Planiram kupiti wireless adapter za desktop racunar(PCI ili USB prikljucak), pa me zanima kakva je podrzanost jeftinijih modela na Linuxu? Imate li nekih konkretnih preporuka?
Isto pitanje vazi i za jeftinije access pointe, na primjer za model TECOM WL5031 koji se u plusu moze naci za 80KM. AP mi nije neophodan(planiram umreziti laptop sa desktop racunarom koji ima adsl, sa ciljem dijeljenja internet konekcije na prostoru stana), ali razlika u cijeni u odnosu na wireless adapter je prilicno mala…
ne znam ja sam skoru uzeo D-Link DWL510 u PLUS-u (plus.ba) eh to je verzija hw rev. c2 (čipset RT61 ralink), na ubuntu 6.06 dodje modul za tu karticu… ne treba ndiswrapper za ovu c2 reviziju
[quote=NM 156]Planiram kupiti wireless adapter za desktop racunar(PCI ili USB prikljucak), pa me zanima kakva je podrzanost jeftinijih modela na Linuxu? Imate li nekih konkretnih preporuka?
Isto pitanje vazi i za jeftinije access pointe, na primjer za model TECOM WL5031 koji se u plusu moze naci za 80KM. AP mi nije neophodan(planiram umreziti laptop sa desktop racunarom koji ima adsl, sa ciljem dijeljenja internet konekcije na prostoru stana), ali razlika u cijeni u odnosu na wireless adapter je prilicno mala…[/quote]
Kupi AP OvisLink 5460 v2, za kucnu upotrebu vise nego odlican.
2 lan porta, pppoe klijent, 7 modova rada.
cijena 127 km.
ma trenutno najbolja kartica po meni ostaje Cisco Aironet A najbolji access point sto sam do sad vidio je Lancom (za poslovnu upotrebu) dok za privatnu mozes dobro proci sa Linksys WRT54G sa DDWRT firmware-om ili OpenWRT firmware-om.
Moze i Linksys samo u tom slucaju treba dobro paziti da ne bude verzija v5, ddwrt moze proci kao i starije verzije recimo v3 fino radi. medjutim uporedjujuci rad ta da APa nista se ne dobija sa linksysom osim zvucnog imena oba veoma dobro rade, s tim da je ovislink jeftiniji za oko 50 km i ima 2 lan porta.
130 KM mi je vec previse love(s obzirom na to za sta mi treba cijena je bitan faktor ;).
Imate li iskustva sa jos nekim modelima wireless adaptera? Ova aldinova preporuka je usla u uzu konkurenciju, mada ni kod nje cijele nije tako niska(oko 70KM)…
[quote=NM 156]130 KM mi je vec previse love(s obzirom na to za sta mi treba cijena je bitan faktor ;).
Imate li iskustva sa jos nekim modelima wireless adaptera? Ova aldinova preporuka je usla u uzu konkurenciju, mada ni kod nje cijele nije tako niska(oko 70KM)…[/quote] www.plus.ba
NOTE:
ali nemoj se zaletiti, prvo vidi model i chipset pa pitaj google hocel ti raditi na linuxu, ako nema original drivera - modul, onda trazi na ndiswrapper stranici jel podrzana po ndiswrapper modulom OK?, ako to nadjes i dobra cijena onda kupuj