…poshto sam vidio da se planira nabavka linux-a i putem poshte, interesuje me datum kada che to biti u funkciji, isto tako me interesuje, vezano za nabavku linux-a, i to kolika je cijena CD-ova sa linux-om?
…imali ikog???
Iskreno rečeno nemam pojma o čemu govoriš. Do sada smo mi Linux distribucije uglavnom slali jedni drugima, a nismo naplaćivali kopiranje CD-a. Ukoliko ti treba neka distribucija slobodno se obrati.
Chuj “iskreno recheno nemam pojma o chemu govorish”…pa ne govorim kineski! vidio sam u dijelu o nabavci linux-a da se distribucije mogu nabaviti kod vas i nishta vishe, pa me interesuje, kako to nabaviti…da dodzem da donesem prazne CD-ove pa da mi snimite, ili da dozem da kupim vech snimljene ili tako neshto kako vech hoda ta nabavka linux-a?budite malo jasniji…
[b]Kako mogu dobiti distribuciju ili program?
- U distributivnim centrima ULK-a, BiH; (Dal se placha ili kako vech dajete CD-ove sa distribucijama, malo jesnije!!)
- Pouzećem (isporuka poštom); /Uskoro!/ (Da li je ovo uskoro, da li se zna datum?)
[/b]
…nadam se da si sad razumio…
Hmmm…
Pa jednostavno je. Ja sam u Zenici pa i nemam puno veze sa CSI.
Ali kod nas to u Zenici sa poštom odavno funkcioniše…
8)
Ok, mislim da mogu odgovoriti na pitanje Phactora.
Planirano prženje CD-ova u našoj izvedbi još nije u funkciji (male tehničke poteškoće), tako da ne funkcionira ni slanje CD-ova putem pošte
Cijena još uvijek nije u potpunosti formirana, ali ne bi trebala biti veća od 10KM (ukupno 10KM; cijena će ovisiti o broju CD-ova na kojima dolazi distribucija, SuSE npr dolazi na 5+2 CD-a)
Za sada, ako si iz Sarajeva možeš dobiti kopije CD-ova koje želiš četvrtkom u 18:00 u CSI-u (ili se jednostavno javi nekome od nas na forumu, pa ćemo se dogovoriti).
Ako nisi iz Sarajeva probaj kontaktirati nekoga iz tvoje bliže okoline, znam sigurno da ima ljudi (linuxaša) u Zenici, Tuzli, Mostaru i Bihaću.
…Adise, vidim da ti je lokacija Sa i Tr, ja sam iz Turbeta i trebo bi mi RH 9.0 kako se mozemo dogovoriti?
…nikako da mi primi avatar ne kontam…
Eto ga, sad radi…
…thnx;) do chga li je bilo:D
mala ispravka - SUSE dolazi na 7 CDova… ili meni uvijek prodaju dva CDa vise :shock:
jeli iko zainteresovan za DVD verzije SUSE distribucije?
sto se tice distribuiranja linuxa u Bihacu, mozete se slobodno meni obratiti iako nisam stalno tamo, ali nekako cemo se vec dogovoriti - nismo politicari
Da ali su zadnja 2 source.
hvala na informaciji… jos nikad nisam pogledao sta je na njima…
da i ja pokusam da se dogovorim…
dakle, treba mi suse 8.2, cd ili dvd svejedno…
nemam razloga za zurbu, ali jedva cekam da vidim kako izgleda 8.2, pa…
071
tenk ju, tenk ju
Javi mi se na mail :o)
PIJACA MAJKA
Pa jest u nekim pogledima… ali cinjenica je da zakon o autorskim pravima treba da zazivi… tek ce se to onda odraziti…
Malo sutra … neki frajer u sarajevu naplacivao RED HAT 6 KM po CD-u
znas ti koliko to kosta ?
Ja kazem: Bakir Stock MAJKA!
Kakva crna autorska prava. :?
Koliko sam ja znam, savršeno je legalno kopirati CD-ove bilo koje GNU/Linux distribucije. Distribucije ne žive od CD-ova nego od podrške koju pružaju korisnicima (i naplaćuju, naravno)
P.S.
SuSE je inače malo čudan po ovom pitanju, pa malo “mute” i ne pružaju mogućnost download-a CD-ova, služeći se izgovorom da je Yast “closed source” itd. …
Ono što je bitno jeste Yast licenca:
http://www.suse.de/us/private/support/licenses/yast.html
A obratite posebnu pažnju na ovaj dio:
Gdje se jasno kaže da se morate obratiti SuSE-u ukoliko želite PRODAVATI kopije SuSE CD-ova. (Očigledno je poklanjanje savršeno legalno, a uvijek možete malo zaobići uslove licence time što vi naplaćujete korisnicima materijal - CD-ove, a ne samu uslugu kopiranja)
Da skratim, Yast licenca je (očigledno) kreirana sa namjerom da vas spriječi da postavite iso kopije SuSE cd-ova na svoju internet stranicu (s namjerom da ih naplaćujete).
[quote]Kakva crna autorska prava. :?
Koliko sam ja znam, savršeno je legalno kopirati CD-ove bilo koje GNU/Linux distribucije. Distribucije ne žive od CD-ova nego od podrške koju pružaju korisnicima (i naplaćuju, naravno)
P.S.
SuSE je inače malo čudan po ovom pitanju, pa malo “mute” i ne pružaju mogućnost download-a CD-ova, služeći se izgovorom da je Yast “closed source” itd. …
Ono što je bitno jeste Yast licenca:
http://www.suse.de/us/private/support/licenses/yast.html
A obratite posebnu pažnju na ovaj dio:
Gdje se jasno kaže da se morate obratiti SuSE-u ukoliko želite PRODAVATI kopije SuSE CD-ova. (Očigledno je poklanjanje savršeno legalno, a uvijek možete malo zaobići uslove licence time što vi naplaćujete korisnicima materijal - CD-ove, a ne samu uslugu kopiranja)
Da skratim, Yast licenca je (očigledno) kreirana sa namjerom da vas spriječi da postavite iso kopije SuSE cd-ova na svoju internet stranicu (s namjerom da ih naplaćujete).[/quote]
Nisi me skontao.
To se odnosilo na windowsolike aplikacije i sam winblows.
Poznate su mi ove stvari (ipak koristim SuSe dugo vremena), ali u svakom slucaju hvala na uputama. 8)