Plone CMF/Zope apl.svr./Python

Guns N Roses:
WE DON’T NEED YOUR CIVIL (FLAME) WAR

Ljudi, dosta čapri, zna se da sve ima svoju svrhu … ono … uzmi ili ostavi :slight_smile:

De ba hamo, gdje sam ja rekao da treba web aplikacije u C-u programirati. (PHP dovoljno liči na C, lol)

“Pogotovo kad je rijec o aplikacijama kod kojih efikasnost nije od presudnog znacaja - a vecina je takva u zadnje vrijeme.”

Zbog sličnih razmišljanja meni danas treba ~3GHz da koristim obični word procesor.

Zalosno … ali tako je :slight_smile: Kao sto rekoh … jeftinije im dodje da ti kupis 3ghz procesor nego da oni plate programere da naprave efikasan word procesor …

Google koristi C++, Python i Javu za svoje web servise … Dakle ima i C+±a. I Pythona … I Java-e …

Svako je car u necemu …

RR - toliko frke ni oko cega

Jesi li ti probao RoR pa tako govoris … ili samo nagadjas ?

Priznajem, nagadjam.

Jednostavno - ne mogu da shvatim toliku buku oko izrade web stranica …

hahaha… nije web stranica u pitanju nego nesto sto zovu “rich internet application”… u biti - “web stranica” se pretvara u aplikaciju u kojoj je usability visi nego kod obicne web stranice.

Zasto RoR? pa jednostavan je sto opet implicira brzinu izrade web aplikacije ( time to market - kad je u pitanju neka komercijalna web aplikacija ). RoR + AJAX = ( po svemu sudeci ) buducnost weba ( 2.0 :wink: )… kamo srece da se radi o inteligentnom a ne “agile” web razvoju… onda bi tu bilo svega… od AJAXa i RoRa pa do backenda koji koristi stored procedures nekog DBSa, C++ programa koje izvrsavaju akcije koje su usko vezane za sistem itd itd.

danas je fazon neku ideju brzo sprovesti u djelo, a sada - hoce li ta ideja odnosno ( npr. ) aplikacija biti tako isprogramirana da na najbolji nacin iskoristava resurse ili ne - to je managementu najcesce jako svejedno… vazno je da funkcionira !!!

Pozdrav

Ice

PS: par testova sa RoRom i svidja mi se… vjerovatno cu ga i ukljuciti na hosting serverima :smiley:

Rails - sve sto ti treba za vecinu dosadnih (CRUD) web aplikacija … i to na Rubyju (bez kojeg se Rails ne bi bio tako dobar).
Izlazak Railsa je potakao razvoj slicnih frameworka na drugim jezicima, recimo CAKEPHP , ili Trails - medjutim … kad pogledas kod - nije to to. Ljudi pogresno misle da je jacina railsa u scaffold generatoru. Covjek (pogotovo kad gleda onaj rails video) pomisli da sve se pravi samo. Za imalo komplikovanije stvari treba ipak pisati kod. Medjutim ono sto je kod Railsa dobro je - prisutnost svega sto ti treba da postavis kostur web aplikacije. I sve to sto je prisutno lahko je za koristiti.

Tu je dakle ORM framework - ActiveRecord sa integrisanim funkcijama za validaciju, tu je controller / view dio (ActionPack) koji je se vrlo lahko skonta zahvaljujuci konvenciji da se view za svaki kontroler nalazi u ROOT/app/views/ime_kontrolera/ poddirektoriju, i u njemu se za svaku akciju nalaze ime_akcije.rhtml templejti. Za pravljenje templatea ne treba uciti nikakav novi jezik - tu se opet koristi ruby. Struktura aplikacije te tjera da je pises po P.S.-u. Jednostavno te bude sramota ubaciti neki controller kod ili, nedaj Boze, sql query u view kad za to imaju lijepo definisana mjesta u controlleru i modelu. Obratno takodje vazi.

Dalje tu je dostupan i testing framework (uz podrsku za “fixtures” koje olaksavaju podesavanje testnih podataka) - koji trivijalizira pisanje kako unit, tako i funkcionalnih testova. I cisto zove da isprobate neku od tehnika programiranja kao sto su XP i test driven development.

Podrska za migracije - prelijep nacin da ne vucete za sobom hiljadu sql dump fajlova - jedan za mysql, jedan za postgres - nego fino strpas sve u jedan … naravno ruby fajl koji omogucava da napises opis baze koji je neovisan o implementaciji SQL-a na bazi koju koristis :).

Eh … svaki iole upoznatiji covjek sa prakticnim pisanjem aplikacija uopste zna da se framework - koliko god dobar bio, mora moci prilagoditi. Tu opet snaga ruby-a dolazi do izrazaja gdje mozes sve mijenjati i to da izaberes scope promjene (sto je jako korisno). Npr. ako hocu da u jednoj funkciji dodam String klasi metodu “ime?” koja provjerava da li u stringu pise “Senad” - to onda mogu uraditi samo za tu metodu, za modul u klasi, za cijelu klasu ili za cijelu aplikaciju … Eh onda tu dolaze one napredne stvari kojima nas / vas je tusio Srle na prezentaciji o rubyju :slight_smile:

A kao slag na kraju ove ode RoR-u je cinjenica da ce / je medijska frka koju je RoR podigao dovesti mnogo developera i poboljsati RoR toliko da ce nestati i nedostaci koji sad postoje … a o kojima nisam govorio.

Ima jos nekoliko dobrih stvari koje nisam spomenuo (helperi , generatori) ali necu o tome sad nastavljati … mrsko mi :slight_smile:

A bas cu da koristim Django u inat !

Eh :slight_smile: Samo naprijed ! I ja cu jednom probati python i Django :)) Samo nemam sad vremena …

E super onda smo se složili kao ljudi!

Znači opet preovlađuje individualnost !

Odlično!

Ma ko da je meni vazno sta ces ti koristiti :slight_smile: Koristi sta god ti pase … samo nemoj da drzava koristi windows jer onda i moje pare trose … :slight_smile:

Haha, taj resentiman :slight_smile:
Samo da pare ne odu u MS i sve je na mjestu _