Pomoc u izboru distribucije

Mislim da je mogućnost kontrole odnosno znanja šta se dešava na sistemu ipak vrlo važna. Naravno, koga to ne interesuje ne mora znati :slight_smile: Meni je puno lakše pustiti neki linux distro da “hara” po računaru kad znam da u svakom trenutku mogu uraditi lsof, strace -p $PID, skinuti i otvoriti sourcecode da vidim šta se kog vraga dešava, tweakovati startup skripte, na kraju krajeva preći u terminal i odraditi nešto pametno kad se GUI zaglavi. Nije da to radim svakih pet minuta, ali jednom kad ti zatreba vrlo je zgodno :slight_smile: Znam da se mogu instalirati alati na Windowsu koji ti omogućuju nešto slično, ali obično nemaš vremena za to kad se sve sruši.

Slucaj Xp jedan od desetak do sada, covjek me nazove rikn’o kompjutor, uzmem svoj cd od Xp-a, hirensboot i naravno Ubuntu.
Odem vidim sta je i vidim hard disk rikn’o (citaj Acer), kazem kupi novi HD i nazovi me ili da ja kupim kostace te skuplje, pregledam licenciju, jer vecinom su preinstalirani bili sistemi …
Poslije instaliram Xp i onda trka po driverima, uzme mi lijepih dva sata i jos update pa ostanem oko cetiri sata da bih sve uredio.
Problem, ne prepozna ethernet kartu, ubacivaj Ubuntu trazi driver na net-u, ne prepozna zvucnu kartu, pa instaliram lijepo pogresan driver, pa zbog njega moram ponovo instalirati sistem itd…
Zaista jednostavan OS u odnosu na pojedine Linux distribucije, citaj Ubuntu, Mandriva :clap: