pozz svima
meni treba mal pomoc oko namestanja interneta na slackware 12.1 i koristim teolov adsl
pozz svima
meni treba mal pomoc oko namestanja interneta na slackware 12.1 i koristim teolov adsl
Pretrazi forum. Ima 10^inf ovakvih tema.
Na Slacku se također koristi rp-pppoe. Instaliraj taj paket, naštimaj konekciju sa ‘pppoe-setup’, ‘pppoe-start’ i ‘pppoe-stop’ za (dis)konektovanje. (Komande pokrećeš kao root iz konzole ili nekog terminal emulatora)
Ili ako imas router, podesis njega da se konektuje a na masini samo setujes mrezu. Mozes srediti i iptables…
ovako sam ja uradio za adsl :D, sto je meni puno bolje rjesenje od PPPOE konekcija sa racunara
Pokusao sam ja preko klasnicnog pppoe-setup i kada sve podesim pokrenem pppoe-start dobijem adresu ali nece nigdje dalje. rp-pppoe nisam instalirao. Jedino da pokusam sa njim. Sa ruterom je banja svakako ali mi ovo treba na drugoj lokaciji gdje nemam rutera
Ako dobiješ adresu a “nema interneta”, možda da provjeriš route ili DNS? pppd bi nakon ostvarene konekcije trebao postaviti routu na vanjski interfejs. Možda je loša firewall skripta koja dolazi uz pppoe?
btw, pppoe-setup, pppoe-start su dio rp-pppoe paketa kojeg onda već imaš instaliranog.
Prvo sam pustio da dhcp dodijeli svoju konfiguraciju u /etc/resolv.conf medjutim nije moglo sa tim. Kada sam podesavao pppoe-setup stavio sam opciju bez firewall-a da mi ne blokira nista medjutim nije pomoglo. poslije sam u resolv.conf stavio primarne i sekundarne DNS-ove providera međutim opet ništa. Probat ću još neke varijante pa se javnem. Koristim 12.1 usput tako da on očigledno ima ovo sve što si ti naveo.
Hvala
probaj route add default ppp0
Probat ću to. Hvala puno
radi… puno hvala