… ludilo…

Sto se tice kvalitete nije mi potrebna neka posebna kvaliteta, jer ono sto pretvaram je samo tekst i tablete neke i tako to, ali toga ima vise od 450stranica ;)) pa onda rucno nije moguce pretvoriti u PDF posto vecina browsera to ne moze da ocita (ili treba cijela vjecnost, pa jos jedna vjecnost za pretvaranje u pdf)…

Anyway sto se tice prekompajliranja to cu jos morati pogledati kako ide, ali koliko sam razumio ovo sto si napisao. Potrebno je dakle skinuti source i onda taj source kompajlirati i napraviti pomocu njega novi paket .tgz i onda taj paket update?.. :rolleyes: (naravno ako se sjecas) :slight_smile:

A možda je jednostavnije da probaš pokrenuti vanjski program za kreiranje PDF-ova?

Postoji PHP klasa koja već radi taj posao:
http://www.rustyparts.com/pdf.php

U principu, trebaš imati instaliran Ghostscript (hajd nađi distribuciju bez ovoga) …

Meni se znalo dešavati to sa phpize i rješenje je bilo da jednostavno odem na stranicu tog modula, downloadujem, i kucam standardno configure; make; make install

:slight_smile:

Iskompajliraj ponovo php sa pdflib-om…
vako sam ja kompajliro php sa vec nainstalliranim apache-om

./configure --with-apxs=/var/web/bin/apxs --with-mysql=/usr/local/mysql --with-zlib --with-gd --with-openssl=/usr/local/s sl/

eh sad samo postimaj taj path do ssl-a i do apachijevog apxs-a i dodaj pdflib

Jah

to sam ja sa php5 htio uraditi i onda sam izgubio pola noci radi tog shita… sve bilo okay, ali isti jednostavno nije ni ssl ni mysql niti ista htio da prihvati !

Pozdrav

Ice

[quote]Postoji PHP klasa koja već radi taj posao:
http://www.rustyparts.com/pdf.php[/quote]

Ovo je extra, evo maloprije sam skinuo, sad moram samo da testiram detaljno da vidim kako radi. Na ovim primjerima sto sam vidio na njihovoj stranici sve je ok.

Eh toga se i ja najvise bojim, ako se to desi onda j… sve.
Mozda cu jednog dana rekompajlirati sve kad budem imao vise vremena, a sad idem sa alternativnim metodama.

hvala svima

ma ako ces iskreno - NEMOJ ! osim ako bas nisi voljan da ( ama bas pod milim Bogom ) SVE kompajliras from scratch ! kazem ti… php5 i bez ikakvog uspjeha… svaki modul sam htio da podesim itd i sta sam dobio -corak !

Pozdrav

Ice