fino mi radi php, apache i valjda mysql na suse 9.3, ali trebam install i phpmyadmin
skinuo ja, i da instaliram preko konzole, kaze: pwgen (password generator) needed.
ja nadjem pwgen na netu, skinem, i instaliram (./configure | make | make install) i vratim se phpmyadmin installaciju, ali kada sam ponovo pokrenuo opet je isto pokazao(da treba install pwgen).
pwgen je configurisan (u defaultni --prefix=PREFIX i u neki koji sam ja odredio, znaci na 2 mjesta) zatim, make pa make install
za installaciju phpmyadmina koristio sam rpm format installacije skinut sa nekih od sljedecih servera
i pokusavao sam instalirati preko konzole sa root privilegijama, naredbom rpm -i phpMyAdmin.rpm
ovakve probleme, tipa, kada instaliram nesto, i kaze da nece da se instalira zbog toga sto nesto fali, onda ja to skinem i instaliram, i kada ponovo installaciju pokrenem opet to trazi. Imam osjecaj da sam nesto prvidio, da treba jos nesto uradit da se to poveze ali ne znam sta…
sad cu pokusat skinut tar.gz format sa phpmyadmin.net, ne bi li nesto proradilo…
Ja sam skoro instalirao phpadmin ali sam zaboravio kako.
Znaci po sjecanju:
skino source
raspakovo i samo smjestio gdje mi gleda apache
i onda localhost/phpadmin
i to je to kako se sjecam config nisam nista dirao po defaultu je sve podeseno eh sad ako ti je mysql pod sifrom onda ces to morati da navedens u tom configu.
Uglavnom dokumntacija od phpadmin je ok pocni od nje.
Ja nica radim sve preko shell tako da mi i skoro da ne treba.
da… i ja ti predlazem da jednostavno uzmes source i da ga jednostavno otpakujes i da prilagodis config.php tvom serveru. sto se tice tog pwgena - ne znam samo kako ga mozes instalirati na dva mjesta odjednom… al okay…
ok, tnx na komentarima. Skinuo sam tar.gz i nije se nista trebalo install, vec samo copy | trenutno imam problem koji je poznat a to je
#2002 - The server is not responding (or the local MySQL server’s socket is not correctly configured)
i citao sam dosta na netu o tome i kako to rijesit, a prije toga sam sam saznao da treba da socket file (mysql.sock) bude u /var/lib/mysql/ ali mi nije bio, i onda sam na netu nasao da pomocu komande #mysqld(donja crta)safe --user=mysql & mogu da napravim mysql.sock ako prethodno izbrisem sve osim mysqld.log i uspio sam napraviti mysql.sock, i sada kada sam stavio da je socket na tom podrucju, ili na defaultnom, tj. taj opet mi se javlja ta greska
Imas problema sa mysql tj nisi uopste startovo mysql.Vidim da imas suse pa se malo inforsmis o mysql na suse.
Zato ja volim instalacije iz source znam tacno gdje sta postavim i sam napisem par zabiljeski posto bukvalno kasnije nema nikad problema i tako da zaboravim kak sam to sredio. Na slacku postupka instalcije ti ide ovako a vjerjem da i na suse.Znaci skini taj rpm i kad uradis instal uradi sledec.
Posto sam i ja imao problema sa tim sock koji i dan danas nisam razumio kako treba.
su -mysql
mysql_install_db
cp etc/my-small.cnf /etc/my.cnf (za ovo ne znam hocel ti trebati na suse a radi se o conf mysql)
chown -r mysql.mysql /var/lib/mysql
mysql.server start
mysqladmin -u root password tvojpass (ovo ne moras raditi ako neces da korisitis pass za mysql) ako dodas moraces dodati u phpadminu ilikako vec ide.
i et uglavnom oko upravljanja servera pogledaj malo oko mysqladmin.
Koliko se sjećam, na SuSE bi ispravna procedura bila da u Yast-u odabereš:
System -> Run Level Editor
te uključiš MySQL servis.
(SuSE će onda kreirati /var/lib/mysql direktorij sa defaultnim postavkama)
Socket ne kreiraš ručno, već ga kreira MySQL kada osluškuje lokalne konekcije.
Vidi: http://www.faqs.org/faqs/unix-faq/socket/
btw, kad se već radi “ručna instalacija” mysql-a:
[code]$ su -
mysql_install_db
chown -R mysql:mysql /var/lib/mysql
rcmysql start[/code]
mysql_install_db komanda kreira novi direktorij /var/lib/mysql
Ako je pokrećemo kao običan korisnik, neće moći kreirati taj direktorij jer u /var/lib može pisati samo root
tj. permisije su