Ако може један савет од искусних линуксаша.
Занима ме да ли ћу направити неку грешку, при избору дистрибуције.
Сада имам један чврсти диск на којем се налазе два ОС-а (оба Микрософтова - 98 и ХР). Намеравам да узмем књигу од Микрокњиге уз коју се добија и Црвена Капа 8.0 ( 2 CD-a) и још један чврсти диск (чуо сам да пингвини и прозори нису баш толерантни кад се налазе на истом диску:).
Волио бих да чујем како Црвена Капа (8.0), или уопште линукс, стоји са развојним окружењима - посебно ме интересује Kylix (деиректније : да ли ћу уз Црвену Капу 8.0 добити и Кylix и ако добијем колико ће та слободна верзија бити осакаћена у односу на комерцијалну). А не би сметало ако би неко прокоментарисао и KDeveloper и да ли постоји слично развојно окружење и за Gnome ( извините ако сам овде наклепао доста глупости! ).
Коју би ми домаћу литературу преопоручили за почетника. У Инфу сам прочитао о књизи Мајстор за … Уникс (Ком. биб.)
Sto se Linuxa tice (bilo da se radi o distribuciji “crvenkapice” ili nekoj drugoj), koristi uvijek zadnju verziju koja postoji od te distribucije jer ce ti zivot biti dosta laksi, a Linux nema nikakvi problema da bude na istom disku kojeg imas - problem je u obrnutom slucaju…
Zaboravio sam ovo:
Mogucnost da neka od komponenata ne bude prepoznata je tim veca sto je distribucija starija. Ne znam gdje zivis, ali RedHat 9 bi trebalo da mozes dobiti u lokalnom LUGu.