Pomoc

kao prvo zdravo jer sam novi ovdje.
eh sad uzeo sam BHLD ali kad ga boot-am bude mi neka prevelika rezolucija neznam tacno koja ali mi se pingvin na desktopu udupla, uz to mi jos i mis ne radi. molim vas ako mi mozete pomoci bio bih veoma zahvalan.
probao sam i ono fb i knoppix screen ali opet ne ide
moje konfiguracije su:
intel celeron 2.0Ghz
256RAM
40Gb hdd
maticna je P4S533-X
graficka nVidia GeForce4 MX 440 with AGP8x

EDIT:
ovako za rezoluciju sam sredio al mi mis ne ide pa ako bi mi to neko mogao da objasni kako sta
hvala

Problem sa mišem je poznat i ispravljen u novoj verziji (1.2 koja će izaći uskoro). Rješenje (u smislu workaround) je hm malo komplikovano :smiley: moraš editovati fajl /etc/X11/XF86Config-4 i umjesto /dev/mouse staviti uređaj na kojem se nalazi miš.

ok hvala
ali posto sam ja poprilican NOOB sto se tice linuxa, mozes li mi malo pojasnit gdje to da promjenim. gdje se nalazi to jel prilikom boot-anja ili u os.
hvala

Hajde pokusaj doci do datoteke /etc/X11/XF86Config-4, otvori je sa nekim editorom pa kopiraj dio koji pocinje sa “Section InputDevice” i zavrsava sa EndSection i posalji ovdje na forum pa ce mo ti reci sta trebas promijeniti. Osim toga nam navedi koji mis koristis , USB ili ps2 ili mozda serijski ??
Postoje dva dijela “InputDevice” , jedan je za tastaturu jedan za mis. Ti nam posalji za mis, vidjeces gdje pise: Driver “Mouse”.
Ovu ces datoteku moci editovati samo kao root.

Po defaultu u BHLDu kao uređaj za miš stoji /dev/mouse. Problem je što kad smo remasterovali BHLD v1.0 nismo obrisali ovaj symlink tako da je on fiksiran na jednu vrstu miša (mislim PS/2), umjesto da se dinamički generiše tako da pokazuje na PS/2 ili USB ili serijski.

U svakom slučaju mislim da je puno lakše da nabaviš varijantu BHLDa sa ispravljenim ovim propustom. Postoji bugfix verzija 1.0.1 koja se na žalost ne može skinuti sa BiHnetovog FTPa ali se može naručiti preko našeg sajta:
http://distribucije.linux.org.ba/
ili možeš kopirati od nekoga besplatno :slight_smile: Druga varijanta je da sačekaš verziju 1.2 koja je stvarno puno bolja i mislim da nećeš zažaliti ako pričekaš još sedmicu-dvije.

kod mene je verzija 1.0.1 prije dva dana je uzeo

ovako meni je ps2 mouse:
Section "InputDevice"
Identifier "PS/2 Mouse"
Driver "mouse"
Option “Protocol” "auto"
Option “ZAxisMapping” "4 5"
Option “Device” "/dev/psaux"
Option “Emulate3Buttons” "true"
Option “Emulate3Timeout” "70"
Option “SendCoreEvents” "true"
EndSection

[quote]ovako meni je ps2 mouse:
Section "InputDevice"
Identifier "PS/2 Mouse"
Driver "mouse"
Option “Protocol” "auto"
Option “ZAxisMapping” "4 5"
Option “Device” "/dev/psaux"
Option “Emulate3Buttons” "true"
Option “Emulate3Timeout” "70"
Option “SendCoreEvents” "true"
EndSection[/quote]
Probaj staviti /dev/mouse :slight_smile:

Pretpostavljam da nešto drugo nije u redu. ‘dev/mouse’ bio onako trebao biti symlink na ‘/dev/psaux’ (us slučaju PS miša)

neznam do cega je zato sam i vas pitao valjda znate rijesenje.
i kada svaki put pokrenem BHLD moram reyoluciju u os-u namjestat jer mi bude 1024x768 i neznam tacno kolko Hz-a al ynam da kod mene mora biti na 60Hz-a. pa ako bi mi moli i oko toga pomoci.

i imam jedno pitanje vezano za knoppix:
neradmi mi zvuk pa kako sta treba tu
hvala

Gledaj ovako, na BHLD 1 postoje određeni problemi (he he he, uvijek postoji prvi put). Čitava ideja jeste da sve radi out of the box, da ljudi probaju Linux i da ga eventualno instaliraju (a onda koriste kao standardni Debian), a ne da pokreću svaki put sa CD-a. U 1.2 su popravljeni ti propusti, ali i dalje ostaje ista filozofija.

P.S.
Što se tiče rezolucije i osvježavanja, sve se može naštimati i prilikom boot-a. Da li si to probavao? (F2 ili F3 prije boota)

Nisi naveo koji mis koristis ali najvjerovatnije ps/2, zato uvedi red: Option "Protocol" "PS/2" umjesto Option "Protocol" "auto" . Sada startaj kde ponovo pa vidi sta se desava.
rezoluciju mozes unijeti u dijelu “Modes” ali to je kriticni dio konfiguracije pa ti to nebi preporucio da editujes rucno. U svakom slucaju pokusaj sacuvati promjene na disku, disketi ili mozda USB-sticku nakon sto nastimas bilo sta na knoppixu (BHLD-u) .

PS. Ako predajes rezoluciju prilikom boota, pojednostavi sebi zivot u unesi to u /etc/lilo.conf, sacuvaj promjene i to je to.

hvala pokusat cu to ali ja ipak mislim da ce najbolje biti da sacekam v1.2
a kada ce ona izaci znali se to, i hoceul moci igdje vidjeti dali je izasla