Pocetnik

Ако може један савет од искусних линуксаша.
Занима ме да ли ћу направити неку грешку, при избору дистрибуције.

Сада имам један чврсти диск на којем се налазе два ОС-а (оба Микрософтова - 98 и ХР). Намеравам да узмем књигу од Микрокњиге уз коју се добија и Црвена Капа 8.0 ( 2 CD-a) и још један чврсти диск (чуо сам да пингвини и прозори нису баш толерантни кад се налазе на истом диску:).

1. Волио бих да чујем како Црвена Капа (8.0), или уопште линукс, стоји са развојним окружењима - посебно ме интересује Kylix (деиректније : да ли ћу уз Црвену Капу 8.0 добити и Кylix и ако добијем колико ће та слободна верзија бити осакаћена у односу на комерцијалну). А не би сметало ако би неко прокоментарисао и KDeveloper и да ли постоји слично развојно окружење и за Gnome ( извините ако сам овде наклепао доста глупости! ).

2. Коју би ми домаћу литературу преопоручили за почетника. У Инфу сам прочитао о књизи Мајстор за … Уникс (Ком. биб.)

Хвала унапред !

Pozdrav,
Prije svega da kažem da sam se pravo iznadio kada sam vidio post na čirilici, nisam se odavno susreo sa njom zaista :slight_smile:

Što se tiće kylixa pogledaj
http://www.borland.com/kylix/

Literatura:

http://howto.lugbih.org 8)

Po mom mišljenju postoji nekoliko dobrih prijevoda Linux literature na naš jezik.

1. Unix do kraja - za sistem administratora (gotovo da sve važi i za GNU/Linux)
  2. Red Hat 6.2 - namjenjeno početnicima

Puno sreće

… da malo nadopunim…

Sto se Linuxa tice (bilo da se radi o distribuciji “crvenkapice” ili nekoj drugoj), koristi uvijek zadnju verziju koja postoji od te distribucije jer ce ti zivot biti dosta laksi, a Linux nema nikakvi problema da bude na istom disku kojeg imas - problem je u obrnutom slucaju…

Што се тиче најновије верзије, ја узимам осмицу јер једино до ње могу доћи, као што сам рекао добија се уз књигу.

Имао бих још једно питање.
Имам следећу конгфигурацију :

АМД 1600+
256 MB DDR
CD писач 40Х12Х40 LG

остало мислим да није ни битно.
Занимаме да ли постоји (већа) могућност да ми неку од компонената не препозна .

Od toga sto si nabrojao nista nije problematicno.

Za GNOME preporucujem da pogledas Anjuta.

Zaboravio sam ovo:
Mogucnost da neka od komponenata ne bude prepoznata je tim veca sto je distribucija starija. Ne znam gdje zivis, ali RedHat 9 bi trebalo da mozes dobiti u lokalnom LUGu.