Na sinoćnjem sastanku smo razgovarali o otvorenom pismu. Većina je bila protiv slanja tog pisma iz razloga što “još nije vrijeme za to”. :rolleyes: For the record, ja nisam bio u toj većini tako da ću prepustiti njima da obrazlože svoje stavove. Vidim da je i ta tema obrisana (ali ipak nije obrisana Microsoft & Avaz).
Super. A kad ako ne sad?! Pa oni sad (valjda) pregovaraju sa Microsoftom oko plaćanja za legalizaciju softvera kojeg već koriste i usput doniranja windowsa i officea školama.
Ja sam malo razmišljao o tome kako bi ULK trebao reagovati, i moram priznati da sam bio u nedoumici. Državna uprava, kao i državne firme obično ovakve stvari rješavaju raspisivanjem tendera i onda se evaluira svaka ponuda i donese odluka, ali kako se već vode pregovori između MS-a i Vijeća ministara očito su oni ovakvu proceduru zaobišli. Logično bi bilo da neka bosanska firma koja se bavi Linuxom reaguje i otpočne dijalog sa VM, ali ja ne znam kakva je situacija po tom pitanju u Sarajevu i mislim da je iskreno to teško od bilo koga očekivati…
Jedini konkurent MS-u u ovom slučaju je dakle sama Državna uprava, odnosno odjeli tehničke (informacione) podrške državnih institucija. To su ljudi koji su plaćeni da održavaju računarske sisteme i umjesto svakodnevnog instaliranja patcheva i čišćenja virusa i gubljenja vremena bez veze mogli bi se malo angažovati na edukaciji u korištenju alternativnog besplatnog softvera. Zar je OpenOffice tako težak za koristiti???
Iz ovih razloga mislim da je pismo VM pravi potez jer bi se tako stvorio mali (ali bitan ) pritisak na VM da ne donose odluke naprečac i to odluke koje mogu imati vrlo dalekosežne posljedice finansijske prirode. Sjećam se prije par godina da se u Hrvatskoj bila digla povelika frka oko licenci za Office (MS ponudio isto kao i sad kod nas) a kao alternativa Officeu se spominjao StarOffice 5(6) čini mi se. OO je danas puno dorađeniji proizvod i kad je dovoljno dobar Japanu zašto ne bi bio i BiH.
A šta ULK može ponuditi? Potpuno preveden KDE i skoro pa preveden OO. Čini mi se da su Hrvati završili prevod OO-a, a za Srbe nisam siguran. Znači bosanska državna služba bi mogla koristiti računare sa totalno prevedenim softverom i to na sva 3 zvanična jezika u BiH. Mislim da ovo nije mala stvar.
hm… cuo sam razloge zasto nebi trebali slati pismo sada, ali kako je absBrain primjetio - oni su vec u toj nekoj pocetnoj fazi… iako ULK nije gotov i OS zajednica nije totalno spremna da ponudi sve na bosanskom jeziku, valjda postoji neki dio ili nesto sto bi im mogli prezentirati i navesti im da radimo na daljnjem razvoju tj prevodjenju itd…
Pozdrav
ICE
Koja vecina bolan ??? Nisi ti to dobro shvatio Bakir, ti i ja smo bili ZA pismo Bakir je komentarisao o tome kome bi trebalo da ide pismo i rekao je da bi to mogla biti neka “agencija …” (zaboravio sam kako se zove)
s obzirom da je bilo 6 ljudi a 3 su bili za, 1 suzdrzan, 1 protiv i 1 ne znam na cemu je (Adise?) nije bila vecina protiv :))
A ti Vedrane smiri se malo, ne moras odmah flejmati
Eh da … nismo se slozili da li treba pismo adresirati na vijece ministara … ali definitivno je vecina bila za slanje pisma (tj. stupanje u kontakt s nekim u vlasti ko je odgovoran za to) …
Neprocjenjivo loš potez bi bio neslanje tog pisma. Suvišno je o tome čak i razgovarati… Sramota je da opće postoje ljudi koji su protiv.
sumnjam da postoje ljudi koji su skroz protiv slanja pisma… ako takvi postoje onda molim lijepo da se odjave iz ovog udruzenja… koliko sam ja shvatio i kako mi je bono prenijela - pismo bi se trebalo poslati, ali sa malim vremenskim pomakom… ipak - poslati pismo sad, a kasnije da ljudi iz vlade shvate da nemamo bas nesto za prezentirati ( treba dosta toga prevesti na bosanski ), bi nas odvelo u propast… jer nebi imali vise sansi da pridobijemo ( ovu ) vladu za linux… nas los korak bi bio samo plus microsoftu i bankrotu BiH radi kupovine licenci…
kako bi mozda bilo za pocetak da se napise neko pismo Avazu kao replika na clanak o Microsoftu?
Pozdrav
ICE
Pitanje:
Imamo preveden KDE
Imamo preveden OpenOffice
Imamo preveden kompletan OS
Šta je još potrebno prevesti??? Ili stvar nije u prevodima?
[quote]Pitanje:
Imamo preveden KDE
Imamo preveden OpenOffice
Imamo preveden kompletan OS
Šta je još potrebno prevesti??? Ili stvar nije u prevodima?[/quote]
Opet sam ti rekao, vecina je za pisanje pisma :)) samo nismo skontali KOME da pisemo … A i ja mislim da imamo sve sto je potrebno za 95 % racunara u strukturama nase drzave …
hm… ja mislim da cu morati poceti zvati ljude i raspitivati se o odgovornoj osobi… ali samo mi jedno nije jasno… zasto nije SuSE preveden? tj. YAST? ili je preveden? u 9.1 nema ni hrvatskog niti bos jezika…
Pozdrav
ICE
Adis je na maloljetnicama, barem pogledom
Sto se tice SuSE 9.1, Adis i ja smo to radili, negdje oko pola je bilo prevedenog, instalacija kompletna je bila prevedena, ne znam da li je Adis poslao SuSE-u prevedne datoteke (oni su javili da bi trebalo poslati ono sto ima, bez obzira da li je prevod kompletan).
Sto se tice pisma, slazem se da ga treba poslati. Mislio sam da postoji neko ili nesto ko bi bio zaduzen za informatiku, ali na zalost, izgleda da takvo nesto ne postoji. Zbog toga ne preostaje nista nego poslati takvo pismo doslovno svim ministarstvima o ovoj drzavi i predloziti razgovore ako su zainteresovani, tj. ako im treba daljnjih objasnjenja i(ili) pomoci oko implementacije (barem pocetne) nekih stvari.
I dalje mislim ono sto sam sinoc rekao, da bi bila dobra stvar ona Zeljkina ideja da IBM (ili neko drugi koga bi mi mogli pronaci) organizuje neko savjetovanje - seminar o linuxu i e-gov. jer na takvo nesto bi, vjerujem, dosta ljudi - ako nista drugo - moralo doci, po sluzbenoj duznosti, a istovremeno bi vjerovatno dosli ljudi koji su zaduzeni za informatiku.
Nema potrebe zahtijevati prevedenu instalaciju. Za krajnje korisnike je dovoljno da bude prevedeno grafičko okruženje i programi koje će koristiti u svakodnevnom radu (OpenOffice).
Eh vako, neznam sta nase institucije koriste sad ma planu informatike/office itd… ovi uredski alati, jesu li oni na engleskom ili na hrvatskom ?
mislim da ovdje nije problem u tim prevodima, vec o punoj prezentaciji linux-a i odgovornosti na tom planu. pod odgovornsot mislim na podrsku takvim korisnicima. predpostvaite da dobijemo to trziste u bih, posto je linux jos za vecinu korisnika tabu tema (cim spomenes konzolu zavrti mu se nesta … ), tesko je radit sa ljudima i treba tu preuzet odgovornost.
a ovi prevodi sto vec imaju , to dodje odlicno usput za prezentaciju itd …
JA sam za, da se to pismo posalje vladama/kome jos treba, al usput treba sjest i skontat sta/kako/gdje jer je to odgovornost velika.
Jah
Pa ni Microsoft im ne daje direktan support svaki put kada korisnik ne zna poslati mail ili slicno… Poenta ovog pisma bi bila da se odgovornim pokusa objasniti da postoji alternativa u vidu open source / free softvera, i pokusa popricati sa istim da se vidi sta to na kraju krajeva njima uopste treba i da li se to moze naci u vidu open source-a…
Neku direktnu podrsku LUG kao LUG ne moze i ne treba preuzeti na sebe, ako se oformi neka firma koja bi se bavila time, neka u njoj rade zainteresovani iz LUG-a, zasto da ne…
to je vec druga prica
Jah
Šta koriste naše firme i ustanove?
Pa imam ovdje rezultate ankete provedene u okviru projekta Informacione strategije BiH (ICT Forum) i oni se uglavnom poklapaju sa onim što znam iz iskustva.
Uglavnom se koristi piratski Windows i piratski Office, a od aplikacija Word, Excel, Internet Explorer i eventualno (vrlo rijetko) Outlook. Ništa drugo (ne računamo igre). Mnogi od ovih ljudi nemaju nikakve internet konekcije ni lokalne mreže, većina ih internetu pristupa putem dial-upa ili ISDNa, eventualno koristeći neki mali router-gateway ili windows aplikacije tipa Wingate i slično.
Oni koji imaju stalne veze prisiljeni su unajmiti vanjske firme da im održavaju te piratske windowse, jer bi u roku od par dana imali totalni kolaps usljed virusa. Tek u zadnje vrijeme primjetan je porast zahtjeva za Windows i Office licencama.
Nekih 10ak % tih programa je na hrvatskom, ostali su na engleskom. Najraširenija verzija Windowsa je 98. Ukratko, za većinu ovih ljudi prelazak na Linux bi bio veliki korak naprijed. Jedini problem je što su u pitanju dosta stari računari (najčešće Pentium I ili stari Celeroni).
Ono što sam pokušavao objasniti Adisu jedno pola sata, pa nije išlo (vrtimo se u krug ):
Ako bi predstavnik neke državne institucije ponudio: “Imamo 100 računara sa Windowsom i Officeom. Licence bi izašle oko 50000 KM. Nudimo 1000 KM mjesečno firmi koja će nam instalirati Linux i održavati ga.” - to bi bio jako dobar deal na koji bi pristale mnoge sarajevske IT firme, a i država bi uštedila novac (za 50 mjeseci i MS software postaje obsolete). Poenta je što se ovo neće desiti jer državni menadžeri ne znaju za to, a firmama je i tako svejedno tj. sadašnje stanje im odgovara. Tu mi uskačemo u smislu da trebamo otkriti državi tu mogućnost.
Odgovornost će neko već preuzeti (za pare, naravno).
Vozdra,
zao mi je sto nisam mogla prije reagovati na ove dezinfromacije.
Tacno je da smo razgovarali o ovoj temi, ali nije bilo nikakve odluke, niti je bilo izglasavanja. Navodi da je bilo toliko protiv, toliko za itd., su subjektivna misljenja doticnih.
Vec se dugo “slazemo” da treba nesto uciniti, medjutim na sastanku je bilo vise rijeci o tome kako treba reagovati, nego da li uopce treba reagovati. Neki su za slanje pisma nekome, drugi su za razgovor sa predstavnicima Vlade i izradu studije (iliti dokumenta koji ce argumentovano navesti prednosi i mogucnosti GNU/Linuxa), a trece koji su protiv da se reaguje nisam primjetila.
-
istina da je prevedena instalacija irelevantna za krajnjeg korisnika.
-
kome se obratiti je dobro pitanje… mi smo krenuli od vlade. velik zalogaj, pogotovo za nas ( 10tak ) koji se sad oko toga premisljaju itd. Najveci problem je - odgovornost ( kao sto se moglo procitati ).
-
Pismo i studija o implementaciji linuxa u vladine institucije bi trebali da dodju od strane ULKa jer smo ( vi - ja ne znam ni da li pripadam ULKu ) udruzenje gradjana, a to ( barem po mom misljenju ) nije mala stvar.
-
Nakon razgovora i diskusije sa odgovornim osobama ( koje ce prihvatiti prijedlog nadam se ), najbolje je da navedete recimo jednu firmu koja ima mlad i dobro obucen team. Iskreno - svi smo mi mladi ( imal ko da je preko 30?.. da ga posaljemo u penziju ), o iskustvima da ne govorim. Firma nije problem - imam je registrovanu. Ako vec misle da dadnu 50 k KM onda nek ih dadnu nama. I to im je odmah plus za image kad kazu da su investirali u domacu firmu.
-
poceti mozda sad sa nekim manjim institucijama tj. uredima ili sta ti ja vec znam, kako bi se isti recimo mogli navesti kao reference za projekt.
-
imam par vezica u kojekakvim institucijama pa cemo vidjeti sta se tu moze uraditi, tj. da li postoji negdje ta osoba zaduzena za IT…
-
e sad je vrijeme da idem u krevet… mojaaa draagaaa DEKA vec place za mnom
Pozdrav
ICE
:))) Nisu subjektivna misljenja. Vedran je bio “vatreno za”, ja znam za sta sam :)), a sa Bakirom sam kasnije tabirio o ovoj temi na putu do kuce i skont’o da je i on za (slanje pisma)
Nije bilo glasanje ali su iznesena misljenja …
Eh da … kad se kaze “protiv” ne misli se protiv reagovanja nego protiv slanja pisma (dakle jednog od nacina reagovanja). Ti si bila protiv pisma jer nisi znala sta da ponudis vladi …
… ali najbolje je iskriviti znacenje i nazvati ga dezinformacijom :))
[quote]Nije bilo glasanje ali su iznesena misljenja …
Eh da … kad se kaze “protiv” ne misli se protiv reagovanja nego protiv slanja pisma (dakle jednog od nacina reagovanja). Ti si bila protiv pisma jer nisi znala sta da ponudis vladi …
[/quote]
Izvini, nisam znala da si ti tabirio sa Bakirom na putu do kuce i da je on skontao ono sto je skontao! Takodjer, to da sam ja bila protiv jer nisam znala sta da ponudimo vladi je cista glupost, ali zaista ne namjeravam gubiti vrijeme na ove mahalske price. Zamolila bih da se ovo prepucavanje zaustavi ovdje.
Moja pitanja su bila kome poslati pismo? sta ponuditi u pismu? je li bolje otici i razgovarati sa odgovornim? sta od softwarea treba izdvojiti/doraditi/prilagoditi? ko ce davati podrsku? i niz drugih. Postavljajuci ova pitanja ja nisam protiv reagovanja ili protiv Linuxa ili sam dovedena u sumnju da Linux treba koristiti i td. To sto sam htjela sagledati sve mogucnosti i posljedice ne znaci da sam ja protiv necega.
Kao sto sam vec rekla, radilo se o razgovoru, a ne o zasjedanju i donosenju odluka. Nije bilo zvanicnog glasanja, stoga rezultati nekog glasanja izneseni ovdje su nista drugo nego mahalske price.
[quote][quote]Nije bilo glasanje ali su iznesena misljenja …
[/quote]
Izvini, nisam znala da si ti tabirio sa Bakirom na putu do kuce i da je on skontao ono sto je skontao! Takodjer, to da sam ja bila protiv jer nisam znala sta da ponudimo vladi je cista glupost, ali zaista ne namjeravam gubiti vrijeme na ove mahalske price. Zamolila bih da se ovo prepucavanje zaustavi ovdje.
Moja pitanja su bila kome poslati pismo? sta ponuditi u pismu? je li bolje otici i razgovarati sa odgovornim? sta od softwarea treba izdvojiti/doraditi/prilagoditi? ko ce davati podrsku? i niz drugih. Postavljajuci ova pitanja ja nisam protiv reagovanja ili protiv Linuxa ili sam dovedena u sumnju da Linux treba koristiti i td. To sto sam htjela sagledati sve mogucnosti i posljedice ne znaci da sam ja protiv necega.
Kao sto sam vec rekla, radilo se o razgovoru, a ne o zasjedanju i donosenju odluka. Nije bilo zvanicnog glasanja, stoga rezultati nekog glasanja izneseni ovdje su nista drugo nego mahalske price.[/quote]
jah fakat… jos malo i nazvat cu vas sve politicarima… i glasate jos o tome hoce li sutra izaci sunce ili ne… daj smirite se… mogli bi ste davati ideje a ne prosipat price… ako je bio sastanak, ne znaci da nije bilo par traceva na ovu temu i tacka… a sad budite kreativni i nemojte se ugledati na politicare molim vas…
najvaznije pitanje sad - sta ponuditi institucijama ( koji software )…
da vas cujem…
Pozdrav
ICE