Pomoc oko izbora wireless kartice

Planiram kupiti wireless adapter za desktop racunar(PCI ili USB prikljucak), pa me zanima kakva je podrzanost jeftinijih modela na Linuxu? Imate li nekih konkretnih preporuka?

Isto pitanje vazi i za jeftinije access pointe, na primjer za model TECOM WL5031 koji se u plusu moze naci za 80KM. AP mi nije neophodan(planiram umreziti laptop sa desktop racunarom koji ima adsl, sa ciljem dijeljenja internet konekcije na prostoru stana), ali razlika u cijeni u odnosu na wireless adapter je prilicno mala…

ne znam ja sam skoru uzeo D-Link DWL510 u PLUS-u (plus.ba) eh to je verzija hw rev. c2 (čipset RT61 ralink), na ubuntu 6.06 dodje modul za tu karticu… ne treba ndiswrapper za ovu c2 reviziju

Na AP se inače ne štediti ako ti ne treba a sigurno ti ne treba za ono što si ti naveo, moža nije loše uzeti AP koji radi u klijent modu.

[quote=NM 156]Planiram kupiti wireless adapter za desktop racunar(PCI ili USB prikljucak), pa me zanima kakva je podrzanost jeftinijih modela na Linuxu? Imate li nekih konkretnih preporuka?

Isto pitanje vazi i za jeftinije access pointe, na primjer za model TECOM WL5031 koji se u plusu moze naci za 80KM. AP mi nije neophodan(planiram umreziti laptop sa desktop racunarom koji ima adsl, sa ciljem dijeljenja internet konekcije na prostoru stana), ali razlika u cijeni u odnosu na wireless adapter je prilicno mala…[/quote]
Kupi AP OvisLink 5460 v2, za kucnu upotrebu vise nego odlican.
2 lan porta, pppoe klijent, 7 modova rada.
cijena 127 km.

ma trenutno najbolja kartica po meni ostaje Cisco Aironet :wink: A najbolji access point sto sam do sad vidio je Lancom (za poslovnu upotrebu) dok za privatnu mozes dobro proci sa Linksys WRT54G sa DDWRT firmware-om ili OpenWRT firmware-om.

Moze i Linksys samo u tom slucaju treba dobro paziti da ne bude verzija v5, ddwrt moze proci kao i starije verzije recimo v3 fino radi. medjutim uporedjujuci rad ta da APa nista se ne dobija sa linksysom osim zvucnog imena oba veoma dobro rade, s tim da je ovislink jeftiniji za oko 50 km i ima 2 lan porta.

130 KM mi je vec previse love(s obzirom na to za sta mi treba cijena je bitan faktor ;).
Imate li iskustva sa jos nekim modelima wireless adaptera? Ova aldinova preporuka je usla u uzu konkurenciju, mada ni kod nje cijele nije tako niska(oko 70KM)…

[quote=NM 156]130 KM mi je vec previse love(s obzirom na to za sta mi treba cijena je bitan faktor ;).
Imate li iskustva sa jos nekim modelima wireless adaptera? Ova aldinova preporuka je usla u uzu konkurenciju, mada ni kod nje cijele nije tako niska(oko 70KM)…[/quote]
www.plus.ba

NOTE:
ali nemoj se zaletiti, prvo vidi model i chipset pa pitaj google hocel ti raditi na linuxu, ako nema original drivera - modul, onda trazi na ndiswrapper stranici jel podrzana po ndiswrapper modulom OK?, ako to nadjes i dobra cijena onda kupuj