Dobro sam proucio operativne sisteme koje ste mi predlozili i na kraju sam opet u nedoumici:Vector Linux ili Xubuntu?
Nadam se da mi mozete pomoci oko ovoga.Koji od ova dva OSa moze da zadovolji moje zelje?Evo sto ja zahtjevam od OSa:
1.Brzina-Realana sam osoba i znam da je moj kompjuter po perfomansama strasno slabiji od danjasnih kompjutera ali ipak vjerujem da ima OS koji iz njegovih komponenti moze da uzvuce maksimum sto se brzine tice
2.Sigurnost-Dosta mi je vise hrvanja sa virusima i raznoraznim slicnim napastima.Zelim OS sa kojim cu biti siguran od virusa,trojanaca a pogotovo od hakera i njihovog svrljanja po privatnim podacima
3.Stabilnost-Jak i stabilan sistem koji ce izdrzati dugi rad(posto jednom u sedam dana ugasim komp-stalno je ukljucen zbog surfanja na netu i downloada)
4.Jednostavnost-OS maksimalno prilagoden sto jednostavnijem i brzem radu korisnika(mislim na uobicajne radnje-cut,copy,paste,obradivanje teksta…)
5.Programi-Besplatni programi,bez crackova,seriskih brojeva i trial perioda.Takode da ima onaj fazon Add/Remove Softvare koji ima u Ubuntu(cekiranje programa za
instalaciju a poslije potvridivanja automacki download i instalacija programa.
6.Multimedija-Podrzan sirok spektar kodeka i funkcjonalni „oku ugodni“ plejeri
7.Cackanje-Mogucnost da mogu apsolutno sve da mjenjam na sistemu.Promjena kernela mi nije toliko zanimljiva ali volio bih da imam mogucnost mjenjanja svih elementa grafickog okruzenja(od ikona pa do padajucih menija)
8.Drajveri-Velika baza starijih drajvera u kernelu.A ako nema nekog drajvera da ga sistem potrazi automacki na netu.(govorim ovo jer sam se krvi svoje napio i mnogo sati potrosio prije nego sto sam nasao drajvere za svoju zvucnu,graficku kartu i maticnu plocu)
9.Jaka tehnicka podrska za operativni sistem
10.Open office ugraden(naviko sam na MS Office a koliko vidim MS Office i Open
Office mnogo lice-gledao sam slicnosti Worda,Excela i Power Pointa sa open office programima za ove ostale ne znam)
11.Jednostavna i brza instalacija OSa-Ime sve kaze(nesto tipa instalacije Ubuntu/Linuxa 8.10-instalacija u sedam koraka,sistem se instalira na HDD 10-15 minuta)
Komp inace koristim za multimediju,surfanje,download i Office rad. Igre me ne zanimaju i posve sam otvoren za Linux i eksperimentisanje.Terminala se ne bojim i spreman sam da ucim o radu na Linuxu.
Znaci Vector Linux ili Xubuntu?