Podrska za ODF i PDF standard u MS Office

Dolazi uz service pack 2 za MS Office 2007 koji izlazi iduce godine. Osim toga Microsoft ulazi u OASIS!?

Dobro ili lose?

Na LZS-u je bila interesantna prezentacija gdje je pokazano da u Office 2007 već postoji podrška za ODF (može se dodati kao plugin), ali je ona takva da je bolje da je nema. Maltretiranje koje 90% korisnika neće prihvatiti da koristi svakodnevno. Znači podrška za nuždu postoji, ali se ne može govoriti o npr. standardizovanju kompanije na ODF, puno lakše rješenje je koristiti OOXML jer će podrška za njega u OpenOffice.org 3.0 biti solidna.

Da, taj plugin je postojao na sourceforge. Kakvog je kvaliteta bio neznam, ali sigurno je da jedan “standardni” MS Office korisnik i nezna sta je ODF, a jos manje zna traziti plugin i instalirati isti. S obzirom da Microsoft pristupa i OASIS-u pretpostavljam da bi kvalitet trebao biti na pristojnom nivou. Osim toga ODF ce se moci izabrati kao standardni format u kome ce MS Office cuvati dokumente.

Znaci da ako ubuduce nekome posaljem dokument u ODF formatu nece se cuditi sta sam mu poslao, vec ce to moci otvoriti direkt u MS Office-u, sto je zasigurno dobra stvar.