pozdrav, novi sam clan foruma i tek sam presao na linux os backtrace4…
neophodna mi je pomoc jer se prvi put susrecem sa linux-om.
zanima me kojoj distribuciji bt4 pripada?
kako mogu da instaliram aplikacije koje skinem sa nete ( vecinom su to fajlovi sa extenzijom . .bz .bz2 .gz itd. )?
da li mogu synaptic pakete da updajtujem i pakete koje imam na add/remove programs, jer vecinom su ti programi koje mi on nudi strarijih verzija, pa me zanima da li mogu nekako da napravim update?
imam problem sa instaliranjem par drajvera, konkretno se radi o stampacu hp laserjet 6l, skeneru hp scenjet 2400 i tv kartivcom ?
-mogu li se igrati igrice na linux-u npr. warcraft 3?
unapred hvala…
Backtrack je zasnovan na ubuntu linuxu koliko ja znam.
Kad skines bz bz2 gz itd. to su arhivirani fajlovi. Kao rar ili zip na windowsu. Moras da ih raspakujes. Kad ih raspakujes unutra obicno bude Readme fajl sa uputstvom za instalaciju. Instalacija obicno podrazumjeva kompajliranje programa, pa ako si pocetnik, pogledaj malo na netu vezano za to. Nije bas jednostavno. Stoga, bolje je da skidas progame predvidjene za tvoju instalaciju. Dakle ubuntu programe.
Prvo skini najnoviji backrtack (ako vec nisi), skoro je izasao kao final verzija, dugo je bio beta. Zatim nadji program koji se zove Terminal ili Konsole i tamo kucaj: sudo apt-get update a nakon toga sudo apt-get upgrade. To bi trebalo da bude dovoljno.
Za drivere ne znam.
Igre mozes da igras na linuxu ali ne ocekuj puno. Polgedaj na internetu sta je to wine program i cedega (ovo drugo se placa)
Pozdrav…
P.S. Pitanja postavljaj malo preciznije, tako da se iz naslova vidi sta ti treba.
vec sam skinuo i instalirao bt4 final…
sto se tice tih zip fajlova vec sam ih raspakovao i procitao instrukcije ali nikako ne uspjevam…
konzolu vec imam, a ovo “sudo apt-get update” jel komanda da update pakete?
sto se tice wine-a vec sam nesto citao, i probao sam da pokrenem warcraft dodje do pocetnog filma pa blokira i dalje ne znam …
valjda cu se nadalje snaci
svejedno hvala…
[quote=untitle]vec sam skinuo i instalirao bt4 final…
sto se tice tih zip fajlova vec sam ih raspakovao i procitao instrukcije ali nikako ne uspjevam…
konzolu vec imam, a ovo “sudo apt-get update” jel komanda da update pakete?
sto se tice wine-a vec sam nesto citao, i probao sam da pokrenem warcraft dodje do pocetnog filma pa blokira i dalje ne znam …
valjda cu se nadalje snaci
svejedno hvala…[/quote]
za warcraft 3 procitaj tutorial na stranici od wine-a (google ce ti pomoc)… u biti trebas taj video preimenovat tako da ga ne ucitava na pocetku igre (predpostavljam da imas neku ati graficku jer taj video sa ati/amd grafickim karticama pravi problema)…
sto se tice graficke koristim nvidiu 8200 512 rama, nasao sami drivere za linux i instalirao sam ih tako da graficka pretpostavljam ne pravi prob…
sto se tice “sudo apt-get update” sve sam to odradio preko konzol moda i instalirao mi je na hdd nesto u vrednosti od 700 mb, sta je ins to ne znam
preko add/remove program paketa instalirao sam open.office programe, ali nemogu nigde da ih nadjem kao apl, u taks meniu kako bi ih pokrenuo…
kao sto na slici vidite veoma jedva se moze citati txt koji sam otvorio, to je problem i kod drugih programa npr skajp itd… pokusavao sam preko settings fonts… ali nista se nije promjenilo…
Meni izgleda sasvim normalno?
Inače, ne znam da li ti je neko već rekao, Backtrack nije distribucija za toga što ti pokušavaš, bolje instaliraj Ubuntu.
pozdrav, zanima me da li linux u sebi vec ima firewall? jer imam problem instalirao sam preko wina igricu battlefield2 i radi ok, ali prilikom da se konektujem na neki od servera kaze mi da imam problem sa mrezom… ima li neko neki savet?
ipak nije bio problem sa punkbuster-om, vec je prob bio sto mi je cd key piratski… isto to sam probao kod druga na win 7 i isti poblem mu je javljao (cant join to server …) tako da ako nadjem orig cd kljuc ili snimim noviji patch, mozda i proradi nezavisno od punk-a
zaboravio sam da vas pitam, mogu li kako da unapredim aplikacije koje sadrzi synaptic i add/remove program paket? jer su vecinom te aplikacije iz paketa starijih verzija…?
primjetio sam da treba neka adresa za source, ali ne znam sta da stavim, jedino sam uradio sa winehq, nasao sam im na zvanicnom sajtu source adresu i stavio je u source menager… kasnije sam primjetio da je u synaptic paketu dao upgrade to last verzion 1.1.41 i potvrdio sam to i radi ok…
ima li neka kolektivna source adresa za za vecinu aplikacija ?
problem je u tome sto mi slabo ide sa instaliranjem alikacija koje skinem sa neta u .gz .bz .bz2 neke prodju instalaciju neke ne …