Pomoc kod Ubuntu 8.10 pls

Imam instaliran Ubuntu 8.10 i masu problema pa ako neko moze da mi pomogne bio bih mu mnogo zahvalan.Inace sam koristio vistu, i jos jedan PC :
Intel Pentium 2,4 GHz;
1GB DDR
128 MB Nvidia GeForce 5200 FX…

Problemi su sljedeci:

1. Driveri za ovu graficku, pojavi se hardware drivers update.Pitanje : Ima li opcija save na cd ili tako za kasnije da svaki put ne moram download drivers.
  2. Zvucna kartica CMI8738, nema drivera za Linux.A neki kazu da se ona moze podesiti preko ALSA ili tako nesto, pa ako neko zna u cemu je stvar.
  3. MP3 i avi ne radi nikako

Ako neko moze bar nesto da mi pomogne bilo bi super.
Hvala unaprijed ,
Raven

1. Dvije opcije: prva je da svi paketi koje instaliraš (pa tako i driver-i za grafičku) bivaju pohranjeni u /var/cache/apt/archives koje možeš ručno kopirati ako želiš (ili jednostavno pronaći na navedenoj lokaciji ako ti zatrebaju) ili druga opcija, aptoncd aplikacija koja sve pakete iz navedene lokacije kopira na cd koji kasnije možeš koristiti u slučaju reinstalacije pa ne moraš sve update-e nanovo skidati
  2. Ako se dobro sjećam, samo trebaš instalirati ubuntu-restricted-extras. Potraži u Synaptic-u.

Hvala mnogo,driveri su rijeseni.Moram samo jos zavrsiti ovo sa codecima.

ako ti ne radi zvučna neće ni mp3 :wink:

… a za codece, iz ubuntu-a samo klikneš na neki .avi, mpg, wmv ili mp3 fajl, sam će ti ubuntu ponuditi opciju da downloaduje codeca (ako si nakačen n a net)

pa dobio sam codece i pjesme idu u playeru, samo nema zvuka.Ne pojavljuje se upozorenje da nema codeca za mp3.

pa što ovo napisa :slight_smile:

a za zvučnu kucaj sudo lspci (prvo slovo je malo slovo L), pa nam ovdje pošalji

ps:
drugi put razbij post na više dijelova, otprilike

ubuntu zvuk
ubuntu nvidia
ubuntu codeci

i obavezno ako je riječ o nekoj distribuciji onda na njen podforum :slight_smile:

Za ovo ce trebati par dana jer sam bio iznerviran i vratio se na XP.Imam par stvarcica da snimim pa cu ponovo probati pa vam javim ovo sto trazis.Molim da se tema ne lock-a.

Audio:

1. Pokusaj podesiti u System->Preferences->Sound umjesto Autodetect stavi Pulseaudio, ako nece onda Alsa
  2. Dupli klik na zvucnik pojacaj PCM, idi na preferences i stavi kvakicu na Center Surrround itd pa pojacaj
  3. Ako imas dvije sound karte, jednu iskljucis u BIOS-u
  4. http://alsa.opensrc.org/Cmipci

Vazno:
Otvori Applications->Accessoires->Terminal:
kucaj:
cat /proc/asound/cards
postuj u Forum,
kuckaj:
sudo lspci
postuj u Forum

Neko ce valjda pomoci vec.
Ako ne pokusas drugi distro Mandriva, Suse pa javis rezultat :mrgreen:

[quote=medo]Audio:

1. Pokusaj podesiti u System->Preferences->Sound umjesto Autodetect stavi Pulseaudio, ako nece onda Alsa
  2. Dupli klik na zvucnik pojacaj PCM, idi na preferences i stavi kvakicu na Center Surrround itd pa pojacaj
  3. Ako imas dvije sound karte, jednu iskljucis u BIOS-u
  4. http://alsa.opensrc.org/Cmipci

Vazno:
Otvori Applications->Accessoires->Terminal:
kucaj:
cat /proc/asound/cards
postuj u Forum,
kuckaj:
sudo lspci
postuj u Forum

Neko ce valjda pomoci vec.
Ako ne pokusas drugi distro Mandriva, Suse pa javis rezultat :mrgreen:[/quote]
Slazem se Medom da probas instalirati pulse audio jer i ja sam imala istih problema jer imam 8-kanalni audio,i nista nisam mogla koristiti,ni mikrofon niti sam imala zvuk dok nisam inst pulse audio i u postavkama njega namjestila kao defaultni.

00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 82865G/PE/P DRAM Controller/Host-Hub Interface (rev 02)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation 82865G/PE/P PCI to AGP Controller (rev 02)
00:03.0 PCI bridge: Intel Corporation 82865G/PE/P PCI to CSA Bridge (rev 02)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) USB UHCI Controller #1 (rev 02)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) USB UHCI Controller #2 (rev 02)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) USB UHCI Controller #3 (rev 02)
00:1d.3 USB Controller: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) USB UHCI Controller #4 (rev 02)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) USB2 EHCI Controller (rev 02)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 PCI Bridge (rev c2)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) LPC Interface Bridge (rev 02)
00:1f.1 IDE interface: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) IDE Controller (rev 02)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) SMBus Controller (rev 02)
00:1f.5 Multimedia audio controller: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) AC’97 Audio Controller (rev 02)
01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation NV34 [GeForce FX 5200] (rev a1)
02:01.0 Ethernet controller: Intel Corporation 82547EI Gigabit Ethernet Controller
03:09.0 Multimedia audio controller: C-Media Electronics Inc CM8738 (rev 10)
03:0b.0 Ethernet controller: Intel Corporation 82557/8/9/0/1 Ethernet Pro 100 (rev 05)

ubuntu@ubuntu:~$ cat /proc/asound/cards
0 [CMI8738 ]: CMI8738-MC6 - C-Media CMI8738
C-Media CMI8738 (model 55) at 0xd800, irq 17
1 [ICH5 ]: ICH4 - Intel ICH5
Intel ICH5 with AD1980 at irq 17
ubuntu@ubuntu:~$
ubuntu@ubuntu:~$

ako znaš engleski, probaj na ubuntuforums.org