Pomoc dual boot SLackware 12.0 + Vista

Ovako, prije nego sam instalirao slackware 12.0 na jedan sata disk od 80GB, iskljucio sam drugi disk na kojem je Vista, da ne bih nesto poremetio prilikom kreiranja particija na Slackware 12.0. Slackware fino radi, dok je u BIOS-u nastiman boot sa tog diska od 80GB, a drugi sata disk od 250GB na kojem je Vista skroz ISKLJUCEN. Vista fino radi, kad u BIOS-u nastimam boot sa diska od 250GB. Problem je, sto slack nece da bootuje, kad su prikljucena oba diska, a u biosu boot ide sa diska od 80GB. Dobijem sljedecu gresku:

attempt to access beyond end of device
sda2: rw=2, want=neki broj, limit=2
VFS: Cannot open root device “802” or unknown - block (8,2)
Please append a correct “root” boot option
Kernel panic - not syncing: VFS Unable to mount root fs on unknown - block (8,2)

Nakon sto to dobijem na ekranu, samo mi na tastaturi blinkaju lampice Caps Lock i Scroll Lock, i stoji tako :(:(:frowning:
Kako cu sada napraviti dual boot Slack + Vista (na slack mogu uci, kad je disk sa Vistom iskljucen). Znaci, Slack je na disku SATA 80GB, a Vista na disku SATA 250GB.
Unaprijed HVALA na svakoj pomoci!

Sto se tice tog errora, iskreno ne znam a sto se tice boot-a, pokusaj u biosu samo promeniti primary i secondary boot hard drive …

situacija 1: oba diska prikljucena na comp, disk 250GB(na njemu Vista) u biosu nastiman kao boot
rezultat=Vista se normalno dize, i ne vide se particije diska od 80GB na kojima je linux
situacija 2. oba diska prikljucena na comp, disk 80GB (na njemu Slack) u biosu nastiman kao boot
rezultat= greska koju sam napisao u prethodnom postu
sitacija 3. samo disk od 80GB prikacen na comp, i u biosu nastiman boot s njega
rezultat=Slack se normalno dize.

Može se desiti da kad staviš taj disk sa vistom, on postaje “prvi” disk (/dev/sda), a slack “drugi” (/dev/sdb).

Možda da probaš prilikom boota u LILI dodati

(Tako nešto ti je kernel i predložio :-D)

Ako to proradi, treba popraviti /etc/lilo.conf i /etc/fstab

pa disk sa vistom jeste na prvom SATA portu, i ne znam da li to ima veze. bojim se, da ako to izmjenim, onda necu moci startovati slack nikako :frowning:
znaci, ti mi predlazes, da otkacim disk sa vistom, normalno startujem slack, i prepravim to, a zatim ugasim comp, prikljucim disk s vistom, i sve bi trebalo biti ok?

ne, testiraj sa uključena oba diska (nisi ni trebao komplikovati sa diskovima)

pa nisam ni komplikovao, nego sam sebi podjednostavio, da ne bi nesto pokvario na drugom disku, jer sam prvi puta instalirao slack. instalirao sam druge linuxe, ali su oni imali graficko okruzenje tokom instalacije, i to nije bio problem. ovdje sam se susreo s komandama, morao sam kreirati particije, odrediti boot particiju… vec sam napisao, da mi javlja greske, kad su oba diska prikljucena, a boot je onaj na kojem je slack. mozda mi pokusavas reci, da trebam ponovo instalirati slack, dok su oba diska prikljucena? zar ne postoji nacin, da se ovo rijesi, bez instalacije slacka nanovo?

Pri instalaciji bilo koje distribucije, tesko da mozes imati problema sa diskovima, s ozbirom da svaka nova distribucija u sebi sadrzi veoma dobro odradjenu instalaciju i naravno pri njoj imas ponudjenu na kojem driveu da dignes sistem … Najbolje je da ukljucis oba diska, odradis live boot opet i instaliras na standardan nacin…

Koliko razimijem ti sada imas 2 MBRa, na svakom disku po jedan, koji “neznaju” jedan za drugog i tu imas konflikt.

Jedno rjesenje je ponovo instalirati Slack na 80gb hdd sa tim sto bi oba hdd bila ukljucena, alternativno instalirati samo novi MBR na nekom od diskova stim sto bi ti tada oba diska bila ukljucena.

Drugo rjesenje je pokusati uraditi neki hack koji bi rjesio tvoj problem.

Prva opcija je zasigurno laksa u poredenju jer vrsiti operacije na niskom nivou iz pomoc dd nije za preporuciti ako neznas koje konsekvence tvoje izmjene donose.

Očajnog threada… Adis je dao kompletan odgovor na pitanje, ne kontam šta još može biti nejasno? Na Linuxu svaki disk dobija jedinstvenu identifikaciju (sda, sdb…) koja ovisi od redoslijeda diskova na sistemu, kada promijeniš redoslijed promijeni se i ID diska. U bootloaderu (lilo) ukodiran je ID diska na kojem se nalazi ostatak sistema, to je neophodno radi načina na koji se sistem startuje. Kada je Linux bio primarni to je bio /dev/sda2, nakon što si zamijenio diskove Linux ti se nalazi na /dev/sdb2. Sada to moraš promijeniti, najlakše je da u lilo-u pritisneš Esc kako bi došao na komandnu liniju i zadaš kompletne boot parametre. Drugi način je da privremeno isključiš Windows disk, bootaš Slack, edituješ /etc/lilo.conf i opet restartuješ sistem. Treći način je da startaš Linux sa live-cda ili da nađeš neki način da pristupiš Linux particiji iz Windowsa. itd.

Ukratko, čini mi se da nemaš baš puno iskustva sa Linuxom, a Slackware je distribucija za ljude kojima upravo smetaju razna olakšanja za manje iskusne korisnike. To ti je kao da uzmeš motornu pilu i onda se žališ da ti hljeb nije ravnomjerno izrezan.

Lično bih preferirao poređenja sa skalpelima, ali YMMV :smiley:

rijesio sam problem uz vasu pomoc :wink: prvo sam zamjenio kablove na diskovima, i slack se normalno podigao, nakon sto sam u biosu nastimo kao boot njegov disk. zatim sam u slacku pokrenuo liloconfig, i nanovo instalirao MBR koji je dodao u lilo.config i drugi disk sa Vistom. Sada fino radi dual boot Slack+Vista. HVALA

Anytime Young Jedai ! :smiley:
Enjoy your Slack! :smiley: