ljudi, kupio sam prosle sedmice eeePC HD1000 koji na sebi ima linux… htio bih se prebaciti na ubuntu, bosanski…radim kao novinar i potrebno mi je da i jezik bude za kucanje sa našim znakovima… recite mi jel ima i koji ubuntu moze na ovom notebooku, te ima li ga na BIHNETovom ADSL Free Zoni, odnosno kako mogu da ga dobijem, skinem, etc…
Adnane ako ti odgovara mozemo se naci preko vikenda i srediti to…
za eee preporucujem predzadnju verziju ubuntua,dakle 7.10 LTS verziju koja po meni najbolje radi sa navedenim laptopom (iz licnog iskustva)…
pogledajte http://wiki.eeeuser.com za dodatne inofrmacije kao i proces instalacije i podesavanja laptopa…
sto se tice naseg jezika,jednom kad instalirate ubuntu dovoljno je otici u system -> administration -> language support i odabrati jezik koji vam treba…
nas jezik mozete ubaciti i tokom instalacije…
pozdrav
edit:
ako ste iz Sarajeva vrlo rado cu vam proslijediti odgovarajucu distribuciju, a istu mozete nabaviti i preko distro centra ovog udruzenja…
Ne znam za eeepc 1000 ali na eeepc 701 se može naštimati naša tastatura na postojećem Linux OSu. Više detalja na:
http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?id=4577
Evo odgovor i ovdje:
CTRL+ALT+T
setxkbmap hr
a ako hoces trajno, editiraj /etc/X11/xorg.conf i promijeni
Option “XkbLayout” "us"
u
Option “XkbLayout” “hr”
Ovaj sam ja skinuo linux:
ftp://releases.ubuntu.com.ba/ubuntu/intrepid/ubuntu-8.10-desktop-i386.iso
ftp://releases.ubuntu.com.ba/ubuntu/intrepid/ubuntu-8.10-desktop-amd64.iso
Naravno preko free zone, a verzija je 8.10 i podrzaje Bosanski jezik.
@Amar-ze - tek sam sad vidio poruke, jer nisam bio ovdje proteklih dana…
@dado.p - mislim da cu se ovdje u zenici naci s nekim, evo amar-ze se ponudio
@Corto Maltese - Ubuntu sam spomenuo jer sam procitao da taj 8.10 radi na bosanskom i na eeePC, a i znam neke koji su ucestvovali u prevodjenju istog
@Gomez - uradio to- promjenio, sad pise HR ali i dalje nece… jedini nacin da radi je ono sa -kcontrol- ali svaki put moram utrpat BIH kad staratm eeePC…
evo ti ubuntu za eeePC ! i prilikom instalacije izaberi BiH tastaturu .