Pomoc oko Linux-a o driver za graficku Nvidia 9500 GT

Poz svima i unapred bi se izvino ako postoji slicna tema ali koliko sam bio u mogucnosti da prelistam forum nisam je naso .Naime malo mi je sve usporeno i otezano .
Nekad prije sam koristio linux (8.10 kad je izaso)Ali na starom komp i sve mi je bilo dobro.E prije par mjeseci sam uzeo novi komp( sklapo konf)
Preko 4 mjeseca koristio sam wind. (kopiju ,posto nemam para za orginal ) i nisam imo problema ali prije 10 dana sam istaliro ubuntu 9.04 i izvrsio sve nadogradnje .
Moje konfiguracije su sledece pa cu onda preci na problem koji imam .

procesor je intel celeron CPU 2.8 dup core ili tak (nisam siguran)
graficka je Nvidia 9500 GT 1.0 G 128 bit i pise da podrzava 2D i 3D
RAM 1G
Maticna ploca je simensova )

Sve konfiguracije je proverio Dragan Vrevic (internet provajder iz Modrice)

E sad o mom problemu :
Komp mi je strasno usporen ,usporen je toliko da je na windovsu duplo brzi ( to nebi smelo da bude).Modzilu kad otvorim uporena je toliko da mi je forum bilo tesko otvoriti ,a da ne pricam o drugim stranicama,Isto mi se desava sa Operom i sa njom je sve usporeno stim da mi se opera nakon nekog vremena zamrzne i moram je ugasiti,.
Nije problem samo kod internet pret. vec i kad otvaram foldere ,slike i kad pustam muziku.
Kad odem postaviti neke postavke ko sto su 3D efekti ,rezolucija, i jos neke stvari posle restarta komp sve mi se vrati na pocetak.
Hteo bi naglasiti da posedujem 2 hard diska .Na jednom hardu mi je istaliran windovs a na drugom Linux(tako mi je i prije bilo istalirano i sve 5 radilo)

Trenutno me zena zahebava pa nemam vremena pisati vise .Izvino bi se na pravopisnim greskama i skracenicama jer malo mi je problem sve to ispravljat a u sledecim postovima dopisivat cu ostale probleme koje imam. I da dok nisam zaboravio Dali postoje driver za graf koju sam napiso ,posto mi je na njihovoj stranici izbacilo da ne podrzava ,

Ova kartica je nova novcijata, posljednji krik tehnologije što bi se reklo, pa bih preporučio da skineš zadnju verziju Ubuntu 9.10 (izašla prošlog mjeseca), ali po mom nekom iskustvu sumnjam da će ta kartica proraditi kako treba do sljedeće godine.

Os reci da ce me zezat graficka sve do ako bog da sledece godine .
Pokusat cu sa 9.10.Al ne kontam kako nije izvrsilo odma nadogradnju posto sam istaliro sa 8.10 i izvrsilo je nadogradnju na 9.04.

Mozda pomogne:

http://www.nvidia.com/object/linux_display_ia32_180.22.html

Je li ovo bilo ironicno ili sta vec:-)xD

Haj bar je Nvidia, sta da je Ati :open_mouth: trebalo bi mu desetljece :smiley:

Je li ovo bilo ironicno ili sta vec:-)xD[/quote]
Kad je to Vedran bio ironičan? :slight_smile:

Pa dobro, nije tako nova, izašla je nekad u januaru, februaru.

Kako ja znam ima vise od jednu ipo godinu kad je izasla :oops:.
I de mi recite istaliranje igrica na linux .Gde se moze naci i skinuti i kako istalirat.
Malo sam ga dotero ali opet nije to to.
Vazno da sam net osposobio .

Google is your friend… Sve sto te interesuje lako ces naci. Ove novije vjerujem da ces pokretati pod wine-om… Uglavnom, google it :wink:

[quote=KandraX]Os reci da ce me zezat graficka sve do ako bog da sledece godine .
Pokusat cu sa 9.10.Al ne kontam kako nije izvrsilo odma nadogradnju posto sam istaliro sa 8.10 i izvrsilo je nadogradnju na 9.04.[/quote]
Nvidia X Server mozda… :slight_smile:

Iso na google .I nije mi bas najbolji prijatelj.Posto znanje englesko mi je lose .Sto mislis da trazim pomoc ovde .Zato sto sam vec pokuso na google.

Iso na google .I nije mi bas najbolji prijatelj.Posto znanje englesko mi je lose .Sto mislis da trazim pomoc ovde .Zato sto sam vec pokuso na google.[/quote]
english is your friend too :wink:

Iso na google .I nije mi bas najbolji prijatelj.Posto znanje englesko mi je lose .Sto mislis da trazim pomoc ovde .Zato sto sam vec pokuso na google.[/quote]
english is your friend too ;)[/quote]
Google Translate, is your second friend after doc.Google

[quote=DarkClouds][quote=nidla][quote=KandraX]
english is your friend too ;)[/quote]
Google Translate, is your second friend after doc.Google[/quote]
http://www.google.com/translate

Javi radi li sa novim Ubuntuom.

Koristim drajvere koji sam dobio sa verzijom 9.10.
Bio sam skino sa sluzbene stranice ali nisam uspio istalirat …Jedini problem mi je osto sto kad restartam komp izgubim rezuluciju i iskljuci mi se Deskop cube i jos par postavki ali cim ukljucim sve fercera 100 % .Zasad sam prezadovoljan .
Polako se snalazim na linux ,a da nebi otvaro novu temu pitat cu ovde nevezano za graficku.

Koji program je dobar za snimanje deskopa ,trebam snimiti neke radnje i okaciti na youtybe ,da bi pokazo rodjaku.Stim da bi trebo i ubacitgi svoj glas na snimak .tnx

Ja koristim gtk-recordmydesktop za tu svrhu. Nalazi se u Ubuntu repozitorijima, pa ga možeš instalirati preko Synaptic-a ili komandom:

Uradio
Radi 100 % .
Kad odradim snimak postam da vidite kako sam odradio efekte i tako to :smiley:

Izvinite sto sam malo dosadan .Ali uspio sam snimiti i od svog zadnjeg posta pokusavam naci dobar convetor da prebacim ogv format u AVI ili 3GP posto mi snimak u formatu ogv ili mpk iznosi oko 40 Mb a traje samo 2 minute .Ako ima ko kakav dobar conv i zna link sa kojeg mogu skinutu i istalirat bio bi zahvalan (ili da mi da naziv conv ) .Iso sam preko google.ali nisam naso bas nesto .