Pomoć početnicima!

Želio bih da (vi koji posjećujete Start.linux.org.ba ) nam date do znanja šta vam treba ( od howto ) i šta nerazumijete u Linux-u, tako da možemo pisati o tome što vas interesuje/muči.

Pozdrav

sahbaz

… mozel mali prijedlog u medjuvremenu - dok ovi skontaju sta im treba…?

Mislim da bi svima koristilo nesto poput neke vrste skole linuxa gdje bi se islo i razmatralo o pojedinim stvarima sto temeljnije…

Ako ne znate sta bi prevodili postoji nekolicina interesantnih linkova na:

http://www.gnu.org/home.html

poput ovih npr. :

http://www.gnu.org/manual/manual.html

http://www.gnu.org/education/education.html

http://www.gnu.org/brave-gnu-world/brave-gnu-world.en.html

itt. itd…

Pozdrav majstori. Prvo da kazem nemam pojma oko Linuxa posto koristim Windows Xp. Citao sam jedan casopis o Linux-u i svidjeo mi se sto se tice stabilnosti,sigurnosti i mogucnosti, pa sam odlucio da ga imam. Skinuo sam SuSE 8.1 i onda dosao na vasu stranicu. Moje pitanje(a): Kakva je razlika izmedju KDE i SuSE? Dali je to isto posto KDE ima i na Bosanskom jeziku? Dali se moze imati na HD WindowsXP i SuSE Linux zajedno pa da koristis koji ti zelis? SuSE 8.1 koji sam skinuo dali moram ga brenovati na CD da bih mogao instalirati …? Imam ja jos pitanja ali ja mislim da je previse…

Pozdrav od Elvedina.

Stranica vam je haos.

Iznenadli ste me.

Evo probacu da ti odgovorim (pa neka me neko dopuni):

1. Da ti ne objasnjavam u cemu je tacno razlika, SuSE sadrzi u sebi KDE. Ali nije po defaultu ukljucena podrska za nas jezik, pa je moras naknadno instalirati. Kada instaliras SuSE, javi se pa cemo ti dati tacno objasnjenje.

2. Moze.

3. Moras.

Kako da kopiram SuSE na CD kad je prevelik prelazi preko 700 mb? nekontam brate…

Opet ja. Dobio sam od prijatelja Linux Mandrake 9.0 GPL na 3 CDR-a pa bih da vas upitam jel SuSE bolji imal velike razlike? Jel dobar i.t.d…

Pozdrav raja:

1. Nemoguce. Ne znam sta si skinuo, ali SuSEov ISO (ftp://ftp.suse.com/pub/suse/i386/live-eval-8.1/) je okruglo 645 MB

2. Ako mene pitas, nema neke velike razlike. Glavna je razlika sto punu verziju SuSEa (na 7 CDova) ne mozes nigdje skinuti ni downloadati, makar ne legalno. Ustvari, ne bi ga smio ni kopirati. Mandrake smijes. I Mandrake je preveden na bosanski od samog pocetka instalacije.

P.S. Izvinjavam se, zaboravih se potpisati juce.

Vedran

Joj a ja skidao ko budala komplet mapu 8.1 zato je i bilo toliko. Dali je SuSE preveden na Bosanski jezik? Hvala ti za info…

SuSE nije preveden na Bosanski ali KDE ( GUI ili radna sredina ) jeste.

KDE je ustvari graficki nacin da ti kao korisnik komuniciras sa sistemom. Postiji masa drugih ali KDE i GNOME su najpoznatiji.

Malo vise info o tome mozes naci ovdje

Window Managers

Skino sam SuSE 8.1 sa interneta i prebacio ga na CD, medjutim kad startam instalaciju sa floppy diskom i idem na manuel pa sa CD-room-a onda mi izadje da nemoze naci image. Mozda nisam prebacio na cd kako treba. SuSE-8.1-LiveEval-i386 sam prebacio na CD i nece pa sam onda raspokovao pa nece ustvari stra trebam prebaciti na cd---------Directory of C:\Documents and Settings\ElVeDiN\Mine dokumenter\SuSE

. 2002-11-24 0:04

… 2002-11-24 0:04

README.txt 2653 2002-11-24 12:00

SuSE-8.1-LiveEval-i386.iso 676790272 2002-10-09 14:15

-----------------------

Directory of C:\Documents and Settings\ElVeDiN\Mine dokumenter\SuSE 8.1

. 2002-11-24 11:52

… 2002-11-24 11:52

boot 2002-11-24 11:54

ctimne-cp1250.txt 2288 2002-10-09 17:16

ctimne-latin2.txt 2288 2002-10-09 17:16

liesmich.txt 3018 2002-10-09 17:16

Packages 36589 2002-10-09 17:16

readme-hu.txt 1484 2002-10-09 17:16

readme.txt 2639 2002-11-24 11:55

Koji program za przenje CDova koristis?

Ako je Nero, moras zatvoriti onaj dijalog za przenje, pa ici na File / Burn Image.

Vedran

SuSE-8.1-LiveEval-i386 (WinRAR archive) da kopiram na CD ili ? Dali instalaciju da pokrenema da disketom ili automatski sa cd?

hehe mozda sam malo dosadan al nemam pojma. Pitanje: Dali boot disketu da napravim sa cd-a ili moze drugacije?

Dali se moze instalirati SuSE Linux na formatirani hardisk (prazni HD) bez participacije?

Hm…

PRVO

LIVE EVALUATION bi trebao biti ISO fil ( image ili slika/otisak CD ). Kako da ga przis sa NERO programom pogledaj help file. Za przenje u Linux-u pogledaj CDrecord Inace mislim da je kompletni direktorij ( mapa na Norveskom ) nekoliko GB ( ne evaluacija ).

DRUGO

…svakom Operativnom sistemu treba mjesto gdje ce staviti svoje sistem filove i naravno za to postiji FS ( file sistem ). Ti si vjerovatno koristio FAT16/32 ili NTFS kod windowsa ali kod linuxa koristis ext2 ili ext3 ili ResierFS ( nativ SuSE FS ). Postoji jos par njih ali o tom po tom.

TRECE

Nebih zelio da te kritikujem ali malo citanja oko instalicije nebi ti skodilo. Imas djelove Linux.org.ba koji su za to …npr

start.linux.org.ba ili howto.org.ba

SuSE je super jednostavan i efikasan sto se tice djeljenja ( pravljenja paticija /ne participacija / ) diska i naravno formatiranja. Takodje imas mogucnost smanjivanja/povecavanja ( resize ) particija. Javi sta si napravio !

Ne, kao sto Sahbaz fino rece, to nije tako. Reci brate koji program za przenje koristis?

Ostala pitanja koja pitas su sva vec davno odgovorena na start.linux.org.ba. Pogledaj npr. ovo:

start.linux.org.ba/suse.htm

Za razliku izmedju suse, mandrake i drugih pogledaj:

start.linux.org.ba/distribucije.htm

BTW ako si ti registrovao onaj nik i otvorio temu “Instaliranje Linuxa na formatiran HD”, nemoj to raditi. Salji kao anonimus. Ima neki bug u forumu zbog kojeg se nista ne moze slati sa novo registriranih nikova, samo sa starih.

Vedran

Vrijeme je da se to sa novim user-ima napravi ! Bono mozes li to da napravis ??

Preporucujem ti Mandrake 9.0, ako si pocetnik. Instalacija je na bosasnkom jeziku, tako da ne bi trebalo biti problema. Takodjer, obavezno pogledaj ovo: http://pingvin.carnet.hr/web_dokumentacija/opcenito/mandrake9.0_distribucija.htm

i ostale linkove koje su drugi naveli.

sahbaze: upravo radimo na tome!

Poz,

Amila