Na gali u Bukurestu, prilikom koje je Bill Gates prezentirao MS Vistu u Rumuniji, predsjednik te drzave Traian Basescu je izjavio da je piratsko kopiranje dobro za Rumuniju. Na tu izjavu su Gates i njegov marketinski tim ostali bez rijeci.
Ocekuje se da ce Rumunski IT-sektor rasti sa 16,8 % u naredne dvije godine. 72% softwarea u Rumuniji su piratske kopije.
E neka im je tako rekao, covek je kralj. Nase zemlje nisu dovoljno razvijene ni kanalizaciju da uvedu a ne da placa pretplatu za Windows ili da kupuju licencu za 100 evra ili vise. Sto se mene tice, cim dodje taj zakon kod nas, prelazim na linux totalno.
Nemojte biti toliko naivni! Microsoftu odgovara piratstvo, sutra će taj mali pirat doći da radi u neku firmu koja mora koristiti legalan softver i tražiće da mu se nabavi Microsoft jer on ne zna raditi ni sa čim drugim.
Piratsko kopiranje je dugoročno vrlo loše za nas
Nemojte biti toliko naivni! Microsoftu odgovara piratstvo, sutra će taj mali pirat doći da radi u neku firmu koja mora koristiti legalan softver i tražiće da mu se nabavi Microsoft jer on ne zna raditi ni sa čim drugim.
Piratsko kopiranje je dugoročno vrlo loše za nas :)[/quote]
Ma Microsoft-u odgovara jedino zarada a to nece postici sa piratatsvom
evo mi smo (studenti ETF-a) na faxu dobili serijske za Vistu XP SP2 VisualStudio itd… sve džaba od Microsofta, ali po meni to je navlakuša, navuku “kadar”, na njihove proizvode a onda obični korisnik oristiti ono što kadar napravi… slično i sa piratskim softwareom
Kada bi postojala savršena zaštita od kopiranja masa ljudi bi prešlo na Linux, ne znam kako bi im to odgovaralo.[/quote]
Ali problem je u tome sto ne postoji savršena zaštita
[quote=vedran]Microsoftu odgovara piratstvo, sutra će taj mali pirat doći da radi u neku firmu koja mora koristiti legalan softver i tražiće da mu se nabavi Microsoft jer on ne zna raditi ni sa čim drugim.
Piratsko kopiranje je dugoročno vrlo loše za nas :)[/quote]
@vedran: Slazem se u potpunosti da piratstvo odgovara MSu sve dok se nedode do jedne tacke kada je zavisnost od njihovog softvera tolika da ocjenjuju da mogu poceti ganjati sve one koji koji nemaju odgovarajuce licence.
@aldin: Univerziteti su mozda taj segment drustva u kome je linux imao najvise uspjeha i toga se MS boji vise nego icega. Sada, dali je zaista Vista i ostali softver dzaba? Ja mogu preko mog univerziteta nabaviti softver kao Windows, Office, ProEngineer, Matlab, Maple, Mathematica… i sve je to dzabe za mene, ali ne i za univerzitet koji za to placa.
Microsoft ne prodaje ništa džaba, već pokušava kupiti umove mladih ljudi koji bi trebali imati malo istraživačkog duha. (je li ovo komedija ili poezija :-P)
Ma ne daju oni samo univerzitetima. Za 600injak KM godisnje jedna manja informaticka firma moze nabaviti licence za development pakete itd … To se isplati microsoftu jer onda krajnji korisnici placaju razne servere po broju konekcija i ostale gluposti …
Kada bi postojala savršena zaštita od kopiranja masa ljudi bi prešlo na Linux, ne znam kako bi im to odgovaralo.[/quote]
Ali problem je u tome sto ne postoji savršena zaštita[/quote]
Pa o tome ti i govorim. Veću zaradu će postići piratstvom nego bez piratstva.