pozdrav ljudi, evo, ja sam novi ovdje, prije par dana nabacio sam linux ubuntu 8.04. x64, problem je sa zvukom, naime, zvucna karta je ona realtekova integrisana, i zvuk radi samo ja imam 5.1 ozvucenje i kada recimo pustim neku pjesmu onda zvuk produciraju samo dva pozadinska zvucnika dok su bas rora i ona prednja 3 sasvim nijemi. ne znam kako da ovo rijesim, mislim, posto sam novi u ovome jos ne znam neke cake oko toga kako linux radi i slicno. pokusao sam preko wine emulatora pokrenuti onaj setup.exe za realtek sto sam dobio na cd-u i instalira ga ali nista se ne desi, pa ako neko ima neko rjesenje ili je imao slican problem pa ga je uspio rijesiti ako nije frka da se javi pa da mi pomogne da i ja rijesim isti. hvala unaprijed!
(sori ako je ranije bila ista ili slicna tema ali u pretrazi nisam uspio naci nista slicno pa molim vas jos jednom pomozite)
preko wine ne mozes instalirati drajvere! :D!
a sto se tice zvucne pogledaj ovo http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=783222
ili pokusaj u control centru na podesavanju hardvera za zvucnu odabrati 5.1, trebalo bi da ima barem kod mene ima, jest da nije UBUNTU!
Osnovni fol kojeg sam ja skonto sa 5.1 zvucnim je da (ako hoces surround quality) moras pustat 5.1 fajlove, a posto mnogo tih fajlova nema onda se uzmu prednja dva kanala i kopiraju na zadnje i centralni; pa proguglaj malo to - kako kopirat input sa prednjih na zadnje, a sto se tice zvucne, pokrenu u terminalu alsamixer pa ustimaj to.
pokrenuo sam u terminalu onaj mikser i tu mi je sve ustimano, samo opet ne radi
pokusao sam, nista ne pomaze, ali evo nasao sam neki drajver na realtekovoj stranici, samo je problem jer ne znam kako ga instalirati, mislim, uspijem ja otpakovati glavni paket drajvera, ali unutar sebe on sadrzi jos 3 takva paketa i kad njih pokusam otpakovati preko terminala nece nikako.