Podesavanje ownership-a nad particijom

Pozz svima!

Dakle moja situacija je sljedeca:

Instalirao sam Ubuntu 7.04 uz dual boot sa win xp pro, a ranije sam imao na disku 2 NTFS particije od kojih je jedna bila win system particija i druga samo za podatke. Nakon instalacije linuxa smanjio sam velicinu particije za sistemske fajlove windowsa i izbrisao particiju za podatke. Nakon toga sam sav nealocirani prostor formatirao kao Linux ext3 file system kao novu particiju za podatke. Znaci konacno imam tri particije (ne racunajuci onu za SWAT) . Sad me Ubuntu zeza i ne da mi pristup novoj particiji za podatke, i pise da je root user owner. Interesuje me kako mogu promijeniti prava pristupa ovoj partciji.

Pocetnik sam, pa bih zamolio za fin odgovor, od kojeg mogu nauciti neke stvari, a ne da to samo bude mehanicko ukucavanje nekih naredbi.

P.S. Naravno i svaka referenca na mjesto odakle mogu ovo direktno procitati je dobrodosla.

http://www.tuxfiles.org/linuxhelp/fstab.html

obrati pažnju na dio teksta u kome se govori o user i nouser opcijama.

Za read/write pristup na NTFS particije moraš koristiti ntfs-3g.

Da bi shvatio kako rade particije pod Linuxom, pogledaj http://start.linux.org.ba/Particije a sto se tice tvog problema sa particijom za podatke, mnogo mozes nauciti iz http://start.linux.org.ba/Fstab . Jos me zanima da li si tu particiju podatke postavio kao /home particiju ili kao nesto drugo? Uglavnom vjerujem da bi ti defaults trebalo raditi:

Fakat, ovo je odgovor na tvoje pitanje.

Prema tome:

Ovo nije odgovor na covjekovo pitanje.

@LinuxFan: Prema onome sta si napisao, imas 4 particije ukupno: windows, linux root, linux swap, linux (ext3) podatci, jel tako?
Mozes li nam copy/paste izlaz ove dvije naredbe:

fdisk -l cat /etc/fstab
Pokreni ih kao root user.

Ovo nije odgovor na covjekovo pitanje.

A zasto ?

Hint: http://www.berthon.eu/ice_and_fire/?p=41

[quote=Sanel]> Ovo nije odgovor na covjekovo pitanje.
A zasto ?[/quote]
Zato sto covjek pokusava pristupit ext3, a ne NTFS particiji? Jel iko osim mene procitao post?

Tako je adioe3, imam sada 4 particije, dobro si razumio. Samo sto se ova za podatke zove My Stuff, a ne Podaci, al nebitno.

izlaz iz ove dvije komande je sljedeci:

[code]# /etc/fstab: static file system information.

– This file has been automaticly generated by ntfs-config –

proc /proc proc defaults 0 0

Entry for /dev/sda3 :

UUID=3b47a35f-144d-4737-b014-b280fb72fa24 / ext3 defaults,errors=remount-ro 0 1

Entry for /dev/sda5 :

UUID=c432abb5-f4bb-41ec-b5e9-0d041f46054a none swap sw 0 0
/dev/scd0 /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto 0 0
/dev/sda1 /media/Sistem ntfs-3g defaults,locale=en_US.UTF-8 0 0[/code]
ovo particionisanje sam vrsio pomocu Paragon Disk Managera direktno iz windowsa, i sljedeci put kada sam htio pokrenuti Ubuntu, bio je neki error jer sam i particiju FILESYSTEM na koju je Linux bio izvorno instaliran, malo prosirio pomocu tog software-a. Uglavnom uspio sam nekom komandom fixati greske i sad Ubuntu starta normalno, ali ako vi primijetite iz ovog koda neke abnormalije, molio bih da me upozorite.

Prema ovome sto pise tvoj partition table (ili layout, kako god hoces) je ovakav:

/dev/sda1 Primary particija (Windows XP) /dev/sda2 Primary particija (Moguce je da je ovo tvoja nova particija) /dev/sda3 Primary particija (Ovo je tvoja root particija gdje je Linux sistem, ext3 fs) /dev/sda4 Extended particija -- /dev/sda5 Logical particija (Linux swap space)
Ako se ne varam, /dev/sda2 je ta izgubljena particija koje nema uopste u fstabu. Nisi mi dao output komande fdisk. Kao root user pokreni fdisk -l /dev/sda i copy/pasteaj sav output.

Te greske tokom particionisanja su se i meni javljale kad sam to radio sa Partition Magicom tako da ne bi trebalo da bude nekih belaja, u slucaju da ti konstantno prijavljuje greske pokreni kao root fsck /dev/sdaX (gdje X stavi broj particije s tim da nije 1 jer ti je to WinXP, tj. ntfs)

Evo ovo mi izbaci fdisk komanda:

[code]root@zeka-laptop:~# fdisk -l /dev/sda

Disk /dev/sda: 60.0 GB, 60011642880 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 7296 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes

Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sda1 * 1 1913 15366141 7 HPFS/NTFS
/dev/sda2 5223 7296 16659405 83 Linux
/dev/sda3 1914 5108 25663837+ 83 Linux
/dev/sda4 5109 5222 915705 5 Extended
/dev/sda5 5109 5222 915673+ 82 Linux swap / Solaris[/code]
Interesuje me jel ova Extended dolazi direktno prilikom instalacije, znam sigurno da ova Linux swap dolazi… ??

1. Neznam, mozda ti korisnici bi mogli da ponekad koriste onu gore ^ “Pretraga” tipkicu.

2. ili jednostavno vole da pice u infinite loop ponavljanja pitanja. 3. Ili je samo mozda da lose opisu problem, i pri tom ulete u infinite loop ponavljanja pitanja, koji je citav post koji kaze “ne radi mi internet na x- distro”, 4. ili je samo to da i ne citamo vec samo izvalicmo odgovore iz infinite loop ponavljanje pitanja …

Odaberi jedan broj … sigurno ces pogrijesiti.

@LinuxFan: Ko sto sam pretpostavio :smiley:
Prvo napravi direktorij za novu particiju (# oznacava root usera, % ili $ obicnog):

Pa je dodaj u fstab:

Mozda ces kao root morati promjeniti permisije na sadrzaj te particije:

@AbsintheSyringe: Broj 4! U zadnjih pet tema koje sam citao tvoji odgovori su suhi kriticizam (negdje nisi ni procitao temu vec naslov).

Ne kontam, čovjek je imao 2 ntfs particije, prilikom instalacije Linuxa je pobrisao jednu a smanjio drugu i na tom prostoru napravio ext3 particiju (na kojoj je instaliran Linux) - e odakle se tu stvori još jedna ext3 particija, blage veze nemam :slight_smile: ali bitno je da je neko barem shvatio pitanje :wink:

Zašto media? Zar taj direktorij nije rezervisan za izmjenjive medije tipa CD, DVD, USB i slično?

Meni je sasvim nebitno. HAL ionako mi mounta unutar /media tako da ne vidim stete ako je u /media a ne u /mnt.
Cisto, eto, da budemo temeljiti, LinuxFan mozes staviti i unutar /mnt direktorija.

Zato sto covjek pokusava pristupit ext3, a ne NTFS particiji? Jel iko osim mene procitao post?

Evo ti boNbona :slight_smile: