Ko i koliko koristi ove proizvode sa
http://www.plone.org
http://www.zope.org
http://www.python.org
?
Šteta što se kod nas, barem koliko je meni poznato, ne nudi i neki hosting paket tog tipa
Ko i koliko koristi ove proizvode sa
http://www.plone.org
http://www.zope.org
http://www.python.org
?
Šteta što se kod nas, barem koliko je meni poznato, ne nudi i neki hosting paket tog tipa
Hmmm … sve … zope je komplikacija, odustao sam od nekog temeljnog ucenja, bar za sada.
Python je cool.
Plone koristim na svom homesite-u
Nije losh, mada php rijesenja dominiraju (iako su puna bugova).
Da steta je sto niko ne podrzava python hosting
Ma, u BIH je ikakav hosting dobar hosting. Ja sam imao na hosting.ba i prestao jer se svaki cas DNS rusio…
Podrzavam Python hosting, inace cesto programiram u Pythonu.
Mozda bi se dalo malo istraziti… mada, kao sto che rece, php je “zagadio” ova prodrucja. Razlozi: mozda najveci i nije u poznavanju tih jezika, vec ideja administratora za jednostavnijim odrzavanjem hosting servera. Onako pukne mod_php i zaboravi na prckanje po http.conf-u; u suprotnom bi bilo postavljanje cgi-bin/ dira, dozvola itd. (zvuci kao preveliko peglanje za njih).
Steta sto mnogi od njih nisu ni culi za mod_python.
PS.
I pored ovog gore spomenutog, x ljudi nije nikada ni culo za zope, a kamo li za plone.
Pa tako je, mislim da je plone ipak poznatiji od zope’a. Ali ni tu nije kraj glupostima… Sjećam se da je jedan "zope"ovac kritikovao plone na irc’u … kaže “Many people discover they have a hole under their feet just after they realise what plone actualy is … I always use pure zope” - u tom fazonu, ko će se sjetiti, beše pre jedno pola godine -.-
Meni za CMS i nije toliko koliko mi je za mod_python. Jer ja sam (tj. htio bih kad “porastem”) pretežno “opšti” programer i tu je python & mod_python zakon jer nije nešto “posebno” ili “usko specijalizovano” ko php il šta već, kontate? Python se u skorije vrijeme koristi i u tosterima i frižiderima, civilizacija4 fura python iako baš i ne znam čemu to, pa python za series 60 …
I znate šta je meni izgleda zajedničko za sve gore pomenute stvari? Python je cool. On je dobar i za programiranje tostera i TCP servera i vaše lične web stranice i za zezanje na telefonu - a što je najbolje - svagdje je isti - lagan ko pero - i spor ko puž, ali ipak ovo prvo je zakon Sorry C++ fans ali nemam vremena da provodim vrijeme uz nešto ko što je C++. Python je odličan za , err, ove slične meni - što tu i tamo nešto naprave a skupa sve bezvrijedno svima osim njima samim
Dosta blablanja, cya, pozdrav
[quote=che.guevara]Plone koristim na svom homesite-u
Da steta je sto niko ne podrzava python hosting :/[/quote]
Ako koristiš Plone onda koristiš i Zope jer je apl. server a Plone je samo product i njegova ekstenzija. Ako je platforma koju koristiš M$ Win onda je u instalaciji sve objedinjeno a kod source instalacije recimo na Lin-u je step-by-step …
Ma jok, ja plone koristim na tom svom nesretnom sajtu već nekih pola godine - godinu i nikad nisam ni “vidio” zopea - drugim riječima - zope jeste iza toga, ali ja ništa nisam radio u njemu … to ti je to … click tamo click ovamo … uopšte ne primjećuješ da li je iza toga php, asp ili zope/python . Naravno, to je zato što je plone lagan za korištenje i što ja nisam previše čačkao već sam uzeo ono što mi je bilo ponuđeno - fin plone account.
Ja upravu ste sa hostinge.
Cijene, servis i sta ja znam sta dalje. Al upravu ste, al upravo me ovo me posle gadne (par mjeseci) nesrece (coma, prezivis) skontas kolko je lijepo odmarat i chillat. Recimo ja drzim hosting, vec dvije godine najeftiniji u BiH i Srbiji i Hrvatskoj i itd… cak i besplatan hosting http://abshost.net/hosting_paid_ba.htm
Al bas radi ovakvih izjava za hosting, na koji sam se ja potrosio 2godine (svog zivota?) svog vremena i nista nisam uradio za te 2godine, da fakat prodam ma cak i dam citavu stvar nekom i nekom (fakat) klincu koji i nema linux, a odrzavat ce linux server. I onda ljudi mogu da skontaju za sto i kolko placaju. Cak sam (znaju ovi nixeri iz TZ) da sam govorio na nekim kafam (kolki ti platis nesto hm) da ugasim totalno server. Al i dalje ima ljudi o kojim razmisaljm koji su npr uplatili i vise godina a ne samo jednu. A i skontas, da to se ugasi, kome ja da placam? Ja necu sigurno bosancima, jer znam de neznaju i da su to samo ¨l33t face¨ sa bog zna odakle.
Ovo je mozda i povezano sa Dinkom, jer sam ga licno zapamtio da je na free hostingu i kao korisnik nek mi kaze u facu sta to nevalja.
Znate, ovo me sve navede na razmisljanje kako nam je drzava ko k**ac. I jest, zato sto ljudi nemogu da se okrenu oko sebe i vide sta valja a sta ne. Ma gdje da se okrenu kad ionako nemaju oci. Zato sto vas 100% obicnih kupaca, primarni produkti su od negdje drugo (Hrvatska, Srbija, Slovenija!, itd…), govorim o obicnim sokovima i cokoladama, a evo ja jedem cips koji je nas, i preferiram nase produkte. Neki dan sam cito i izvjestaj/anketa o tome kolko nasi susjedi vole da kupuju nase proizvode. I vjerujte necete da cujete rezultate. A zato ti vlasnici, kao i ja ko me svako drugi vidi i mene i njih, ce rec, pusti ga klosar/nije normalan itd… a ja idem i pijem Tuzlansko pivo. A ne ti nisi kul jer to radis, kupuj Ariel i itd… pa ces bit in. Al znate, bice vam kako budete htjeli, ja sam i bio van ove drzave, (posle rata, da mi i zato ne kazete koju) gdje mi je priznajem bilo extra, al mi je opet nedostajala bosna, i da kazem nacin na koji ovdje zivimo. I evo me nazad sam citam, ove necu ipak da kazem gluposti, jer je glupost ipak glupa rijec.
Al kad skontas samo treba rec ma *ebs sve ovo odo ja preko grane, ko vas *ebe avlijaneri. I odsad cu za svakog lika ma koji je i iz rata pobjego, jer voli svoju guzicu vise, od drzave(?) rec ¨svaka mu dala¨. Ima tu ljudi koji se trude, a nista, to mi je zao. I na nase susjede koji eno, pokazuje svoje najbolje tenisere a lik iz Zenice, nas, nije mogo da ovdje trenira pa eto tu odma otiso i sad je milioner/, ah da, gledam kviz milioneri ovo ono, nije nas, a opet like nas. Izvinjavam se radi citavog ovog posta, al stvarno ove price nemogu vise da slusam.
Na kraju jedini brand BiH koji je proglasen naravno i za pobjednika godine je proglasena Violeta. Naravno sa kojom tom istom brisemo guzice. Sjajno, sjajno, odlicno.
Pa idiote ne vidis dalje od svog nosa!
Fakat znam neke (ehm pojedinac) koji je na abshostu.net a sad ovo naziva ikakvim hostingom? Pa je*e viditel vi cijene ovih nekih da kazem elitnih hostinga??? A sta nude? Kuc!
Na jednom, prosjecnom hostingu ima isto ovoliko i VISE clanova a bosanaca??
Ma daj ba…
Sta se bunite? Kakva je to filozofija i prica? Nikakva.
Ikakav hosting???
bezveze to ba
Ja uošte nisam skontao ova dva zadnja posta o čemu se radi …
Čak mislim da su nejasni
Može li objašnjenje?
hahaha… hosting… tema koja u BiH uvijek izazove flame ratove i slicne gluposti na forumima. ali da ne bjezimo od teme… che.guevari sam prije nekoliko obecao testni server sa pythonom i slicim zezancijama ( to jos stoji - iako mi je jucer otisla napojna jedinica , ali nova je u ponedeljak tu )… zasto niko ne nudi python hosting? jednostavno - nema potraznje za tim… nasi “webmasteri” su navikli na php i na gotova rjesenja ( pretezno php - bugovita rjesenja ).
Vratimo se na hosting kompanije - mnogo je onih koji su obicni reselleri i za svaku posebnu sitnicu koja zapne u sistemu moraju zvati neki 10ti support da im pomogne u rjesavanju problema. Takvi su oni koji imaju nabave jeftine reseller pakete i rade po principu oversellinga… cak sam imao priliku da se logiram na jednu mashinu jednog poznatog hosting providera iz BiH i imao sam sta ustanoviti… 2 xeon procesora i 2 GB rama… 300 procesa… procesori su bili u 5 ujutro na 100%-om opterecenju… jedno 10 procesa u queueu itd… i naravno i taj se hosting provider dici sa svojim cijenama i “kvalitetom” usluge… posto ne zelim ovdje da unistavam neciji ugled - necu vise komentarisati taj slucaj. Sto se tice drugih hosting providera - ajd malo prosurfajte, pa pogledajte koliko tih kompanija ima naveden IDENTIFIKACIJSKI BROJ KOMPANIJE ili POREZNI BROJ ! Istina - privatnim osoba je manje vise vazno da li rade sa bas firmama ili sa nekim lijevim tamo koji tek imaju jedan server i pokusavaju uhvatiti kojeg klijenta. Ali kad su u pitanju kompanije, one zele dobiti racun, znati koji su uslovi poslovanja, kome se mogu ( i na koji nacin ) obratiti za pomoc ako nesto ne radi. Najgore za ozbiljne hosting kompanije su ovi divlji koji dodju i igraju se niskim cijenama ( tj. price dumpingom ), ali tako mnogi propadnu…
hosting.ba je otkako ja znam za njega ( a to je vec jako dugo ) imao problema sa DNSom. A kad pogledam druge “profesionalne hosting kompanije” i pogledam postavke DNS servera ( jer tu pocinje pristup sajtu, zar ne ) - smuci mi se nekad…
sto se tice mojih klijenata, oni imaju full support i mogu dobiti na upit sve module ili posebne softwareske pakete…
Pozdrav
Ice
[quote=IceBreaker][…]
Najgore za ozbiljne hosting kompanije su ovi divlji koji dodju i igraju se niskim cijenama ( tj. price dumpingom ), ali tako mnogi propadnu…[/quote]
To je posledica pada cijena servera. Kakvih sam ja vec kretana vidio koji iznajme linux-server (za koji su oni kao administrator odgovorni) i kobiva nude hosting!
To ce bit ogroman sigurnosni problem u buducnosti, kad odjednom budemo imali na hiljade zombie linux-servera koji vrse DDoS napade. Moglo bi cak nadmasit i Windows… (nije vic).
A sto se tice web-aplikacija, sad je Ruby on Rails relativno popularan… imal koji provider da to nudi?
Ja ni jedan site nisam hostovao na BIh hosting firme.
Jedan od razloga je, za firme koje znam da su kvalitet su po meni skupe ali stoje iza onog što daju. Dok ove druge daju puno za nešto mal para što je velika vjerovatnoća da u budućnosti neće biti nešto ok.Support mi je manje više bitan, važno mi je samo da se drži onih 99,9% uptime.
Možda je neka “frima” kvalitet ako na njihovom webu nema podataka o njima nema te pare da radim sa njima ma kako te ponude zvučale.
kakve “frime”… posurfaj malo po bosanskim hostovima ( ne racunam ISPove i prebroj koliko ih navodi informacije poput - ime firme, ID/porezni broj, gdje su registrovani itd. inace se samo radi o pojedincima koji uzimaju lovu.
ovo za linux-zombije to stoji. najgore je sto takve zombie mashine imaju “prednost” sto su u racunarskom centru… znaci ne treba ti 100 mashina nego 2 u jakom racunarskom centru ( po mogucnosti nekom slabijem tj. koji spava preko vikenda ) i imas vec >200 MB za napad…
Pozdrav
Ice
Ja sam se u zadnjih par dana igro sa Ruby on Rails, stvarno super stvar.
Cak je i apple napiso tutorial za njega: http://developer.apple.com/tools/rubyonrails.html
Top 12 tutoriala: http://www.digitalmediaminute.com/article/1816/top-ruby-on-rails-tutorials
Moj omiljeni od tih 12: Four Days on Rails
Malo je reći da sam skeptičan po pitanju Ruby’ja ali dobro …
Što se tiče hostinga - stanje je takvo kakvo je, nadajmo se boljem !
Abs nije frka oko python’a jer sad sam okupiran školom. Ipak dobro će mi doći.
Interesuje me ima li iko ko ovdje programira Python da bi pokušao samnom i sa Abs’om i još jednim likom iz HR da pokušamo napraviti komercijalan proizvod? Dakle, poenta je portal za igrice (i druge mrežne programe), u pitanju je nešto originalno, ne što se tiče igara, nego što se tiče tehnologije koja se ispod nalazi… a možda i ne … svejedno … ko je za?
Pozdrav
I ja nisam puno bendo ruby dok nisam sazno za rails.
Najvise me “pogadja” mjerenje railsa sa J2EE.
Zasto rails?
Ruby on Rails and J2EE: Is there room for both?
Jos jedan clanak od IBM o railsu: http://www-128.ibm.com/developerworks/java/library/j-ruby/
I tu je i Java izvedba railsa: https://trails.dev.java.net/
Ljudi skacite na voz dok nije proso! 8)
Hvala, ali ja ne želim biti u nekakvom vozu vozovi dolaze i prolaze.
Zar ljudi još uvijek vjeruju da će nekakav magični framework, programski jezik ili stil programiranja riješiti sve naše (programerske) probleme? To je možda moguće, ali ako malo ograničimo domenu jezika (npr. SQL je zasluženo postigao ogroman uspjeh), ali opšti stav, sad imam to i to i ništa mi više neće trebati jednostavno ne pali.
Ono, mene i dan danas oblije hladan znoj kad mi neko kaže “ne treba ti struktuirano programiranje, objektno orijentisano je budućnost”, e još kad bi mi znao objasniti na koji način piše OO nestruktuirani kod, lol (tu ide i ona generalna priča iz fizike da nova teorija obično u sebi uključuje i staru, ali i rješava njene nedostatke)
P.S.
Ja sam više C tip, od dinamičkih jezika najviše mi se sviđa Python, a iz onoga šta sam do sada vidio i Ruby je veoma fin jezik.
P.P.S
Malo flejma za kraj, za proponente interpretiranih/dinamičkih jezika:
Trenutno je na mojoj mašini pokrenuto cca. 100 procesa, javite mi se kad 90% istih budu interpretirane aplikacije.
Sve je to u redu, pojednostaviti posao programeru, doći će novi i brži hardver itd., ali ne zaboravite, na raspolaganju ćete uvijek imati ograničene računarske resurse.
Ma i Rails je ogranicen na MVC web aplikacije … i u tom domenu se ponasa dobro i daje dobre rezultate.
[quote]P.S.
Ja sam više C tip, od dinamičkih jezika najviše mi se sviđa Python, a iz onoga šta sam do sada vidio i Ruby je veoma fin jezik.[/quote]
Jah … sto ne pravis web aplikacije u C-u kad ti je tako fin Sve ima svoju primjenu … Ganjati programske jezike niskog nivoa radi nekog elitizma (mazohizma ? ) mi je bezveze
[quote]P.P.S
Malo flejma za kraj, za proponente interpretiranih/dinamičkih jezika:
Trenutno je na mojoj mašini pokrenuto cca. 100 procesa, javite mi se kad 90% istih budu interpretirane aplikacije.
Sve je to u redu, pojednostaviti posao programeru, doći će novi i brži hardver itd., ali ne zaboravite, na raspolaganju ćete uvijek imati ograničene računarske resurse.[/quote]
A na webu je hiljade i hiljade web aplikacija - javi se kad 90% njih bude pisano u C-u
Sto se tice resursa - ma treba koristit asembler … C ima veliki overhead … ipak imas ogranicene racunarske resurse.
Cinjenica je da je sat rada programera u ovo vrijeme puno skuplji od sata rada racunara. Kad je C izmisljen to nije bilo tako - kompjutersko vrijeme je bilo skuplje od programerskog …Da nisi zapeo u tom vremenu? Ako mi interpretirani jezk omogucava da visestruko brze i kvalitetnije (sa manje bugova) uradim neki posao - onda ne vidim zasto ga ne bih koristio. Pogotovo kad je rijec o aplikacijama kod kojih efikasnost nije od presudnog znacaja - a vecina je takva u zadnje vrijeme.