Pomoc u izboru distribucije

Evo nadam se da ne smeta sto sam otvorio temu ovu (sigurno ih je bilo slicnih).

Uglavnom evo ja se vise-umim (joj izraza :D) koju distribuciju izabrati… Znaci dobio sam novi komp, i imam jedan “stari” HDD viska, od 20GB… pa sam konto na njega ubacit linux kakav… Malo sam radio u Ubuntu-u i Kubuntu-u, al to samo live, te u Knoppixu, isto live. Sad evo hocu da nabacim, “pravu” jednu da imam.

Kolko sam ja skonto, (K)Ubuntu je dosta user friendly i izgleda da je plaho popularan, plus ima i ovaj BIHnetov mirror, pa se mogu ovi paketi snimat (malo sam to probavo preko live sesije i fino fercera). Zatim mozda ni taj Knoppix nije los, ima onaj fin dvd da se skine. Il Suse, Fedora il sta vec…

Znaci ja sam obican kucni korisnik. Surfam dosta i tako. Znaci nista posebno ne zahtijevam pa da sad distribucija to mora imat.

Eto.

Hvala unaprijed na savjetima

ubuntu.

preporuka, Ubuntu, dok se malo ne uhodas na linux :smiley: a onda moze prelazit i na ostale distribucije pa da vidis koja ti pase! :smiley: ubuntu/kubuntu/edbuntu su pravo user friendly, a posto imaju dosta korisnika (popularnija), ima dosta i tutorijala (how to-ova) kako nesto uradit, ili cak rjesiti problem ako postoji! :D, Na BiH-net-u imas kako i mirror za download tako i server za update sto je jedna dobra prednost jer se moze pristupit iz free zone! :smiley: pozz BFO!

ubuntu, opensuse, mandriva

eto “odlucio” sam se za ubuntu…

Dobar izbor. Pogresan, ali dobar :smiley: Kod izbora distroa vazi ona “Izaberi jednu, sigurno ces pogrijesiti” :smiley:

hehe

pa zasto pogresan? :smiley:

i btw mocan avatar, house rules :smiley:

možda ti ovo pomogne u odluci http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?pid=35437#p35437

hehe, al ne odustajem od linuxa tako lako sigurno =)

dr.house haj ti reci koji bi preporučio nama početnicima, znam da nebi ubuntu sigurno…
dakle koju bi verziju i zašto preporučio

hvala :slight_smile:

Dobar izbor. Pogresan, ali dobar :smiley: Kod izbora distroa vazi ona “Izaberi jednu, sigurno ces pogrijesiti” :D[/quote]
sarkazam,
mada zar ti ne koristis kubuntu :smiley:

Dobar izbor. Pogresan, ali dobar :smiley: Kod izbora distroa vazi ona “Izaberi jednu, sigurno ces pogrijesiti” :D[/quote]
sarkazam,
mada zar ti ne koristis kubuntu :D[/quote]
Da. :slight_smile: Kao sto rekoh, izaberi jednu – sigurno ces pogrijesiti.

[quote=kvaju]dr.house haj ti reci koji bi preporučio nama početnicima, znam da nebi ubuntu sigurno…
dakle koju bi verziju i zašto preporučio[/quote]
Ja bi vam preporucio Slackware – sjednete i naucite kako rade stvari (odgovori za Slack postoje na googleu kao i za sve ostalo ali ih je lako naci jer nema 30000 duplih tema) i onda picis dalje. Ako ste lijeni da ucite al volite da citate (ne, to dvoje nije obavezno povezano) bujrum Debian. Ako ste totalna lijencina da ista konfigurisete il jednostavno nemate vremena (kao ja) onda nestoubuntu.

Edit: Usput, na novoj Mandrivi kazu da sve samo od sebe radi tako da je to ekstra izbor :wink:

Nisam profesionalac za Linux ali Slackware definitivno najbolji. Mozda nije napucan grafikom ali po meni najkvalitetniji i najbrzi a i dosta ces naucit. Malo googlaj i sve ces naci. Ja ga koristim za kucnu upotrebnu, muzika, video, internet pa cak i igre windowsove preko emulatora i sve savrseno radi.

Licno, slackie je najbolji ako mislite nesto nauciti. Bez uvrede ali ubuntu je kao windows, sve se na click moze rijesiti…

Pa ako se sve može (brzo) na klik riješiti, ili još bolje sve radi out of the box, onda koristite tu distribuciju! (pa makar bila Ubuntu, hehe).

Slackware kao prva distribucija preopručljiva je samo ljudima sa dosta slobodnog vremena, ili ekstremno tehničkim tipovima, željnim učenja. Za nešto bolje i brže (početne) rezultate ipak je preopručljivo odabrati Ubuntu, Mandrivu ili SuSE, neće Slackware nigdje. Kad se malo oslobodite/uhodate/naviknete, ne mora vam više niko preporučivat distribuciju, sami ćete steći “distro” ukus (ili nedostatak istog) :wink:

Mandriva je sljedeća, to je sigurno. Nije mi jasno, baš sam na par ovih nekih foruma naišao na komentare linuxaša tipa, on je prejednostavan, sve samo odradi, bla bla, zar nije bolje malo da se manje heklaš da OS sam to uradi za tebe, a ne da moraš bilijon komandi kucati da bi mogao miš da valja koristiti, a kamo li nešto drugo? :smiley:
Znam sad ćete reć to jednom uradiš i miran si ihiii, :slight_smile:

Moj timeline Linux distribucija:
(2004) SuSE Linux 9.1 ->
(2005) Debian 3.1 Sarge ->
(2006) Ubuntu neki ->
(2007) CentOS -> (2007) Ubuntu -> (2007) Slackware -> (2007) Gentoo ->
(2008) Kubuntu

U 2007 najduze sam koristio Gentoo (ono otprilike dok sam ga instaliro :smiley: ) i najzabavniji je bio. Nije mi dopizdilo kompajliranje nego mi je nestalo vremena a sklon sam stalnom mijenjanju (isprike Avdiji i zahvale za odlican mirror :smiley: ).

Tako da sam danas mnogo lijen i imam Kubuntu. Nemam pojma kako je ista od hardvera konfigurisano jer su README fajlovi zbrckani al nema ni potrebe - sve radi (skoro pa samo od sebe) i mnogo sam happy, ne planiram ga mijenjat.

Moja preporuka: ono sto radi out of the box! (Zenwalk?)

Ni ja ne kontam u čemu je fazon sa distribucijama koje moraš mjesec dana popravljati da bi radilo iole kako treba… ako ti se igra, instaliraj nešto što radi pa ga pokvari :slight_smile:

[quote=kvaju]Mandriva je sljedeća, to je sigurno. Nije mi jasno, baš sam na par ovih nekih foruma naišao na komentare linuxaša tipa, on je prejednostavan, sve samo odradi, bla bla, zar nije bolje malo da se manje heklaš da OS sam to uradi za tebe, a ne da moraš bilijon komandi kucati da bi mogao miš da valja koristiti, a kamo li nešto drugo? :smiley:
Znam sad ćete reć to jednom uradiš i miran si ihiii, :)[/quote]
Pa recimo, neke ljude interesuje kako to sve radi kao i sto potpunija kontrola systema. Naravo, tu dolazimo do vec pomenutog vremena i zelje da se shvati, tako da je odabir distre iskljucivo personalan i mozda bi najbolje bilo krenuti redom pa ces naci neku koja ti u potpunosti odgovara :slight_smile:

Ne bi da kontriram vlastiti argument ali … koja kontrola sistema?

Potpunu kontrolu sistema imas kad sam napravis sistem (LFS?), inace, imas alate i skripte za ostalo. Mozes stimat sve, to stoji, ali ne znam da sistem treba “kontrolirati” (ipak sistem nije tinejdzer). Moj Kubuntu vec mjesecima nekontrolirano hara po mom racunaru :smiley: jedino sto ja radim je gasim/palim servise :smiley:

Argument “imas kontrolu nad sistemom” je los, bolji je “imas konfigurabilniji sistem” ili “mozes vise nauciti konfigurisanjem dijelova sistema”.

Cek malo dr. House, pod kontrolom sam upravo i mislio na njegovu konfigurabilnost a valjda samim tim sto imas bolju konfigurabilnost mozes dosta vise toga uraditi kako tebi odgovara sto opet daje odredjenu vrstu kontrole. U tome je i poenta jer, u protivnom, ne znam zasto bih koristio linux uopste kad imam clickabilnog mastera konfuzije i “almost out of the box” rijesenja aka Windows koji je opet jednostavniji od bilo koje distre i koji je laksi za nauciti (bar za vecinu korisnika koje interesuje net, office, igre ili za ljude koji nemaju vremena)

Nadam se da sam sad bio jasniji :wink:

Testirao sam tu teoremu da je Windows lakse nauciti na svom devetogodisnjem bratu i znate sta? Suplja! Buraz se mnogo brze snasao na Ubuntuu nego Windowsu. Dijete naslo Firefox, GTA San Andreas forum, registrovalo se i surfa. U Officeu je sam otkucao neki tekstic sto je moro za skolu. Ubacio je audio CD sa stvarima za muzicko i odmah ga pustio (naravno sve je radilo).

Onda sam mu dao Windows. Nasao je Internet Explorer al se nije znao konektovat (IE bio na work offline, on to nije mogo nac). Nije nasao nista da otkuca svoj tekstic. Audio CD je radio sa Windows Media Playerom ok.

Tako da ako devetogodisnjak moze naucit koristit Linux zasto ne bi devetnaestogodisnjak?

Na stranu sto mu je GTA na Windowsu (trebam mu kupit Nintendo Wii :stuck_out_tongue: )