Pomoc pri odabiru

Malo sam se raspitao o Linuxu i zelio bih sebi instalirati Ubuntu/Linux ali sam u nedoumici koji jer imam star komp(Pentium III) sa dosta rijetkim drajverima.Znaci kod mog kompa konfiguracija je sljedeca:

Procesor:Intel pentium III 800 Mhz

RAM:SDRAM 256 MB

Graficka karta:Matrox Milenium G400

Maticna ploca:FUJITSU SIEMENS D1107

Zvucna karta:Creative Sound Blaster 16 Plug and Play (WDM)

Mrezna karta:FUJITSU SIEMENS COMPUTERS 82559-BASED ONBOARD ETHERNET WITH WOL

HDD:80 GB

Sa preporukom molim i link za download.

Bez uvrede, ali ako planiraš da korisitiš linuxa za desktop onda uzmi malo jaču mašinu, a do tada probaj:

http://distrowatch.com/

http://www.slax.org/
http://puppylinux.org/
http://www.damnsmalllinux.org/
http://www.archlinux.org/

http://moblin.org/

Takodjer probaj Vector Linux, ja sam ga natjerao da radi na istom takvom procesoru s tim da je bilo 64 MB RAM :slight_smile: a i graficki je poprilicno optimizovan za slabije racunare

http://vectorlinux.com/downloads

Imas i Zenwalk, i to mi je radilo na 64 rama, s tim da je poprilicno sporiji od vector linuxa, ali ako te zanima pogledaj

http://www.zenwalk.org/

a sta mislite da stavim XUbuntu?Evo sta sam procitao na jednom od foruma:

"600 Mhz, 256Mb, 40Gb? Hmm, pa to je sasvim Ok masina.
Jos je bolje kad ima jos vise memorije, naravno.
Ja bih preporucio Xubuntu jer ces dobiti prakticno sve sto moze i
Ubuntu ali sa Xfce koji trosi (nesto) manje memorije.

Moze se probati Xubuntu i onda na njega staviti LXDE okruzenje koje
trosi jos manje

Još jedan glas za Xubuntu (mada mislim da bi i običan ubuntu lepo radio), eventualno sa lxde okruženjem jer je ono manje memorijski zahtevno, pola giga do giga swap-a i sve će raditi lepo. Naravno, adblock i flashblock proširenja u FF.

evo upravo sam instalirao
xubuntu radi sasvim ok mozda cak malo i bolje od ocekivanog"

ili recimo da probam sa Ubuntu/Linux 8.10 sa Xfce grafickim okruzenjem?

Ja recimo koristim LXDE na Eeepc 701 (512 MB RAM mu je najslabija karika), nisam baš oduševljen. Sve je ok dok ne probam pokrenuti Firefox ili OpenOffice. gtk2 aplikacije općenito su vrlo spore, imaju “redraw” probleme (može se vidjeti kako se prozor iscrtava malo po malo ili jedan dio ostane prazan djelić sekunde), posebno ako se koriste ikone. Glavna prednost LXDE je što ima lijepo riješen preload ikona u meniju što je uobičajena boljka Gnome i Xfce, pcmanfm je jednostavan i brz file manager sa podrškom za removable uređaje, openbox je window manager stabilan kao beton, leafpad je minimalistički editor koji nema puno više opcija od notepada. Nedostatak lxde je što se tu otprilike završava spisak laganih aplikacija :slight_smile: Imali su dugo jedan glup bug gdje se ne možeš logirati na desktop ako nemaš aktivnu internet konekciju (ustvari IP adresu različitu od 127.0.0.1). S druge strane, Xfce je takođe vrlo solidan ali ako razumiješ da cilj tog projekta nije niti je ikada bio da bude brz i lagan, to je čisto posljedica čišćeg koda i arhitekture od Gnome-ta.

xubuntu ti je bas ubuntu koji dolazi sa xfce po defaultu. paketi su isti kao u kubuntu i ubuntu vrste. ja bih preporucio puppy, a eo debian u mene radi na 800MHz tako dobro da ne primjetim da je clock nizak osim ako nesto jace ne radim. ne znam koliko dobro radi na 256MB RAM-a, meni trenutno trosi 188MB. mislim da i slax dolazi u obzir.

Dobro sam proucio operativne sisteme koje ste mi predlozili i na kraju sam opet u nedoumici:Vector Linux ili Xubuntu?

Nadam se da mi mozete pomoci oko ovoga.Koji od ova dva OSa moze da zadovolji moje zelje?Evo sto ja zahtjevam od OSa:

1.Brzina-Realana sam osoba i znam da je moj kompjuter po perfomansama strasno slabiji od danjasnih kompjutera ali ipak vjerujem da ima OS koji iz njegovih komponenti moze da uzvuce maksimum sto se brzine tice

2.Sigurnost-Dosta mi je vise hrvanja sa virusima i raznoraznim slicnim napastima.Zelim OS sa kojim cu biti siguran od virusa,trojanaca a pogotovo od hakera i njihovog svrljanja po privatnim podacima

3.Stabilnost-Jak i stabilan sistem koji ce izdrzati dugi rad(posto jednom u sedam dana ugasim komp-stalno je ukljucen zbog surfanja na netu i downloada)

4.Jednostavnost-OS maksimalno prilagoden sto jednostavnijem i brzem radu korisnika(mislim na uobicajne radnje-cut,copy,paste,obradivanje teksta…)

5.Programi-Besplatni programi,bez crackova,seriskih brojeva i trial perioda.Takode da ima onaj fazon Add/Remove Softvare koji ima u Ubuntu(cekiranje programa za
instalaciju a poslije potvridivanja automacki download i instalacija programa.

6.Multimedija-Podrzan sirok spektar kodeka i funkcjonalni „oku ugodni“ plejeri

7.Cackanje-Mogucnost da mogu apsolutno sve da mjenjam na sistemu.Promjena kernela mi nije toliko zanimljiva ali volio bih da imam mogucnost mjenjanja svih elementa grafickog okruzenja(od ikona pa do padajucih menija)

8.Drajveri-Velika baza starijih drajvera u kernelu.A ako nema nekog drajvera da ga sistem potrazi automacki na netu.(govorim ovo jer sam se krvi svoje napio i mnogo sati potrosio prije nego sto sam nasao drajvere za svoju zvucnu,graficku kartu i maticnu plocu)

9.Jaka tehnicka podrska za operativni sistem

10.Open office ugraden(naviko sam na MS Office a koliko vidim MS Office i Open
Office mnogo lice-gledao sam slicnosti Worda,Excela i Power Pointa sa open office programima za ove ostale ne znam)

11.Jednostavna i brza instalacija OSa-Ime sve kaze(nesto tipa instalacije Ubuntu/Linuxa 8.10-instalacija u sedam koraka,sistem se instalira na HDD 10-15 minuta)

Komp inace koristim za multimediju,surfanje,download i Office rad. Igre me ne zanimaju i posve sam otvoren za Linux i eksperimentisanje.Terminala se ne bojim i spreman sam da ucim o radu na Linuxu.

Znaci Vector Linux ili Xubuntu?

Pa eto, što se tiče tačaka 2, 3, 5, 7, 9, 10 to je zajedničko za sve Linuxe i mogu reći da si ukratko nabrojao glavne prednosti Linuxa u odnosu na Windows :slight_smile: Bilo da odabereš Vector ili Xubuntu mislim da nećeš biti razočaran. Za tačku 1 prednost dajem Vector Linuxu, za sve ostalo ipak Xubuntu je jači. Ostaje do tebe da procijeniš šta ti je od toga važnije.

Što se tiče drajvera najbolje je da probaš pa ćemo vidjeti kako će proći. Matrox kartice tih starijih generacija su uglavnom dobro podržane, zvučna bi trebala raditi mada vjerovatno bolje sa OSS nego sa Alsa (kada instaliraš vidjećemo), mrežna mi je totalno nepoznata pa ćemo morati probati ali velika većina mrežnih kartica radi pod Linuxom, posebno tih starijih.

Sada me uhvatio faks sa seminarskima i kolokvijuma tako da nemam vremena baviti se sa OS.Dok ne zavrsim faks 15.1.2009 necu se baviti time.Imam obaveza na sve strane tako da cu se javiti sredinom januara.Ako uspijem prije javicu se.Ipak cu uzeti Vector Linux.Pozdrav i hvala na savjetima

probaj naci Ubuntu 8.10 ja sam na takvoj masini bio super zadovoljan sa njim

debian + fluxbox = 350mhz i 128MB RAMa pici ko zmaj vec 6 godina

Najbolje ti je da probas vise distri tako da ces u procesu naletiti na onu koja ti najvise “lezi”…

Treba mi vasa pomoc(opet)
Nabavio sam drugi polovnjak sa sljedecim performansama:

Procesor:Intel Celron 2.53 GHz
RAM:DDR 224 MB
Graficka(integrisana):Intel 82865G Graphic Controller
Mrezna(integrisana):Realtek RTL8139 Family PCI Fast Ethrenet
Modem:Huawei USB ADSL Modem
Zvucna(integrisana):REALTEKAC97AUDIO6(nisam 100% siguran da je ovo naziv)

Znaci planiram ove sedmice da probam preko live CD XUbuntu 9.04 pa da ga i instaliram u dual boot sa Win XP SP3.E sad cega da se pazim,sta su mane XUbuntua,s cime cu mozda imati problema i u globalu da li je pamteno da stavim 9.04 na ovakvu masinu?

Nemoj nipošto raditi upgrade na 9.10 pošto ta verzija ima poznatih problema sa starijim Intelovim grafičkim chipsetima (kao kod tebe). Taj modem bi mogao biti problem, predlažem da prebaciš na ethernet ili ukucaj tačan naziv modela i riječ “linux” u google i vidi da li je podržan.

A evo da dodam i ime maticne i zvucne

Maticna:Motherboard
Manufacturer MICRO-STAR INTL, CO.,LTD.
Model MS-7037
Version 5123660003
Chipset vendor Intel
Chipset model i865P/PE/G/i848P
Chipset revision A2
Southbridge vendor Intel
Southbridge model 82801EB (ICH5)
Southbridge revision 02
BIOS
Brand Phoenix Technologies, LTD
Version 6.00 PG
Date 02/25/2005
Zvucna:Audio
Sound Card
Vinyl AC’97 Codec Combo Driver (WDM)
Playback device
Realtek AC97 Audio
Recording device
Realtek AC97 Audio

Ja se konektujem preko mrezne,ne idem usb putem preko modema(ako sam te dobro shvatio sa ovakvim nacinom nece mi biti problema sa modemom).

@nemanja: Nema potrebe da uzimaš jaču mašinu. Recimo, Linux Mint LXDE verzija super radi na mom Duron 850 MHz, 256 MB RAM-a.
Ima lijep desktop, sam detektira mrežu ukoliko si u routed mode-u, odličan izbor za početnike.

http://www.linuxmint.com/rel_helena_lxde.php

EDIT: I ovu distribuciju možeš učitati sa CD-a, pa da vidiš radi li. Pa ako ti se sviđa, slobodno instaliraš kasnije.

Imao sam iste probleme na 256 MB RAM-a sa OpenOFfice i Firefoxom. To je tačno. Ali ne bih se složio da je to općenito tako sa GTK2 programima. Kod mene nije. Ima dosta programa koji su GTK2 a rade super i nemaju redraw problema. Mnogo toga zavisi i od brzine diska, same distribucije koja diže sve i svaša u RAM prilikom boot-a, itd. To se vidi recimo kad se usporedi Xubuntu i “goli” Xfce na mnogim distro.

Firefox : Preći na Chromium ili Chrome, Midori, Kazehakase.

OpenOffice : Zavisi od zahtjeva. Nekome je Abiword sasvim dovoljan. Većini ljudi vjerovatno nije. Ja sam prije često pisao u Abiword, pa samo učitam
u OpenOffice da izvezem u .doc, jer bolje bude eksport ako se gleda na MS Office-u. Onda je i Abiword dobio izvoz u PDF, pa me to više ne brine.

[quote=canci]@nemanja: Nema potrebe da uzimaš jaču mašinu. Recimo, Linux Mint LXDE verzija super radi na mom Duron 850 MHz, 256 MB RAM-a.
Ima lijep desktop, sam detektira mrežu ukoliko si u routed mode-u, odličan izbor za početnike.

http://www.linuxmint.com/rel_helena_lxde.php

EDIT: I ovu distribuciju možeš učitati sa CD-a, pa da vidiš radi li. Pa ako ti se sviđa, slobodno instaliraš kasnije.[/quote]
Ipak sam definitivno odlucio za XUbuntu.Imam iskustva sa Ubuntu 8.04 pa sam se tako navikao na cjeli taj koncept Ubuntu i srodnih Ubuntu distribucija.A kako sam vidio na You-Tubu XFce lici donekle na Gnome graficko okruzenje.Mislim da ce ova verzija Xubuntua ispuniti moje gorenavedene zahtjeve.

P.S: Linux Mint LXDE-pogledao sam ovu distribuciju i iskreno receno mislim da nije odgovara.LXDE kao graficko okruzenje mi nikad nije bilo previse zanimljivo.Ne mora mi mi sistem biti napucan vizuelnim efektima,od toga mi je vaznije da je brz i stabilan.A da li sam pocetnik u Linux svijetu,hm tesko.Dosad sam radio na dvije verzije DSLa,Slax 6.1.2(Live CD) i Ubuntu 8.04(instaliran na HDD) a o gomili procitanih tekstova i pogledanih klipova da ne pricam

Da sad da nastavimo-cega da se pazim,sta su mane XUbuntua,s cime cu mozda imati problema i u globalu da li je pamteno da stavim 9.04 na ovakvu masinu?

Bitno je da ti radi i da koristiš okruženje koje ti paše.
Što se tiče Ubuntu-a, moji savjeti: