Wine bez windowsa
Mirza23: {napisano 22/04/2001 17:27}
Zdravo, imam instaliran Red Hat 6.2 i zelim da preko Wine emulatora pokrecem programe i igre ali nemam instaliran Windows. Citao sam u dokumentaciji da trebam napraviti c:windows c:windowsstart menu i ostale direktorije ali nerazumijem gdje to da napravim. Mozete li mi objasniti kako da to podesim. I jos jedno pitanje u vezi fontova. Da li mogu koristiti windows fontove na linuxu.
Nihad: {napisano 23/04/2001 09:31}
Nisam jos probao tu varijantu Wine bez windoze, a sto se fontova tice vecina dist. moze da koristi i te fontove, mada ne svi…
BONO: {napisano 28/04/2001 10:53}
Vozdra, sto se tice fontova, procitaj ovaj txt http://howto.lugbih.org/True_Type.txt
A za Wine… pogledaj http://www.winehq.com/Docs/wine-user/no-windows.shtml
Pozdravi…
FreeBSD vs. Linux
jever: {napisano 24/04/2001 06:50}
Koji je po vama bolji? Ako Linux, koja distribucija?
Nihad: {napisano 24/04/2001 09:52}
Bolji po cemu??? Jednostavan odgovor bi bio - stvar ukusa… (:
jever: {napisano 24/04/2001 20:07}
Osim ukusa (o tome se ne raspravlja ) postoji li neka znacajna prednost jednog u odnosu na drugi?
Nihad: {napisano 25/04/2001 09:32}
Izvini ali opet moram da pitam - po cemu??Kad odes u trgovinu da kupis novi komp, i ukoliko trgovac zeli da ima zadovoljnu musteriju onda pokusava i da udovolji vasim zeljama (bar u skandinaviji), pa vas pita obicno - sta ce te raditi sa tim kompom?? Da li ce te da ga koristite za igranje igrica, da li ce te koristiti velike multimedijske aplikacije, graficke programe, kao server, koji OS ce te koristiti ili vec sta?? I tek nakon vasih zelja vam preporuci koji bi bilo najbolje da se kupi… Isto tako je i sa Linuxom, Unixom, BSDom itt… Zavisi za koju svrhu i sa kojim kompom ces da koristis taj dist. Nekad je dovoljno neki dist koji moze stati na par disketa i ne zauzima previse mjesta na hdd-u pa tako ukoliko imate neki stari komp mozete ga iskoristiti kao PrintServer ili getway i sl… Isto tako ukoliko se osjecate “komotno” sa nekim distom bez obzira sta drugi kazu o njemu - zasto ga ne koristiti?? Danasnji “rat” izmedju razlicitih distroa je da jedni tvrde da su bolji u ovome, jedni u onome, jedni da imaju bolju sigurnost od onih drugih itt… [ Mogu samo da napomenem za ovu firmu u kojoj sam ja, - od 40-50 servera imaju samo 2 na kojima je instaliran FreeBSD a svi ostali su neka vrsta Windy-a, a ova dva im sluze kao Firewall i Getway - pa ti eto kontaj…] Nadam se da si dobio bar malo odgovora na tvoje pitanje… (.
jever: {napisano 26/04/2001 06:39}
Hvala na odgovoru! No pitao sam “po vama”, po vasim misljenjima i potrebama. Ne po mojim! Nije mi cilj zapocinjati nikakav “OS WAR”. I tako ih koristim vise. Ali Linux i FreeBSD imaju vise slicnosti nego razlika. Dapace, spadaju u istu klasu. Pa zasto je Linux popularniji? Tehnicka podrska, lakoca koristenja, sigurnost, dostupnost, hardware, software, komercijalne firme u Linux biznisu (SuSE, Red Hat), brza i jednostavna nadogradnja/update postojeceg sistema, dobar pregled konfiguracijskih fajlova, stabilnost, moda, sta vas je ponukalo na koristenje Linuxa, a ne FreeBSD? Da li je neko migrirao s jednog na drugi i zasto?
trip0d: {napisano 06/05/2001 16:43}
Pa et ja instalirao FreeBSD al mi nikako nije islo da pokrenem X ali instalacija me je obradovala tezinom i izgubljenim podacima ali nije to bitno jer koliko sam ja mogao da “okusim” BSD nije nimalo za raju koja je tek uplovila u info vode. Sto se tice samog sistema vidicemo jos )
jever: {napisano 07/05/2001 06:35}
U cemu je stvar sa X-om? Jesi izabrao instalaciju sa X-om? Jesi konfigurirao hardware (monitor, graficku karticu) i instalirao window manager? Jesi potvrdio da ti napravi link za ‘startx’? To sve radis za vrijeme instalacije, a mozes i naknadno u ‘sysinstall’. Ako si to sve napravio i test prosao OK, jedino sto mi pada na pamet je mogucnost da si naknadno povisio kernel security level. BTW. u FBSD 4.2+ se to moze i u instalaciji, pa ko hoce X ne smije uzeti visi stepen sigurnosti od ‘medium’.
tiggi: {napisano 19/05/2001 16:38}
Prvi utisak??? Linux je bolji bar za mene. Zasto??? Evo zasto. Do sada sam koristio kamaru nekakvih distribucija za Linux , od onih poznatijih do nekih divljih distribucija koje se nemogu ni naci na stranicama na web(ne pitajte gdje sam ih dobio ). Svaki put kad sam instaliro Linux nisam imo nekih vecih poteskoca oko pokretanja instalacije niti oko konfiguracije sistema. Jedino sto mi je uvijek stvaralo problem je V i H frekvencija monitora koju nikad nisam naucio napamet jer sam “lazy”.. Eto bas juce sam odlucio da probam BSD da vidim kakav je on , odem na website od FreeBSD , downloadiram ISO image za CD , snimim CD koji je “bootable”. Ostavim ga u CD drive i uradim reboot. Sta sam dobio???No /kernelboot:0:fd0(0,a)/kernel: To sam dobio. Pomislio sam da sam pogresno snimio CD pa sam ponovo snimo. Ista stvar. Onda sam pomislio da sam downloadiro ostecen ISO pa sam ponovo downloadiro 650MB ko neki kreten. Znaci 1.3GGB sam download samo da bi probo BSD. Ponovo sam snimio BSD ista stvar. Sta sam na kraju dobio??? 3 potrosena CD(mada su jeftini skroz opet je to bezveze). Izgubljeno vrijeme na downloads i nisam uspio ni pokrenut instalaciju a ne da ga instaliram. Mogo sam ja instalirat pomocu floppy diskova za instalaciju al kad sam vidio kako su CD “realiable” i “bootable” ne pada mi na pamet za zamjenim Linux sa BSD. Bar ne dok ne poprave svoje greske. Toliko od mene.
Nihad: {napisano 20/05/2001 01:27}
Kao sto trip0d rece - nije bas za novajlije… Mada oni koji su probali recimo Slack imat ce neku malu prednost u nacinu instalacije i nekakve (prividne) slicnosti… Sto se tice ovog tiggijevog dijela o instalaciji BSD-a, mogu samo da kazem da kod mene radi perfekt a takodje sam skinuo sa iste stranice i sprzio 1 CD - no suprotno tome Progeny Linux mi je zadao problema i jos ga nisam sprzio kako treba… (a posto su 2 cd-a odjednom) mozete sracunati kolko je upropastenih CD-a kada proces przenja ponovite par puta… Rezultat isti iako sam i ja takodje downloado par puta te proklete .iso… Linuxu svaka cast, ali ipakBSD nije babaroga al nije ni za pocetnike!
tiggi: {napisano 20/05/2001 02:27}
Ja bi volio probat BSD i vidjet kakav je al ta instalacija me pravo iznervirala. Posto me ovo fd0(0,a)/kernel podsjeca na floppy disk (fd) probo sam ga zamjenit sa hdc hda hdb hdx , nikakvi rezultati. Probacu sa floppy disks al ako bude istih problema necu vise vrijeme da gubim. Oh i imam pitanje… Dali BSD podrzava Diamond Savage4 S540II video card?
Gost: {napisano 20/05/2001 05:08}
- freebsd unbootable; koji cdrom?- sto se tice kartice; to je sve do xfree86
Gost: {napisano 20/05/2001 05:09}
hm, kada zaboravim potpisati, poludim jer opet moram pisati duzu poruku … ako imas pitanja, kula@lugbih.org
- kula
Nihad: {napisano 21/05/2001 12:52}
For Servers: Linux 2.4 vs. FreeBSD 4.1.1
http://www.byte.com/column/BYT20010130S0010
Clanak o upravo ovoj temi, pa ukoliko niste vec procitali…
Malo komentara na forum!
sadde: {napisano 26/04/2001 23:05}
Prvo da vas sve pozdravim. Jeste li mi svi dobro?
Eh dobro da sada nastavim.
Ovaj katalog se zove “Pomoc pocetnicima” a svi sto dodaju teme u ovom katalogu su maheri. Jedu linux distribucije za dorucak i pricaju o stvarima sto pocetnici veze nemaju sta su.Tako da je mene kao pravog “pocetnika” sramota postaviti ikakvo pitanje na ovom forumu.
Tako da bi vam predlozio da si napravite drugi katalog i da dopustite nama “pocetnicima” da uhvatimo malo znanja, onog osnovnog. Nadam se da razumijete sta zelim da kazem. Ja se stvarno divim vasem poznavanju ovog OS-a, ali da bi dobili vise korisnika, mislim da bi trebali posvetiti malo paznje “dusama” koji moraju poceti “from the scratch”
jever: {napisano 27/04/2001 01:16}
To je pogresno razmisljanje! Redovno pratim neke mailing liste i mogu ti reci da nikad jos nisam dozivio (procitao) da se neko nekome ismijava zbog toga sto pita proste stvari vezane uz Linux ili Open Source. A ako bi se to i desilo, taj koji se pravi vazan ispada kreten, jer niko se nije rodio sa znanjem. Ta ova cijela stranica i forum postoji zbog toga - koliko sam shvatio - da se ljudi medjusobno pomognu, a ne da se natjecu u znanju i jedni druge sutiraju. Svi smo pocinjali od nule!Licno se smatram pocetnikom i stvarno me ne bi bilo sramota postaviti pitanje - sta je Linux? Ko pita ne skita! Slobodno postavi pitanje, pa ce se naci neko ko ce znati odgovoriti i pomoci i tebi i drugima sa slicnim problemom.Sve najbolje!
Nihad: {napisano 27/04/2001 09:13}
Slazem se i sa jednim i drugim, no posto se “pocetnici” izgleda stvarno stide cak i progovoriti a kamoli upitati sta onda je postalo skoro normalno da svi pitaju ono sto ih interesuje… Za mene licno je veca sramota biti toliko glup i ne upitati nesto sto se ne zna o necemu ili ima neke nejasnoce nego glumiti pametnjakovica i presutjeti nesto sto bi se moglo upitati (samo zato sto je “stid”) i na kraju ipak ne znati… Samo vi pitajte bez obzira o cemu da se radi i sta je tema - nema glupog pitanja ! (:
tiggi: {napisano 19/05/2001 17:03}
BAS ono sto sam ja danas napiso pod sekcijom Red Hat 7.1. Pocetnici se boje i stid ih je uradit ikakav post kad vide svasta nesta na ovom forumu, mislim pod ovom sekcijom. No slazem se u potpunosti sa Nihadom. Ko god ima nekakvo pitanje nek pita slobodno. Svako pitanje ima svoju tezinu i vrijednost. Mozda neko ko ima jednostavno pitanje i odluci se da pita moze pomoc svima onima koji imaju isto to pitanje da dobiju odgovor ako ih je vec stid da pitaju. Nema razloga za stid i strah. Ja ne vidim sa se ovde iko ikome smije i da neko nekog provaljuje zbog pitanja. Ja volim da pitam ono sto ne znam , cak sta vise nekad znam da davim ljude previse sa jednim te istim pitanjem. Forum i jeste za pitanja i rasprave, stranice je napravljena zna se za sta. Pitajte sta god vas zanima , nace se neko ko ce odgovorit pitanje. Nije se niko naucen rodio , i oni koji nesto znaju to su znanje stekli od drugih i istrazivanjem. Eh mozel sad jedno pitanje od mene? Ko voli pecenog pingvina na raznju??? LoL
Nihad: {napisano 20/05/2001 01:31}
hmm… ja presao na morske jezeve… (:
Kako napraviti svoju verziju
e.nedim: {napisano 28/04/2001 00:41}
Pozdravljam!
Sta bi sve bilo potrebno da sam napravim svoju verziju, koju bi mogao koristit na Windows mrezi kao neki server za:
- domain controler (samba)
- web server (apache)
- ftp server- news server
- LDAP
- mail server
- fax server sa smtp podrskom
- proxy server
(volio bi imati nesto kao PizzaBox, ako je neko probao tu distr.)
Ali je problem, ne znam gdje da pocnem. Na toj verziji/distribuciji, mi ne treba nista drugo osim navedenog. Inace sam vec dugo “pocetnik” sa Linux-om, i probao sam vise distribucija, ali su sve, za moje potrebe nekako preglomazne.
Pozdrav!
Nedim
BONO: {napisano 28/04/2001 10:12}
Ovo pitanje trazi opsirniji odgovor. Nisam nesto s vremenom, tako da ocekuj odgovor nesto kasnije.
Pozdravi…
BONO: {napisano 28/04/2001 19:53}
Po meni najbolja solucija je da kreiras tri particije: 2 ext2 i jednu swap. Na jednu particiju (+swap) instaliras bilo koju dist. (minimalna instalacija), a na drugoj instaliras samo neophodne pakete + samo one koje ces koristiti,tj. koji ti trebaju pri radu. Ukratko, posjetis www.linuxfromscratch.org i procitas/skines njihova online uputstva. Vecinu tih paketa ne moras imati na sistemu, tako da neke dijelove mozes slobodno preskociti. Kada osposobis LFS, onda mozes izbrisati dist. koju si instalirao na pocetku i nju pridruziti nekom od direktorija, primjera radi /home/usr. Time ces dobiti svoju dist. Problem kod ovog postupka je sto svaki put kada zelis instalirati ovakav sistem, moras proci ovaj “teski” postupak. Ako imas CD-RW, postupak mozes svesti na minimum (max. 1 sat vremena za instalaciju ovog sistema). Ako nabavis i neki programcic koji koriste neke od dist. za instaliranje sistema, imas i svoju distribuciju. Nadam se da je ovo bilo od neke pomoci. Meni se LFS svidja jer imas sve u svojim rukama, imas potpunu kontrolu nad sistemom i znas gdje je sta instalirano. Postoje i manje distribucije koje su npr. namjenje za korisnike koji zele samo web server ili za one koji samo hoce ftp server, fax server, firewall i td… ali njima obicno nesto fali ili imaju previse toga instaliranog. Ako hoces da imas potpunu kontrolu nad instaliranim aplikacijama, koristi LFS…
Pozdravi…
e.nedim: {napisano 28/04/2001 21:40}
Ok Amila.
Hvala za pomoc, evo vec sam poceo citati LFS “knjizicu” :wink Nadam se da ce uspjeti.Samo mi nije jasno, cemu instaliranje neke distribucije, pa kasnije brisanje iste?
Pozdrav Nedim
BONO: {napisano 29/04/2001 20:09}
Ako znas neki drugi nacin za instaliranje sopstvene dist. onda ga podijeli sa nama…
Pozrdavi…
tiggi: {napisano 19/05/2001 16:27}
Hmph , nije potrebno brisat staru distribuciju da bi nova mogla radit. To i sami znate. Jednostavno ako imas toliko prostora na disku da imas obadvije to je jako dobra ideja. U slucaju da Linux koji si ti kreiro ne radi kako treba , uvijek se mozes vratit u stari Linux i chroot u svoju distribuciju da ispravis greske. Ko sto amila rece , ako imas CDRW mozes je i snimit na CD tako da u buducnosti imas sve pripremljeno. Jedino sto mozda moze stvorit problem oko toga je instalacijski sistem i kreiranje CD s kojeg se moze boot. Nisam probo burnanje na Linux al vjerujem da je to moguce ostvarit. Jos jedna stvar oko LFS(Linux From Scratch). Ne znam jeli se ikom desilo prije ali sam naiso na jedan problem oko LFS. Nakon comiliranja i instalacije svih paketa i kernela , pokuso sam da se boot u LFS. Dobio sam sledece:
LILO…
Uncompressing Linux…Ok
Booting Kernel…
i sistem tu stane. Zbog ovakvih i slicnih problema preporucujem jos jednu distribuciju na sistemu “za nedaj boze”. Ne znam sta vise da kazem u vezi toga. LFS i pici!!!
boje u konzoli
jever: {napisano 28/04/2001 22:24}
kako promijeniti boje u tekst konzoli? npr. umjesto plave za direktorije namjestiti zelenu???
BONO: {napisano 02/05/2001 22:50}
Interesantno pitanje!U /etc/profile (ili u /etc/bashrc, zavisno od distribucije, takodje moras imati root ako hoces uvesti boje za sve korisnike) imas:
alias ls='ls --color=always’
sto zapravo znaci da umjesto da kucas ls --color=always mozes kucati samo ls i dobit ces iste rezultate. Ako hoces da mjenjas default boje onda mjenjas file /etc/DIR_COLORS. A to je definirano u /etc/profile ovim:
if [ -x /usr/bin/dircolors ] ; then
set up the color-ls environment variables:
#if test -f ~/.dir_colors ; then
eval dircolors -b ~/.dir_colors
elif test -f /etc/DIR_COLORS ; then
eval dircolors -b /etc/DIR_COLORS
fi
fi
Znaci, sve sto treba da radis je da editujes /etc/DIR_COLORS. Tj.
Background color codes:
40=black 41=red 42=green 43=yellow 44=blue 45=magenta 46=cyan 47=white
NORMAL 00 # global default, although everything should be something.
FILE 00 # normal file
DIR 01;34 # directory
LINK 01 # symbolic link
FIFO 40;33 # pipe
SOCK 01;35 # socket
BLK 40;33;01 # block device driver
CHR 40;33;01 # character device driver
This is for files with execute permission:EXEC 01;31
List any file extensions like ‘.gz’ or ‘.tar’ that you would like ls
to colorize below. Put the extension, a space, and the color init string.
(and any comments you want to add after a ‘#’)
.cmd 01;32 # executables (bright green)
.exe 01;32
.com 01;32
.btm 01;32
.bat 01;32
.tar 00;31 # archives or compressed (red)
.tgz 00;31
.rpm 00;31
.arj 00;31
.taz 00;31
.lzh 00;31
.zip 00;31
.z 00;31
.Z 00;31
.gz 00;31
.bz2 00;31
01;35 # image formats 01;35
.bmp 01;35
.xbm 01;35
.xpm 01;35
.tif 01;35 01;35
Ako znas engleski, onda nece biti problema. Interesantan je i Bash Prompt mini Howto. Pa ga procitaj ako hoces (mjenjanje prompta, backgrounda itd.)
jever: {napisano 01/05/2001 04:32}
Svaka cast! Bilo je jednostavno na mojoj SuSE, jer su boje vec bile aktivirane, pa sam samo morao promijeniti ‘color codes’. Teze je bilo namjestiti na BSD-u gdje sam trebao poceti iz pocetka, pa evo tip:
– instalirati gnuls (standardni ls koji je kod mene ne radi sa bojama)
– u .profile staviti:
alias ls=’/usr/local/bin/gnuls --color=always’
– Ja sam htio uzeti boju samo za direktorije, pa sam odmah ubacio LS_COLORS varijablu u .profile:
LS_COLORS=‘di=01;33’ ; export LS_COLORS
Inace, sa dircolors -p > /etc/DIR_COLORS
dobije se isti DIR_COLORS file kao sto je preinstaliran na SuSE.
Pitanja Mandrake 8.0
Mirza23: {napisano 05/05/2001 18:34}
Pozdrav,instalirao sam Mandrake 8.0 i imam nekoliko pitanja za pomocKako da namjestim slova jer su mi sva nekako izoblicena? Kako da namjestim da brisem sa backspaceom jer kad ga pritisnem nista se ne desava pa moram preko delete?
e.nedim: {napisano 05/05/2001 21:13}
Mirza, kad prije dobi CD-ove? Poslao sam ih juce ujutro… Ili si ih dobio negdje drugo? Kod mene slova rade kako treba.Samo ja sam instalaciju uradio po Default-u, znaci US keyb. I poslije toga sam je prebacio mislim na hrvatski…
Pozdrav!
BONO: {napisano 08/05/2001 20:14}
Evo procitaj ovaj howto: http://www.linuxdoc.org/HOWTO/mini/BackspaceDelete/index.html
Tu mozes naci odgovor na svoje pitanje o backspace-u. Mozda ga i prevedes? i na taj nacin pomognes drugima…
A vise o fontovima mozes procitati na http://howto.lugbih.org/True_Type.txt (na bosanskom jeziku).
Amila
Krairanje Linux Particija
turbomax: {napisano 06/05/2001 06:18}
Snimio sam par programa za kreiranje praticija a li nijednu ne mogu upotrijebiti zato sto su demo. Interesuje me dali postoji ijedan drugi program osim Partition Magic & Partition Manager Demo a da nije demo ili trial verzija.
Pomagaj te!
jever: {napisano 06/05/2001 09:26}
Postoji jedan dobar i besplatan program:
http://www.users.intercom.com/~ranish/part/
UnPLJUGged: {napisano 10/05/2001 02:24}
Partition Magic 4.0: PM400ENWDL-003380
5.0 Pro: PP500ENSLCD-11111111
Ne vjerujem da ces naci bolji program za particioniranje pod win-om.
Nihad: {napisano 11/05/2001 00:57}
Nije los ni Partition Commander… (:
Linux Parport
jever: {napisano 14/05/2001 09:42}
Je li nekome poslo za rukom pokrenuti CD-R koji se spaja na paralelni port? Radi se o HP-7500 koji nije nigdje na listi podrzanih od cd-record. Ali jeste jedan drugi (slican) isto od HP. Svaka pomoc, bilo link na upute ili tip je dobrodosla.
maher: {napisano 14/05/2001 10:43}
prekompajliraj kernel i ukljuci support za paralelni port, slicno nesto ZIP drajvu …
Gost: {napisano 14/05/2001 23:53}
Linux je genijalan!
Izrazito intuitivan:
Sekretarica: "Ne radi mi mis, sta cu?"
Linux GURU: "Prekompajliraj kernel (ovo je uzrecica), a zatim:
Otvori konfiguracijsku datoteku hjgha.taa , a prije toga joj podesi permissions na 15 (binarno 00001111 ili 0xff) rrrrvrvr. Naravno MIME support mora bit podesen na 000F:A003. Zatim ces otvorit KDE sorce kod i izvrsit subclassing RECT klase, naravno pazi da prilikom multiply inheritanca ne pogrijesis u polimorfizmu. Zatim podesi u konfiguracijskoj datoteci za ekran RAM DAC graficke na 248 MHz. Swaping ne diraj, samo dodaj 7192 kb na kesiranje. Jezgra kernela ostaje nepromijenjena.
BONO: {napisano 15/05/2001 08:18}
Nije žvaka za seljaka… Ipak, ne može ga svako koristiti… bar ne neke dist.
Amila
Nihad: {napisano 15/05/2001 08:51}
Nije nikad ni bila… (: No interesuje me sta bi ovaj nas “gost” rekao na isto pitanje a da je tema recimo - window$ !?
maher: {napisano 15/05/2001 10:26}
Linux je genijalan!
Izrazito intuitivan:
Sekretarica: "Ne radi mi mis, sta cu?"
Linux GURU: "Prekompajliraj kernel (ovo je uzrecica), a zatim:
Otvori konfiguracijsku datoteku hjgha.taa , a prije toga joj podesi permissions na 15 (binarno 00001111 ili 0xff) rrrrvrvr. Naravno MIME support mora bit podesen na 000F:A003. Zatim ces otvorit KDE sorce kod i izvrsit subclassing RECT klase, naravno pazi da prilikom multiply inheritanca ne pogrijesis u polimorfizmu. Zatim podesi u konfiguracijskoj datoteci za ekran RAM DAC graficke na 248 MHz. Swaping ne diraj, samo dodaj 7192 kb na kesiranje. Jezgra kernela ostaje nepromijenjena.
DOBRO SAD ME INTERESUJE KAKO BI TI TO URADIO DE NAPRAVI NEKI FAJL KO HOWTO PA DA VIDIM KAKO CE TO ICI !!!
pozdrav
jever: {napisano 22/05/2001 08:44}
Radi! Doduse nisam probao prziti, ali ga prepozna i mogu citati s njega. Ukljucio sam support za paralelni port, SCSI emulation, nekakav EPAT protokol i sve sto je imalo veze s paralelnim portom.
Kako zamijeniti Keyboard???
turbomax: {napisano 17/05/2001 01:06}
Vozdra.
Imam KDE desktop na Mandrake 8.0 distribuci. Pri instalaci sam izabrao nas jezik i nas keyboard, odnosno harvatsku…Uktratko bi zelio da mi neko objasni kako cu prebaciti tastaturu na Engleski.
Hvala lijepo!
BONO: {napisano 25/05/2001 11:32}
Uvijek zaobidjem ovo pitanje jer mislim da ce neko drugi odgovoriti… Jednostavno u consoli ukucas loadkeys us.map.gz za promjenu keyboarda ( http://www.ibiblio.org/pub/Linux/docs/HOWTO/other-formats/html_single/Keyboard-and-Console-HOWTO.html ), pogledaj i xmodmap --help.
Red Hat 7.1 (dial up)
djudji: {napisano 21/05/2001 14:15}
Problem je ovakav,
Moja tel. linija je na staroj centrali, tacnije na najstarijoj tako da je biranje pulsno a ne mogu bas da se snadjem gdje mi je log fajl od modema U.S. Robotics kad bi ga naso bio bih u stanju da prepravim login scriptu jer nece da me konektuje na net sa linuxa. Da li ima kakva scripta vec prepravljena za moj modem i gdj je mogu naci.
Ako nista sta da radim samo da mi neko kaze jer taj je problem vec dugo prisutan ima i 9 mjeseci.
Djudji loves you all but still love linux more.
BONO: {napisano 21/05/2001 16:33}
Reci mi prvo koji je modem? I da li si se ikada uspio konektovati na net preko linuxa? Ja sam imala silnih problema sa par USR modema. Bili su winmodemi …
djudji: {napisano 22/05/2001 12:55}
Ovaj ne vjerujem da je winmodem, iz Linuxa nisam isao na net nikako, ali je on uredno prepoznat i nema problema kod njega samo kod namjestanja pulsnog biranja, a modem je 3Com/U.S. Robotics 56k Faxmodem
Gost: {napisano 22/05/2001 14:47}
Dudji ba ti i KUM donesite tu mashinu meni vamo kuci ba, ja cu sredit … lol
usto Amila, kod cojka je ext. modem to mora raditi, tacnije ja sam takav isprobao pod linuxom. samo je problem u init stirngu, mora biti tacan da bi birao atdp
pozdrav
BONO: {napisano 22/05/2001 16:08}
Vozdra,
evo ako nisi procitao ovaj http://howto.lugbih.org/dialup/ howto, onda bi ga trebao procitati. Tu imas sve napisano/nacrtano. Umjesto “Dial String: ATDT” ti ces upisati ATDP i to je sve sto trebas uraditi…
Pozdrav…
Gost: {napisano 24/05/2001 17:58}
To sam uradio kad sam imao jos 6.1 Red Hat ali nije nista pomoglo, sad cu probat i sa tim pa cu reci, valjda ce proraditi.
BONO: {napisano 25/05/2001 11:06}
Pokusaj, pa javi jesi uspio.
Ako ne budes uspio onda mi detaljno opisi sta si uradio i kako je modem reagovao…
Amila
djudji: {napisano 25/05/2001 12:42}
Kako rekoh, nije uspjelo, ovako da ti prvo kazem da sam sve radio po onome linku gore eto onako beblje sto bi se reklo i slijepo samo po tome ne po svojoj logici, da bi se sve svelo na isto da ne moze. Jer modem je nakon utipkivanja naravno onoga famoznog ATDP i dalje zvao preko tonskog, a pogledao sam i onaj prozor sto prati sve sto modem radi i fino se vidi da on zove broj ATDP250750.
trip0d: {napisano 25/05/2001 12:57}
Stanite ba ljudi malo )) kako ne radi kad sam vam ja napravio neki danmodem nece da bira normalno ali zato fercerana stari fazon sa kombinacijom telefona i nule ) mora da radi i nemoj se i ti zeznut sa firewallom )))))) ha haaaaaaa
Pozdrav od Sadzaka
Gost: {napisano 25/05/2001 18:26}
Ovaj cujes Bono naso sam log mog modema u windowsu i naso sam onaj string sto mi treba. Evo i string :
AT%F&B1&A3E0Q0V1&C1&D2&P1S0=0
to se stavi u onu skriptu modem komandi umjesto
ATX3
trebalo bi da radi. Probacu pa cu se javiti.
Tnx na pomoci u svakom slucaju )))))))
Love you always with krilca ))))))))
Povratiti root password?[/b]
turbomax: {napisano 22/05/2001 00:20}
Trenutno imam Mandrake 8.0 na svome kompjuteru vec par sedmica. Od kada sam instalirao root password mi je radio kako treba. Medjutim, danas sam probao par puta da se logujem pod root a li nece da me primi. Postoji li ikakva sansa da povratim password ili da napravim drugi. Pomozite mi jer nezelim instalirati linux ponovo.
Gost: {napisano 22/05/2001 05:08}
- http://cities.lk.net/lost_password.htm Ako ne znas engleski, reci da ti objasnim.
- kula.
jever: {napisano 22/05/2001 08:32}
Linux SuSE 7.0 u lilo prompt utipkam:
linux init=/bin/bash rw
i onda mogu promijeniti root passwd.
Gost: {napisano 22/05/2001 14:48}
ili
lilo: linux single
cya
Nihad: {napisano 01/06/2001 11:22}
Clanak o ovoj temi … http://www.linux.com/enhance/tuneup/database.phtml/Administration/001923.html
Provaljen root password
TheYa: {napisano 25/05/2001 12:37}
Vozdra,
Provaljen mi je root password i sada se moze logati bilo kako tj ako ukucas bilo sta preko 10 znakova omogucen ti je ulaz. Znam odakle je (skanirao vec postojeci password) ali me zanima kako da popravim sistem. Ta masina(Red Hat 6.2)radi kao proxy prema kablovskom modemu? Da li je dovoljno odraditi linux -s pri startu ili nesto drugo jos.
Fala
satan: {napisano 30/05/2001 09:53}
“Znam odakle je (skanirao vec postojeci password) ali me zanima kako da popravim sistem. Ta masina(Red Hat 6.2)radi kao proxy prema kablovskom modemu?”
uh, uh jednom sam naletio na ovakav slucaj na news grupama. nazalost nemam sacuvane mailove pa ti savjetujem da pretrazis bazu na www.securityfocus.com .dok ovo trazis evo nekoliko savjeta. ako vec imas ip uljeza obavezno filtriraj njegov ip. ako ide s promjenljivog ip-a, filtriraj cijeli domain. ako ide preko raznih proxy-ja, onda filtriraj sve ulaze. uglavnom ako je usao nekoliko puta i nije nista maliciozno napravio, onda mu tvoj sistem treba kao ‘odskocna daska’. nakon sto uklonis uljeza iz sistema obavezno skini sve najnovije security update-e. mozda nagovoris sefa da kupite RH autoupdate tool.
USB Scanner
Mirza23: {napisano 29/05/2001 19:55}
Zdravo
imam problema sa skenerom u Mandrake 8.0 na kernel 2.4.3 nikako nemogu pokrenut skener UMAX ASTRA 2000 U USB.Citao sam scanner.txt u kernelovom direktoriju i nije pomoglo.Mozete li mi reci kako da sredim ovo i da li mogu koristit koji drugi program za skeniranje osim SANE
BONO: {napisano 29/05/2001 20:59}
A zasto ne koristiti SANE? Koliko sam vidjela iz dokumentacije ima odlicnu podrsku…
Skini dirvere sa http://www.umax.de/cgi-bin/treiber.pl?Scanner=a_scsi&OS=linux&Submit=Search+Driver
Procitaj i ovo http://panda.mostang.com/sane/lj98/doc003.html
http://panda.mostang.com/sane/sane-backends.html ovdje je lista podrzanih scannera. Medju njim je i tvoj tako da ne bi trebao imati problema prilikom instalacije… Imas u README fileu instrikcije za instalaciju, a ako dodje do nekih problema procitaj PROBLEMS file. Na koji problem si naisao prilikom instalacije??
Nihad: {napisano 01/06/2001 11:51}
USB Scanneri koji su podrzani…
http://www.buzzard.org.uk/jonathan/scanners-usb.html
Na ovoj se stranici pak tvrdi da Umax ne zeli da pusti potrebne programerske informacije da bi time mogao omoguciti backend za SANE…
NEKA PORUKA U REDHAT 7.0
MeleK: {napisano 10/06/2001 21:03}
ja kada hocu da instaliram linux sve napravim i ono da pocne punit sta sam izabro napuni 1 package i onda dode prozor i pise da imam BUG i sve se zaledi.
BONO: {napisano 10/06/2001 22:16}
Pretpostavljam da nemas dobru kopiju Linuxa, tj. ostecen instalacioni CD.
Preporuka: pronadjes drugi CD i pokusas ponovo instalirati. Vise informacija ti mogu dati ako mi kopiras poruku koju dobijes…
Pozdravi…
Amila
mount?
robijas: {napisano 13/01/2001 16:50}
kako mogu da mountujem c disk od wina jer sam na njega skino kernel kako da ga podignem da mogu da snimim na linux particiju taj file
BONO: {napisano 13/01/2001 20:14}
Prvo kreiraj direktorij /c (cd /, mkdir c) ili bilo koji drugi u bilo kojem drugom dir… Zatim, kucas:
mount -t vfat /dev/hda1 /c, mjenjas /dev/hda1 u zavisnosti od particije na kojoj se nalazi windows, znaci ako je win na prvoj particiji prvog diska ide hda1, ako je na drugoj hda2, ako je na prvoj particiji drugog diska hdb1, itd…
grungyy: {napisano 26/06/2001 23:01}
mozes i na drugi nacin, editujes /etc/fstab file sa nekim text editorom, npr pico pa zatim dodas sljedecu liniju:
/dev/hda1 /c vfat auto,user 0 0
na ovaj nacin svaki put kada palis komp. ti se prikaze i win particija, a ako to to smeta samo umjesto auto stavis noauto,
suer 0 0 se odnosi na root-a sto takodjer mozes mijenjati,
hajd wozdra
satan: {napisano 27/06/2001 10:47}
grungyy> heh, jel to ti zasto jednostavno kad moze komplikovano? ))))))
grungyy: {napisano 27/06/2001 12:43}
SuSE Firewall Pitanje
bola: {napisano 25/06/2001 18:57}
Jedno pitanje za iskusnije linuksase
Podesio sam firewall(bar se nadam), startam ga i sve je okMedjutim kada hocu da izvrsim check komandu prijavi micannot run ip:no such file …
Inace status pokazuje pakete ok
Koristim SuSE 7.1
sah: {napisano 26/06/2001 03:55}
Pozdrav,
Mozes li reci o kojem se firewall-u radi. Svrha firewalla, trenutna konfiguracija …
- sah
bola: {napisano 26/06/2001 13:23}
Firewall je SuSEFirewall koji se dobije uz SuSE. Konfigurisao sam ga da koristi ppp0 interface(dakle modem u mom slucaju).
A svrha je jednostavno da blokira nezeljne pakete.
PS: Usput, mogu li se kako portovi zatvoriti
sah: {napisano 26/06/2001 16:41}
Nazalost nemam iskustva sa SuSE Firewall-om … nisam ni cuo da postoji takvo sto.
ipf i ipchains je cime se ja bavim …
Sto se tice zatvaranja portova, pogledaj sa komandom
nestat -na | grep LISTEN
koji su ti portovi otvoreni, te ih filtriraj pomocu tcp wrappera ili nekog firewall-a. (preporucujem ipchains). Mozes jednostavno ugasiti te servise … recimo port 21 (ftp), 22 (telnet), 53 (named) itd … procitaj /etc/inetd.conf i komentiraj servise koje ne zelis.
Vise o sigurnosti mozes procitati na
http://sigurnost.lugbih.org u sekciji dokumenti. Preporucujem ti dokumenat ``Sigurnost za male korisnike’’ …
- sah
mail
turbomax: {napisano 28/04/2001 00:08}
Imao sam mail account turbomax@lugbih.org na koji vise nemam pristup zato sto sam zaboravio incoming & outgoing server . Molim vas ako imate server da odgovorite…
Hvala
BONO: {napisano 28/04/2001 09:55}
POP3 server: pop.lugbih.org
SMTP server: mail.lugbih.org
Pozdravi…
e.nedim: {napisano 28/04/2001 21:31}
Pozdrav…
Kako doci do @lugbih.org adrese?
Ne mora biti pravi Pop3 Box, moze i Forward…
Nedim
turbomax: {napisano 29/04/2001 18:36}
OBrati se amili je ona radi oko toga.
BONO: {napisano 29/04/2001 20:17}
Posalji mi login/password i da li hoces pop3/forward.
Pozdrav…
bono@lugbih.org
Nova lista CD-ova
BONO: {napisano 26/04/2001 16:56}
Vozdra,
evo Nihad je poslao par Cd-ova:
- SuSE 7.1 Prof (7CDx1)
- Debian 2.2 R2 Potato (3CDx1)
- Progeny Debian Rc1 1.0 (2CDx1)
- Corel Linux 1.2 SE (1CDx1)
- SlackWare 7.1 (1CDx1)
- FreeBSD 4.2 (1CDx1)
- NetBSD 1.5 (2CDx1)
- Jedan CD sa igrama:Civilization, Heavy gear, Heretic II, MindRover, Quake, Shogo, SimCity3K, Sin, Tuxracer i jos par manjih… (1CDx1)
- Jedan Cd sa appz: acrobat, amaya, apache, Codeweavers-WINE-preview, corel_photopaint_9, Etherreal, ICQ-Clones, iptraf_2_3_1, kaffe_1_0_6, Ldp, mysql, php, Printing, wine, wordperfect, x_files_1_43_1, xfree86_4_0_2.
- Jos jedan CD sa manjim linux dist., programima itd.
- i jos dva koja moj cd-rom ne moze ucitati Ako kome treba, neka se javi.
Amila, bono@lugbih.org
Nihad: {napisano 27/04/2001 09:46}
Samo da napomenem da oni koji kontaju da kopiraju neki od cd-a neka prvo isprobaju da li sve radi kako treba prije nego kopiraju (uvijek je moguce da se desi neka greska u snimanju cd-a a ja nisam stigao da ih sve isprobam)…
Sto se tice cd-a sa igricama, sve su vecinom demosi ali eto mislio sam ako neko hoce da isproba…
[Oni koji su se izvlacili na to da je internet skup i sl. pa ne mogu zbog toga da prevode textove, howto i ostalo naci ce skoro citav LDP projekt na cd-u pa izvolite - sad se ne mozete izvlaciti vise (. ]
Sto se tice ova dva sto se ne mogu ucitati - probaj ih na jos nekom kompu u skoli ili kod jarana/ice pa ako stvarno ne ide javi mi pa da ih snimim ponovo…
grungy: {napisano 05/06/2001 15:36}
Kako doci do nekih od tih cd-ova?
BONO: {napisano 05/06/2001 16:49}
Evo po hiljaditi put:
Javis mi koji ti CD treba, dogovorimo se gdje cemo se naci, dam ti CD’s, ti ih kopiras, i u roku od 7 dana ih vracas meni (neostecene, neumascene, neogrebane… i sl. .
Neki (vecina) CD-ovi su vec podjeljeni na sastnaku…
Amila
trip0d: {napisano 05/06/2001 18:38}
Da li se smije rucati na njima )))
trip0d: {napisano 05/06/2001 18:40}
Zaboravi pitati za Suse 7.1 ja bih volio probati to.
Ovdje u Tz je za pocetak fin odziv na podjelu Linux CD-ova cak mi je jedan nastavnik iz OS “B.Malta” rekao da bi mogli i privatni kontakt imati valjda mi nije konto doci sa ledja )))
Gost: {napisano 05/06/2001 20:47}
Ima li neko da je iz USA i da moze poslati na instaliranje neke cd-ove od mandrake, redhat, suse ili caldera linux-a , novije verzije???
BONO: {napisano 05/06/2001 20:53}
SuSE 7.1, nazalost prvi CD ne radi, nije dobro snimljen. Ostali su ok. Sad ce valjda 7.2, pa ce nam neko vec poslati… )
Drago mi je sto podjela CD-ova ide dobro… Treba li vam jos?
Btw, ljudi tripodu je danas rodjendan…
Amila
Gost: {napisano 05/06/2001 20:58}
Nisam se predstavio, zaboravio seljak. Sorry.
Ja sam Dino. Trenutno sam u Winston Salem, NC.
Ako ima neko ko je iz usa da mi moze poslati najnovije cd-ove linux da bih mogao da isprobam da instaliram. Ja sam imao neki cd od redhata 6 ali kako sam promijenio komp na novi ne mogu da ga instaliram zbog grafik karte. Probao sam i da skinem sa interneta razne iso fileove i ostale fileove sa raznih distribucionih web page-a ali bezuspjesno. Imam cable modem ali ne znam kada skinem kako da instaliram sa windows/dos particije. Jednom mi ne valja grafik karta, drugi put monitor, itd…
Pa ako neko hoce da mi posalje, moze mi se javiti na email : dinok69@hotmail.com za adresu.
Poslije instaliranje cu da uredno vratim sve cd-ove vlasniku.
Ne bih kupovao sada neke druge linux verzije jer ne znam hoce li da rade na mojim computerima.
Pozdravi od Dine
Gost: {napisano 05/06/2001 21:11}
usput sretan rodjendan…
BONO: {napisano 05/06/2001 21:17}
Sto se tice instalacije sa hard diska, dovoljno je da napravis boot disketu (imas rawrite.exe u dosutils direktoriju na prvom RH CD-u, takodjer imas svu popratnu dokumentaciju kako da kreiras boot disketu), zatim restartas racunar (podesis u Biosu da prilikom bootanja provjera disketni uredjaj), pokrenut ce se instalacioni proces koji ce te pitati s kojeg medija zelis instalirati Linux (Cdrom, Hdd i td.), izabers Hdd i upises u kojem direktoriju se nalazi instalacija. Mozda ce ti kreiranje particija praviti problem. Prije par dana sam isprobala PartitionMagic 5.0, koji je u odnosu na svoje prethodnike fantastican i lako je s njim upravljati. Pomocu njega mozes kreirati particije ili editovati vec postojece, osim ako neces da deveras sa fdiskom ili si maher za kreiranje particija.
Reci mi jos kakav racunar imas, koju graficku, koju zvucnu, koji modem, da vidim da li za njih postoji podrska. Ako naidjes na neke probleme, napisi mi ovdje na kakav si problem naisao, pa cemo zajedno rijesiti…
Pozdravi,
Amila
Gost: {napisano 05/06/2001 22:48}
Amilče, okano,
za particije bi bilo najmanje problema pošto imam 3 pc-a sa po 3 HD svaki ( od 6-20 GB sa najmanje 128 MB PC100RAM svaki) i svaki je dual boot i imam instalirane WinXP, Win2K Pro, Win2K Srv i Win98. Taj treći bih odvojio za linux. Na njemu imam Trident Blade Pro 3D AGP sa 8MB grafik kartu. Sound mi je od Sound Blaster-a a modem je 33.6 External US Robotics Sportsler (koji koristim stvarno rijetko, ponekad za faxove itd…) i Cable modem od Road Runner-a koji inace pici kao munja. Sve je povezano u network sa CAT 5 kablom preko 10/100 Switch-a ( Netgear ) i Linksys ( Cable/DSL Router-a sa ugradjenim firewall-om).
Na taj treci pc bih instalirao linux na particiju ( hd sa 8 GB otprilike ) tako da ne bi bilo problema sa mjestom koga imam dovoljno.
Samo me interesuje kako da instaliram i koje fileove da skinem. Do sada sam skidako .iso fileove sa kojima nisam mogao bas nista da uradim. Nazalost nemam cd-recorder da mogu da snimim sve to na cd… pa zato trazim ovako kako bih mogao da sve to instaliram. Imao sam neke .iso fileove od redhata 7.1 i neke od mandraka ali sam sve juce izbrisao po ko zna koji put. Sta cu kad sam papak i levat za linux…
Ako ne trebam da skinem .iso fileove, koje trebam onda da skinem??? I gdje se ti fileovi nalaze? Moze li mi neko poslati adresu??
Pozdravi od Dine.
sah: {napisano 06/06/2001 08:06}
heh ovo je provala. Cura ti kaze sta da uradis da instaliras, ti govoris da je to najmanji problem … govoris ne relevantne informacije o svom hardware-u i onda opet pitas nije ti jasno kako se instalira…
napravi ext2 particiju + swap, bootaj linux s cd-a ili s diskete, pokreni instalaciju … pa jedino da nacrtamo …
i da … http://howto.lugbih.org
BONO: {napisano 06/06/2001 09:27}
Vozdra,
sa ovog urla:
ftp://ftp.redhat.com/redhat/redhat-7.1-en/os/i386/ skini sve. Ako imas dobru i brzu konekciju, onda nema potrebe da cijepi dlacis i da ti govorim koji paketi nisu neophodnih. Mislim da je najbolje da skines sve i pokrenes instalaciju sa hard diska (procitaj moj post od prije). Sad cu ti naci i linkove za Mandrake dist. i SuSE.
BONO: {napisano 06/06/2001 09:35}
Evo na ovom URL:
ftp://ftp.redhat.com/redhat/redhat-7.1-en/os/i386/dosutils/ imas onaj program rawrite.exe i rawrite.doc (pomoc za kreiranje boot diskete), koji ce ti pomoci da kreiras boot disketu.
SuSE dist. mozes skinuti sa ovog URLa ftp://ftp.suse.com/pub/suse/i386/7.1
Na ovom imas pomoc oko kreiranja boot disketa:
ftp://ftp.suse.com/pub/suse/i386/7.1/dosutils/
Mandrake dist:
http://www.linux-mandrake.com/en/ftp.php3
tu imas listu ftp posluzitelja. Nadam se da sam bila od pomoci. Javi kako je sve proslo…
Amila
Gost: {napisano 06/06/2001 13:45}
Slusaj haveru,
nisam rekao da je instalacija najmanji problem, jer se ne bih javio za pomoc. Samo sam napisao da je najmanji problem sa particijom… Snimio sam nekoliko puta sve te fileove sa web page-a ali ne mogu da instaliram. Eto , to je problem koji imam.
Ne znam, mozda sam glup?? Sta mislis?? Najvjerovatnije ce to biti…
Odoh da opet probam.
Cujemo se opet.
Pozdravi od Dine.
sah: {napisano 06/06/2001 14:33}
nisam rekao da si glup … nego mi se cini da nisi procitao uopste sta je Amila napisala.
U svakom slucaju ti savjetujem da procitas howto file-ove … postoje za detaljno napisani na nasem za gotovo svaku vodecu distribuciju, a za redhat postoji cak i sa slikama. Ako budemo ponavljali jedne te iste stvari na forumu, zar ne mislis da je to malo grubo i ne fer prema onima koji su ulozili toliko vremena da napisu te dokumente. Ako i dalje budes imao problema, onda i tek onda se javi sa relevantnim pitanjima kako bi ti pomogli.
A opet mozda postoje osobe koje ce i pored napisanih dokumenata objasniti sve na forumu … ja sigurno necu.
Pozdrav,
Salih
BONO: {napisano 06/06/2001 15:41}
Ne znam da li u nekom Howto dokumentu sa howto.lugbih.org ima opisana instalacija sa hard diska, zbog toga sam je ovdje opisala. Inace, ako je neko pitanje pokriveno u nekom od howto dokumenata, svakako onog ko pita uputim na Howto sekciju.
Amila
trip0d: {napisano 06/06/2001 19:22}
HAUG!
ej raja hvala Vam za cestitke, a sto se tice podjele CD-ova…hehe napisacu jedan izvjestaj o tome jer ima i provala ) ja sam moje “hise” podijelio (11 CD-ova, maher ce ona 4), ali mislim da bih mogao podijeliti jos. Ostalo mi je jos nekoliko skola koje nisu dobile:
Slavinovici, Miladije, Solina, Pazar, Tusanj…da ne nabrajam )
izvjestaj ce biti za dan - dva
Vozdrex
trip0d: {napisano 06/06/2001 19:25}
hm Bakir dolazi u TZ a nece da javi (
Bogami cu ga mlatnut kukuruzom…nego eno odose dva teksta na http://sigurnost.lugbih.org i gdje je onaj jaran sto kaze da nije mogao da snimi floppyfirewall na disketu…eno teksta, kod mene radi ko “veliki”
BONO: {napisano 06/06/2001 21:43}
Salji te provale… Mislim da je za firewall na disketi pitao Alen (alen@smartnet.ba).
Posalji onaj text Damiru na http://start.lugbih.org ako vec nisi…
Pozdravi,
Amila
Gost: {napisano 07/06/2001 12:28}
http://www.linuxiso.org/
Jednostavno
[ This message was edited by: Nihad on 2001-08-23 11:20 ]