imam jednu web stranicu koja nakon sto se logiras (i na par drugih mjesta) preuzima podatke sa drugog servera i time vrsi update iste tabele na mom serveru.
konkretnije, ja se logiram koristeci email i password na mom serveru. email se putem SOAP-a salje na drugi server i provjerava da li moj email i password postoji na drugom serveru i ako postoji, opet pomocu SOAP-a dobijam podatke o meni kojima izvrsim update iste tabele na mom serveru i onda dalje koristim svoju tabelu, na mo serveru za daljnje potrebe. ovo radi kako treba.
hocu da nabacim web stranicu na localhost mog laptopa tako da mogu da nastavim sa programiranjem lokalno i onda ako je sve ok onda napravim update na mo serveru.
medjutim, ako slucajno hocu da radim na svom laptopu negdje gdje nemam internet pristupa onda me “izbacuje” na mjestu gdje treba da se logiram i kontaktiram drugi server.
prva ideja je da jednostavno provjerim HOST_NAME i ako je localhost - preskoci logiranje. odnosno na svim mjestima na kojima je potreba za vrsenjem update-a - da preskocim taj dio. medjutim, nekako mi sasavo da u “zvanicnom” kodu imam dio za provjeravanje da li radim lokalno ili ne. mislim da je pogresno.
Da li u toj lokalnoj bazi imas username/password? Ako imas lokalnu bazu, a ne mozes uraditi autorizaciju na udaljenom serveru, provjeri usera u lokalnoj i nastavi koristiti lokalno. Ako nemas onda svakako nema logike da preskaces logiranje. Na taj nacin bi neko mozda mogao napraviti situaciju da prekine vezu izmedju produkcijskog web servera i “drugog” i pocne da pusta korisnike redom naravno ako ostavis preskakanje logiranja u “zvanicnom” kodu.
Radi lokalno kako si zamislio, ali nemoj ostaviti tako kad postavis na server
upravo “pregovaram” ovaj slucaj. mada postoji kompllikacija ako se radi o novoj osobi koja postoji na “onom” severu a ne postoji jos na mom serveru. sta onda?
[quote=trip0d]naravno ako ostavis preskakanje logiranja u “zvanicnom” kodu.
Radi lokalno kako si zamislio, ali nemoj ostaviti tako kad postavis na server :)[/quote]
pa, posto ovakvih mjesta koje kasnije treba da obrisem ima “nekoliko” onda to bio posao (naravno da nije krampanje :)) svaki put cistiti kod od “localhost” coda
Onda korisnika lijepo pozdravi i nek navrati kasnije
Lakse ti je podesiti lokalni hostname i apache da bude isti kao na “onom” serveru kad radis lokalno nego da cistis svaki put kod. To bi onda bilo mijenjanje konfiguracije na jednom-dva mjesta, a u kodu imas uvijek more linkova i uvijek se nesto zaboravi.
ovo bas i ne kontam? tacno je da je mijenjanje koda losa solucija i ja bih radije bez toga, ali ovaj prvi dio, ovo namjestanje lokalnog hostname-a i apachee-a - ne kontam sta si htio reci?
Pa kad otvoris u brauzeru tu domenu, otvarace localhost
Sto se tice apache-a, samo je bitno da ako koristis apsolutne putanje negde (u savrsenom slucaju samo jednom navedene ) da napravis isti path za www-root