Dakle,situacija je ova.Imam 2 hdd-a.Jedan je 160GB i na njemu imam 3 particije (C,D,E) a na C je naravno instaliran windows 7.Drugi hdd ima 500GB i on ima napravljenu samo jednu particiju na kojoj je ustvari backup image napravljen koristeci Acronis True Image Home.Naravno,ova particija je skrivena i windows samo vidi normalno jedan disk tj jednu particiju u my computer-u.
Ono sto zelim jeste da instaliram ubuntu na ovaj disk od 500GB i da rucno napravim particije za home,swap i root.
E sada,ono sto me interesuje je kako da namjestim grub tj znam da je bootloader na windows 7 particiji koja je na dr hdd-u i da ako instaliram na ovaj od 500GB nece se bootati ubuntu,dakle kako cu staviti da grub vidi i windows 7 particiju i da nju mogu bootati,jer sam ovo vec probala jednom pa sam zeznula nesto i odustala na kraju!?
Da li je moguce,a to mi prije nije ni palo na pamet,da normalno instaliram na ovaj od 500gb i onda u toku boot-a prtisnem f11(sto je poziv na mojoj maticnoj za boot meni) i onda jednostavno za boot izaberem ovaj drugi hdd i da tako odem u linux!??
HVALA
Trebalo bi da možeš tokom instalacije Ubuntua napraviti particiju na drugom disku koja nije skrivena.
moguce je,
particioniraj po volji
instaliraj ubuntu
Podesi Boot u Bios da boota sa novog HDD
editraj grub menu file (windows dio) i podesi uvod (hd1,1) (0 je master, 1 slave ili 1 i drugi disk), usporedi sta ti prikazuje kod uvoda za root od ubuntu (hd0,1)
i to je to
Ma jooj,kada je sa Acronisom napravljena ona mala backup particija on je i napravio extended particiju,i sada ne mogu da napravim na tom disku jos jednu extended jer je moguca samo 1 po disku.A ne mogu dalje da idem jer su 4 primarne takodje maximum a meni ispadne 5.Ne bitno sada,ja ga instalirala onako preko wubija:-(
Ne razumijem šta je problem ako već imaš extended particiju? Je l’ Acronis zauzeo čitavu? Ako ima prostora napraviš novu logičku particiju (ili particije) i to bi bilo to. Il’ ja nešto nisam dobro razumio…