Pomoc oko CentOS-a

selam alajkum narode

Instalirao sam CentOS 5.4 verziju i podigao sljedece server:

• httpd
  • proftp
  • mysql
  • samba
  • sendmail
  1. Koje mi vi jos preporucujete servere da instaliram i napisite usput ako nije frka objasnjenje zasta su
  2. Takodjer, imal kakav korisnicki panel (kao cPanel, Plesk) al da nije skup ili da je besplatan.

P.S.
Inace server sam kupio da bi se bavio malo hostanjem.

Sad nakon i ove teme ti mogu jedino preporuciti da promjenis profesiju i nadjes drugi nacin zarade. U vrijeme kad je hosting 1$ i kad je kod nas 1Mbit bandwitha 300 KM ,ne uzimajuci u obzir da ti i ne znas sta radis, smatram da si skroz fulao…

Ne vidim šta će ti samba za hostanje, s druge strane provjeri da li je php instaliran i da li dobro komunicira sa mysql-om, pošto je to nešto što će ti trebati za većinu sajtova (Joomla i slično).

hvala amare nema ti si ekstra od pomoci mislim reci od odmoci. bio bi los profesor :P.

samba dodje instalirana uz CentOS kako sam primjetio, a kad imam nekih 20 racunara onda mi onda dobro dodje u razmjeni podataka sa windowsa i Linuxa. on mi je posluzio za internu upotrebu.
php sam instalirao i radi dobro i nemam problema sto se tice njega. takodjer sam podigao i ircd, pop3 i imap i bit cu iskren sve ovo sto sam instalirao je sada testna faza i eksperiment.
Razmislajo sam uvesti 10 Mbit konekciju barem gledajuci ovi dedicated serveri sto se nude u svijetu 90% njih radi na toj brzini, pa sta vi mislite o tome?

P.S.
amare halali malo sale nije na odmet, nisu u pitanju pare nego jednostavno zelim nesto svoje, svoj projekat (naravno uz pomoc vas profesionalaca) i mozda necu ni uspjeti al et ja nesto pokusavam.

ako pare nisu u pitanju onda za pocetak iznajmi virutalni server. tako imas root pristup, radis sta hoces. ti ga i MORAS odrzavati. i tako se vjezbaj - dok ne budes dovoljno dobar da iznajmis cijei, dedicated server. pa, ako i to prevazidjes onda spakuj sebi tvoj vlastiti srever negdje u kuci ili colocation…

Za mail pogledaj recimo www.zimbra.com

afan ja imam vec 2 servera iznajmljena i nemam problema sto se tice stranica. pomenuo sam da hocu ja licno ssvoju mrezu da napravim, za sada imam svoju lokalnu mrezu na win oko 20 racunara i planiram uskoro da iznajmim vod i uradim ovo sto sam planirao. za sada sam imao hajmo reci srece u podizanju sistema, medjutim uvijek ima ono dal ovo ide ovako ili onako ili savjet je uvijek dobro dosao kako nesto uraditi i td.
momci nadam se da ste me skontali sta hocu. za sada imam jednu masinu serversku i nesto mrezne opreme koju takodjer planiram zamijeniti, pored hostanja planirao sam ponovo da pokrenem wirelles mrezu (kazem ponovo jer sam je imao prije par god)

• Ako se pitate sto sam to sve DOWN razlog je slaba konekcija koja je bila prije 5-6 god. bijednih 256 Kbps iznajmljenog voda. danas je stanje drugacije.
  • drugi razlog jednostavno to mi se svidja :slight_smile:

Stoga vasa pomoc ce mi dobro doci. od svakog ponesto i mogao bi napraviti dobar posao

vedrane upravo sam probao zimbra i svidja mi se. hvala
ako imas jos vako dobrih prijedloga sta bi mi koristilo samo pisi :slight_smile:
ovim mi puno olaksavas i skracujes put ka sprovodjenju projekta

vsftpd (FTP server) alternativa proftpd-u
postfix (SMTP server) alternativa sendmailu
dovecot (POP3/IMAP server)
bind9 (nameserver - DNS)
nagios (monitoring server)
postgresql (database server)
shoutcast (audio streaming server)
subversion, git, mercurial (CMS server)
phpmyadmin (Web interface za MySQL)
squirrelmail (webmail)
mediawiki (Wiki - e.g. wikipedia.org)
virtualbox (Virtualization)

cuj postfix alternativa :smiley:

i zasto ne roundcube umjesto vjeverice ?

[quote=Bo]cuj postfix alternativa :smiley:

i zasto ne roundcube umjesto vjeverice ?[/quote]
naravno alternativa na onom prethodnom spisku :slight_smile:

ma za squirrel ima više plugina, mada je roundcube možda šminkerskiji :slight_smile: