Ima li ko raspolozen da napravi izgled i vodi poddomenu http://faq.lugbih.org ?
U njoj bi se trebali naci sva moguca pitanja nadjena i prevedena po internetu, magazinima, forumima i sl. Mislio sam da ovaj dio bude pod poddomenom start.lugbih.org ali su se koordinatori te stranice izgleda previse uspavali… Ova pitanja koja bi se prevodila i bila na stranici bez obzira bilo da su stara par godina ili da su skroz friska.
Izgled stranice bi trebao biti otprilike ovakav:
da postoje dugmici(ili linkovi) na glavnom dijelu te stranice za razlicite oblasti vezana za faq kao npr. - Mediji (CDROM, DVD, BackUp, i sl.), - Desktop (sve vezano za desk od Office programa pa nadalje), - Instalacija, - Konfiguracija, - Network, Internet (konekcija i ostalo…), - Programiranje, - Mailbox (sve vezano za e-maile i sl.). Plus da se dodaju i nove teme koje ovdje nisu navedene i da se naprave neke vrste kategorija za ta pitanja…
Iako zvuci skroz zapetljano, u stvari je vrlo jednostavno, jedino sto treba je malo volje i dosta vremena… Ukoliko to imate - onda ste idealni za ovaj dio posla. Ostavite vase misljenje na forumu…
[addsig]
Iskreno receno, nisam siguran koliko ce se njih javiti za ovaj posao, cak da li ce se iko javiti da ovo obavi. Ovo ti upravo kazem, paradon, pisem poucen licnim iskustvom. Jos dok je bio stari forum, napisao sam post gdje sam trazio pomoc da mi neko prebaci strancu u PHP (cpp.lugbih.org).
Ali tu je post camio mjesec dana bez adekvatnog odgovora. Zato sam zasukao rukave i napravio verziju 2.0 sajta, koja bih trebala biti objavljena u skorije vrijeme.
Poprilicno sam se razocarao u sve “PHP znalce, eksperte i ko zna sta sve ne”.
Zbog toga ce svi oni koji sebe smatraju Linux programerima morati se zadovoljiti surovim HTML kodom.
Pozdrav.
Sanel
Ma jvili se oni ili ne radicu je ja samo sto ce malo potrajati posto radim i tekstove za BSD…
Mislio sam samo da bi brze islo, ali nema veze
//Nihad
[ This message was edited by: Nihad on 2001-09-07 17:13 ]
hej
ne bi bilo lose napraviti neku poddomenu na kojoj bi se nalazilo nesto slicno onome sto si ti Nihade radio sa Stariforum, a to je najbitnije aplikacije za pojedinu oblast
svakom od nas sigurno zatreba aplikacija za nesto i onda mora da downloaduje i isprobava po 15 razlicitih stvari dok pronadje ono pravo, ne bi bilo lose da usput napise svoja iskustva i postavi na tu stranicu
Jedva pronadjoh ovu poruku!
Mislim da je ideja o kreiranju posebne stranice sa bazom podataka o aplikacijama i iskustima u radu s tom aplikacijom odlicna! Samo se treba neko prijaviti i voditi taj projekt…
Amila
Ide je super i znam da je veoma potrebna za one ( kao sto sam ja “windows freak” ) koji pocinju da upoznavaju LINUX.
Sahbaz
[ This message was edited by: sahbaz on 2001-09-09 16:25 ]
Kao sto rekoh ta ideja se “ostvaruje” pomalo i mozda ce potrajati jos malo, a nalazit ce se na adresi http://start.lugbih.org/faq/ cim imadnem dovoljno uradjenog materijala bar za prvu beta verziju te stranice…
Sto se tice stranice sa bazom podataka, trenutno nemam vremena i za tu stranicu ali imat cu u vidu za neki buduci rad, mada nema bas previse da se uradi posto se “prilicno” dosta (ali ne sve) moze vec naci na ‘StariForum’…
//Nihad
[ This message was edited by: Nihad on 2001-09-10 09:10 ]
Vozdra,
ja sam mislila da to uradimo pomocu MySQL baze (+ PHP, naravno). Napraviti spisak (najvise koristenih) aplikacija, sa kratkim opisom aplikacije, web stranicom projekta i eventualno jos neke detalje. A ispod toga postaviti “comments system”, tj. tu ce korisnici moci ostaviti svoje komentare, da li aplikacija valja ili ne, njihova iskustva sa instalacijom, konfiguracijom, koristenjem itd. itd. itd.[addsig]
Zar nema vec nesto slicno gotovo u samom PHPNuke, ona nekakva “download” stranica?
Ideja o FAQ nije losa. Bar se meni svidja. Start.linux.org.ba je za one koji vec pocinju raditi sa linuxom i imaju. FAQ.linux.org.ba bi trebala biti ( po mom misljenju ) za one koji tek zele da isprobaju Linux, a neznaju sta da koriste ( koju dist i sl. )… kao sto rekoh - ideja nije losa ( zapravo je veoma dobra ) i ja sam spreman da preuzmem bar jedan dio odgovornosti na sebe. Sto se tice MySQL.a i PHP.a ( ako se sajt bude radio prema tome ) trebacu pomoc i to veliku ( mysql mi nelezi bas )… ako ima jos zainteresovanih ili mozda dodatnih ideja, slobodno pisite…
LoRD
Ako se odlucis da vodis tu poddomenu, mogu ti ja poslati “par” prevedenih pitanja koje sam bio zapoceo i da vidis kako sam ja to bio zamislio…
Naravno ja bih radije da ti napravis svoj izgled stranice i dodas ovo nesto pitanja sto imam sa svojima…
Siguran sam da te i ostali podrzavaju u tome…
Sto se tice data-baze i PHP, mozda za sada prvo napravis taj osnovni dio posla pa poslije da dopunis sa ovim drugim…
Toliko od mene…
Vozdra,
da bi sebi olaksao posao, trebao bi napraviti dinamicnu stranicu. A pod tim mislim da, recimo, posjetioc upise pitanje u neku formu, a zatim neko od nas napise odgovor (ili vise nas). U svakom slucaju svidja mi se ideja, pa ukoliko si zainteresovan da posvetis nesto (vise) vremena za taj projekt, javi se.
Amila
well… sto se tice izgleda - to i nije neki problem… sajt ne mora biti nekako graficki napucan ( ili mora ?? misljenja?? )…
jednu stvar nisam shvatio… dinamicna stranica… Amila, ako si mislila da svi clanovi odgovoraju na pitanja koja pocetnici postave, zar za to nije namjenjen forum…?? neznam kako si ti zamislila to, ali po mom misljenju faq stranica bi trebala biti samo sa par pitanja i odgovora koja pocetnici prvi put postave ( tipa : what the hell is linux? )… moje misljenje je : jednostavna i user friendly stranica sa nekoliko osnovnih pitanja i odgovora i linkova za dalje ( linkova na howto i sl. ) obim odgovora se moze svakim danom povecavati ako neko smatra da se odredjeno pitanje treba ubaciti na stranicu… dodatak - formular gdje bi posjetioci upisivali pitanja na koja nisu nasli odgovor ( tj. za one kojima je forum komplikovan i strasan )… sta mislite o razvrstavanju pitanja po kategorijama… ( osnovna Linux pitanja, pitanja vezana uz razne aplikacije, za kernel itd… )…
toliko ovaj put
//LoRD
PS. AMILA - ne radi mi mail…(lord@linux.org.ba) kaze mi da me nema tj. da nema korisnika pod mojim imenom… smrc…
well… sto se tice izgleda - to i nije neki
> problem… sajt ne mora biti nekako
> graficki napucan ( ili mora ??
> misljenja?? )…
Design nije tako vazan. Vazno je da stranica bude pregledna i da se u njoj pocetnici mogu snaci.
> Amila, ako si mislila da svi clanovi
> odgovoraju na pitanja koja pocetnici
> postave, zar za to nije namjenjen
> forum…?? neznam kako si ti zamislila
Cesto jedan korisnik na neko pitanje ne moze u potpunosti dati odgovor ili cesto jedno pitanje zahtjeva vise odgovora. Kao npr. “Desilo mi se to i to. Pa sta bi mogao uraditi?” Jedan ce korisnik reci jedno, drugi drugo, sve dok taj neko ne nadje odgovor. Za razlicite sisteme, razliciti odgovori. Na to sam mislila. Dakle, ako je neko rijesio problem na neki drugi nacin, rjesenje problema upise ispod rjesenja koji je dao neki drugi korisnik.
> sta mislite o razvrstavanju pitanja po
> kategorijama… ( osnovna Linux pitanja,
> pitanja vezana uz razne aplikacije, za
> kernel itd… )…
Radi lakseg snalazenja, mislim da bi trebali imati kategorije.
> PS. AMILA - ne radi mi mail…
> (lord@linux.org.ba) kaze mi da me
> nema tj. da nema korisnika pod mojim
> imenom… smrc…
Sta pises kao username? lordlug?
Amila