Podešavanje proxy servera

Evo ovako:
momci drže jednu wireless provajder mrežu. Da ne bude zabune, to je klasična mreža koja ide preko switch-eva, bridge-va i ostalih antena na sve strane. Likovi imaju realnu IP adresu (to je adresa koju modovi i admini vide kod mog profila). U dogovoru sa njima smo hteli da postavimo jedan nazovi lokalni FTP samo za korisnike u mreži, znači da korisnici koji su u mreži mogu (bez interneta) da skidaju sa tog servera filmiće, programčiće, update-ove i kojekakva čudesa.
Onda su oni predložili da namestimo neki proxy server gde bi se keširali update-ovi i adrese na koje korisnici idu a zarad lakšeg surfanja.
Ima li šanse da se nešto tako konfiguriše?
Momci na svom serveru imaju instaliran Mikrotik, znači šta je potrebno na om drugom kompu da se instalira da bi to sve štimalo?
Imaju i jedan komp viška, Pentium 4 na 3 Ghz i hard disk od 40 GB, s tim da bi nabavili još jedan od 120 GB.
Na tom kompu sam instalirao Fedoru 3.

Ovo je slika kako je sve povezano:

Da ne bih gnjavio sa puuunooo pitanja, idemo redom, naravno, ako ste raspoloženi za malo “piskaranja”.

Unaprijed hvala svima.

MODEM :shock: kakav modem bolan?

na routeru sigurno nece biti tesko da instaliras squid i podesis ga da radi u transparentnom modu. posto se radi o wirelessu, ne moras se brinuti da brzinu cache… tih 120 GB je vjerovatno i previse, ali dobro… instaliraj squid i ako budes imao pitanja… pitaj :smiley: al prvo nam objasni onaj modem :smiley:

Pozdrav

Ice

Da se samo ja nadovezem, sta smatras pod “realnom IP” ? :?

Vanjska IP adresa … dostupna sa interneta (predpostavljam) …

Da ne biste sta ubrljali i zabrljali, moj vam je savjet da skinete Censornet (www.censornet.com). To je distribucija Debijana, koju sam imao priliku i sam koristiti u gore navedene svrhe, i radi svoj posao bez problema ikakvih. Instalacija je do maksimuma jednostavna, a administracija ide i preko web interfejsa.

Nisam bio tu…izvinjavam se.
Ovako:
taj modem nije modem koji se koristi za komp, nego je druga vrsta modema koji je dobijen od firme koja isporučuje signal ovim momcima.

Realna IP adresa je adresa koja je jedinstvena…znači momci imaju unikatnu adresu koja se vidi na net-u."

Momci već imaju mrežu i server na kome radi samo MikroTik, nema ničega osim MikrtoTik-a.

Imamo nameru da postavimo taj proxy server na kome će se nalaziti i jači hard disk za FTP server, da bi korisnici mreže imali filmiće, muziku, programe itd…

Znači onaj server ostaje i dodaje se ovaj komp kao proxy i FTP server ujedno.

@testni_hamo2:
Da, to je to…

Bacio sam se na skidanje Censorneta, pa ćemo videti.
Ako vam nešto znači, ja imam i Ubuntu Linux.

Eto.

Naravno, zašto jednostavno (squid) kad može i komplikovano .

Censornet mu u stvari dopusta konfiguraciju squida preko web administracije, administraciju usera, podesavanje proxy postavki itd…

Skidoh Censornet, instalirah ga, ali se ne snalazim baš najbolje u konzoli.

Ja sam nešto kontao da instaliram Ubuntu, da skinem SQUID i da krenemo odatle.

Imam pitanje:
može li se ovaj komp (proxy i FTP kom da ga nazovemo) da se poveže sa serverom preko switch-a koji je udaljen nekih 100-tinjak metara?

100m CAT5 bi bio dovoljan za 100MB vezu. Gigabit ethernet nece ici preko nekih 90-100m ovisno o kablu! znaci ako imas

RACUNAR <-- 100m -> SWITCH <-- 100m --> SERVER

moglo bi proci… sto se tice mreznih osnova - predlozio bih ti da se dobro informises, jer napraviti caching server nije jednostavna stvar ( + automatski redirect ). Sto si spominjao “jak” disk za taj server… za cache ti je najbolje da koristis SCSI ili SATA disk na extra ili kontroleru za samo taj disk radi performansi…

1. realna IP jer zapravo public / javna IP adresa koja se routa :wink:
  2. modem se koristi na kablovskim mrezama ( xDSL / CATV ).
  3. to sto momci koriste mikrotik nema veze sa serverom :wink:

Pozdrav

Ice

Stavio sam Fedoru 3, ali je problem da se to sve konfiguriše.

20 KM po satu i sve ti sredim :smiley:

Pozdrav

Ice

Ovdje je sve objasnjeno:
http://www.snow.nl/dist/xhtmlc/ch08s03.html