Pkgadd -d

trebna mi je pomoć…kada se sa komandom pkgadd -d dodaje željeni paket, koji su još parametri/switcheri potrebni da se dodaju ako želim da se paket instalira na neku željenu particiju?

Ukoliko koristiš Slackware probaj sa pkgtool . Jednostavnija je instalacija daleko.

Ovako, mozes koristiti i “installpkg” skriptu koja dolazi sa pkgadd-om i slicnim alatima. Ipak, instaliranje na drugu particiju i nije bas tako moguce kako se cini. Naime, autor samog paketa kojeg zelis instalirati je vec predefinirao gdje ce biti smjesten svaki fajl pojedinacno, kako bi progam mogao raditi, dok opcija da postavis fajlove gdje ti zelis i nije bas najsvjetlija. To bi zahtijevalo rekonfiguraciju samog paketa, a kako se tako napravi vise stete nego koristi savjet je da se drzis prvog nacina. :slight_smile:

sve je to ok…ali u pitanju je solaris os…i kad zelim da dodam paket to ide kao pkgadd -d …e sad ja nemam na defaultnoj particiji mjesta i zato hocu na drugu da install…e sad ako imate neko rijesenje javi te mi molim vas

OK, nisam probao tako nesto, ali imas datoteku pkginfo, a u njoj
BASEDIR parametar. Probaj promijeniti tako da pokazuje na particiju
na kojoj imas mjesta. Najbolje rjesenje je ipak da “popravis” particijsku
schemu IMHO.

Ovo je primjer za pkginfo iz SUNWexplo paketa:

PKG=SUNWexplo
NAME=Sun™ Explorer Data Collector
ARCH=sparc,i386
PRODNAME=PROACTIVE_SERVICES
PRODVERS=4.1
VERSION=4.1, GA
CATEGORY=application
DESC=System Information gatherer for Sun Proactive Services
VENDOR=Enterprise Services, Sun Microsystems Inc.
HOTLINE=See http://www.sun.com/service/contacting/solution.html
BASEDIR=/prazan_prostor/SUNWexplo
CLASSES=none build cron
MAXINST=2
PSTAMP=bbunny20030318104024

Mozda mozes nesto ovako uraditi:

Napravis dump zeljenog direktorija na tu novu particiju (npr. kopiras /usr na novu particiju koja je montirana na /mnt/nova).

Postavis mount point nove particije na /usr. (editovanje /etc/fstaba, pa mozda jedan reboot, ako se masina uopste smije gasiti, ako moze jedan remount, jos bolje)

Pravis se da se nista nije desilo :slight_smile: )

P.S.
Posto pojma nemam o Solarisu (osim da je Unix) ne znam da li bi ovo radilo. Ovo je cisto onako - “zdravorazumski”.
P.P.S
Sto kazu, nepotrebno prekriziti: “Kreiraj backup prije nego sto bilo sta pocnes cackati” :slight_smile: he, he

iz #man pkgadd:

-R root_path

Define the full path name of a directory to use as the
root_path. All files, including package system infor-
mation files, are relocated to a directory tree start-
ing in the specified root_path. The root_path may be
specified when installing to a client from a server
(for example, /export/root/client1).

Ja sam imao isti problem kada sam se prvi put susreo sa Solarisom. Pretpostavljam da instaliras freeware, koji obicno ide na /opt particiju, a ti bi htio da ga instaliras na /usr.

Evo sta sam uradio:

# cd /
# umount opt
# rmdir opt
# ln -s /usr opt
# pkgadd -d /your/package
# rm opt
# mkdir opt
# mount -a

:wink:

To bi trebalo raditi, samo me prodje neka jeza od rm opt :wink:
mislim OK, ako je to njegov “kucni” Solaris, ali nije preporucljivo na
masini koja je u upotrebi.

U pravu si, rm opt je malkice problematicno, ali to moras uraditi ako hoces nazad svoju izvornu /opt particiju. Bilo kako bilo, moguce je napraviti da sve fercera i dok je masina up, treba se samo malo igrati sa simbolickim linkovima.

Ne bi bilo lose kada bi nam floppy dao malo vise informacija o tome da li se radi o njegovoj kucnoj masini ili o nekom ozbiljnom sistemu koji mora biti up, zatim sta pokusava instalirati i gdje, a mozda i df -k i sve ostalo sto smatra bitnim u ovom slucaju…

trebao bi poslati malo vise podataka, mozda mu /opt nije na posebnoj
particiji, a mozda ima problema s /usr/local ili slicno…
…a mozda se floppy vec i snasao

hmmm…to bi bilo ozbiljno kršenje poslovne tajne ali hajmo ovako probat…opt je particija za mene ključna …tako da stvarno ne dolazi da rimuvam niti da je linkam, e sad masin je poslovna tako da nema zezze…e sad u cemu je fol…storija slijedi…nekad prije pola godine kad sam je install i sve na njoj sve je bilo ok…jer sam je prije zvanične upotrebe bar 20-30 puta nako iz testa/zezze instalirao i testirao, i sve je bilo ok…međutim primjetim da mi nefercera sendmail i haj reko da ga prekompajliram (sendmail) kad tamo , naravno ovo mi se prvi put desilo u životu, nisam instalirao gcc hmmm…smiješno zar ne…a za napomenu nije intel platforma već spark…e sad ja pođem da sad instaliram gcc kao paket…i naravno svi paketi koji se naknadno install po defaultu idu na /usr/local…e sad ja tamo imam 1.2 gb free ali gcc kao paket je velik 280 mb i naravno on traži prostor da se rasiri…e sad da mi je da ga smijestim na opt partiju ali sam probo switchem -R ali ne ide
ne kontam sta da onda da mu zadam…jer sam probao da mu dam do znanja golu particiju kao /opt al on ne konta.neznam sta da radim…pufffff
usput…imal ko da hoce kupit SCSI kontroler AHA adaptec 2490

Evo, ovdje su paketi za Solaris 8 i 9 (SPARC) koji idu svi na /opt:

http://sunsite.tus.ac.jp/pub/sun-info/Solaris/companioncd/sparc/8/
http://sunsite.tus.ac.jp/pub/sun-info/Solaris/companioncd/sparc/9/

Mozda ti pomogne :wink:

A sto ne bi uradio nesto slicno sto ti je kk vec predlozio sa /usr/local
to jest samo sa local, napravi symlink local is /usr na
particiju gdje imas mjesta. Mozes i privremeno iskopirati ono sto vec
imas u local. Nadam se da nemas nista sto ti je kljucno za
server tamo.