[quote]1. pronađete zanimljiv program na Internetu
2. zapišite njegovo ime
3. otvorite program za instalaciju softvera koji je došao uz vašu distribuciju (Yast, Rpmdrake, KPackage, Synaptic…)
4. potražite program pod tim imenom na listi
5. ubacujte originalne CDove vaše distribucije po potrebi [/quote]
Al kad nadjem sto hocu (x-chat) trazi mi npr. 2CD al kad ga ubacim pise INVALID CD INSERT, onda probam svaki PA NECE<,
Dragi poomagaci imate li za ovo rjesenje?[/quote]
ako su to cd-i s kojih si instalilrao suse ne bi ti smjelo pisati invalid cd. pogledaj malo, sigurno negdje grijesis.
ako ti i dalje to radi (kojim cudom) onda ovako uradi: zapisi koje programe, pakete ili biblioteke ti trazi, rucno otidji u dio gdje se intalira softver (ne koristim suse pa ne znam kako se zove, mozda Yast???) i ukucaj ime tog paketa i sve redom dok ih sve ne instaliras. ovo ce raditi 100%.
a jedno pitanje, kako je moguce da ti graficka nije prepoznata? ako se radi o bilo kojoj novijoj distribuciji Radeon se MORA prepoznati. ja imam radeon 9550 i prepoznaje mi je cak i Knoppix 3.3 koji je dobro star.
Vjerujem da bi ti neki SUSE-as bolje odgovorio, ali ovo je zajednicko svim linuxima.
otvori program (mislim Yast) i otidji na dio gdje ti se prikazuje hardver. klikni na modem pa na tvoj modem (ako je prepoznat). Onda ces ili desnim klikom ili na dnu prozora s desne strane vidjeti opciju dodavanja modula ili konfiguriranja modema. Pokreni jedan od ta dva alata i modem ce proraditi za pola minute.
Nisi rekao jel ti internal ili external modem. ako je interni velike su sanse da se winmodem, sto onda znaci da su sanse da ne postoji drajver pod linuxom.
Fazon je što na Linuxu nema takvog step-by-step uputstva, moraš sam naučiti kako stvari funkcionišu. Ja ti mogu izdiktirati kako kod mene ide, ali to neće raditi kod tebe jer 1) nemam istu verziju iste distribucije 2) nemam isti modem.