googlajuci da rijesim problem naletio sam negdje (kraickom oka) o permisijam nesto kao
sticky bit koji, ako sam dobro svatio, upravo radi to da samo vlasnik moze obrisati dir.
U txtu se spominjali i drugi OS i uloga sticky u njima, pa koliko se sjecam na lunux-u se odnosi samo na direktorije a kod file_ova je nesto kao " ostaje u memoriji radi naknadnog brzeg pokretanja" -???
(ako neko zna nesto neka pojasni ili uputi )
i stvarno na mom ubuntu-u ima u permisijama taj sticky, pa kontah da to vrijedi i za Sambu.
Vedrane mozda si u pravu sto se tice politike, mozda je grijesim u postavci problema, a ono da svaki korisnik ima svoj dir je logicno i mislim da se to lako rijesava sa sekcijom [homes], medutim ja bih nesto drugo.
Na projektu P1 radi tim. Voditelj projekta u dir [projects] otvara novi dir P1, u njemu su file-ovi koje svaki clan tima moze preuzeti, uraditi sta je potrebno i vratiti nazad, naravno pod drugim imenom, ili ostaviti novi, napravti novi poddir sa istim osobinama (za grupisanje file po tematici: dir za slike, word file, acad file…i sl.).
Poenta je u tome da grupisem sve file-ove jednog projekta u jedan dir u kom svi registrovani korisnici mogu da preuzmu ali i da ostave file_ove, naprave nove poddir, a da ne mogu da obrisu ili prepisu file-ove i dir koje oni nisu kreirali, da se ne desi ono sto Vedran kaze da snime prazan file.
Ovo bi bilo preglednije i jednostavnije jer sve vezano za jedan projekt bilo na jednom mjestu, a ne razbacano po korisnicima u sekciji [homes].
evo ja objasnim sta bih zelio pa ako neko ima kakvu ideju za rijesavanje, bio bi veoma zahvalan
izvinjavam sa nesto duzem postu ali mi je veoma bitno.
hvala