Pomoć [Instalacija SuSE 9.3, XP na računaru]

novi sam ovde (vidi se u potpisu), i upravo sam naruchio suse pa me zanima kako ide instalacija? imam instaliran XP, jel’ moguće instalirati linux na istu particiju, ili kako to radim? iskreno, nemam pojma o linuxu…

Ne možeš na istu particiju, ali možeš na neku drugu particiju na istom disku. Potrebno je napraviti te particije.
Možda ti pomogne: http://start.linux.org.ba/Instalacija_Linuxa mada bi uputstvu trebalo malo osvježenje.

thanx, idem to prouchiti :slight_smile: a mogu li barem dodati linux particiju bez brisanja xp-a? a da naravno ne oshteti neke fileove…

Naravno. Treba ti neki program za to. Partition Magic je dosta dobar. U svakom slučaju više nego pametno je napraviti backup podataka prije svakog petljanja sa particijama.

napravi particije,
napravi backup,
ubaci cd/dvd
naredi kako da se smjesti, i cekaj da se instalira do kraja…
lako i jednostavno za instalirati

i imas bolje nego win xp
moze u dual bootu inece ti nista od vindoza ostetiti

Odlican materijal…

http://www-uxsup.csx.cam.ac.uk/pub/doc/suse/suse9.3/suselinux-adminguide_en/

ili da pogledas INFO broj od (mislim) februara 2004 gdje je to fino opisano :slight_smile:

ma dovoljno ti je da procitas te tutorijale … skontaces vec sve iz njih …
ovako kada citas mozda ti djeluje tesko a kada krenes sa instalacijom onda sve skontas ono sto si citao.
to ti je kao skola , ucis teoriju i veze nemas o cemu se radi al kad odes na praksu sve ti je jasnije.

ako negde zapnes … samo pitaj :smiley:

sretno

hvala svima na pomoci, skinuo sam admin i user guide pa cu to nauchiti :slight_smile: a valjda mi partition magic ne napravi (previshe) problema… backup cu uraditi u svakom sluchaju, koji mi program preporuchuejte? norton ghost ili…?

i kolika mi je particija dovoljna za suse i sve programe koji mi trebaju za normalno korishtenje? 5GB? vishe? manje?

bice dosta 5G, nego suse posjeduje alat kojim moze prilikom instalacije napraviti resize particije. Pogledaj u ovom admin guide…

Backup: naprži sve fajlove koji su ti bitni na CD (Word dokumente, mailbox i slično).

ok, thanx… a sprzhit cu sve na cd…

i opet ja… kad napravim linux particiju, pm me pita hocu li da napravim neku swap particiju, shta je to i koliku swap particiju da napravim?

Ne bih se složio, swap particija treba biti veća za najmanje 1.5x od količine RAM-a, inače Software Suspend ne radi (što može biti jako bitno za desktop računar)

zadaj swap particije 2xRAM-a…

Inace bi bilo najbolje da ti swap nikada ne zatreba, ali ako nemas namjeru nesto jace vrtjeti na linuxu najvjerovatnije ti nece nikad ni zatrebati.
U velicinu swap particije uracunaj i to ako imas u planu u u buducnosti nadogradjivati RAM

Nije bas preporucljivo dirati particije kada se jednom nastimaju pod LINUX-om osim ako ti iams namjeru da imas problema sa Linuxom koji koristis

pszdrav

ja imam 768 RAMa i suse mi je predlozio 1gb. i dobro radi he he

znachi duplo do memorije, ok… ne planiram nish zahtijevno vrtiti na linuxu, bar ne zasad…