Pomozite ba amaterima

Svima onima koji se kuze u Linux : kako da instaliram Mandrake na jednu od particija cvrstog diska ako na C -u imam WinXP pro.

Onome ko mi odgovori da izbrisem WinXP molio bih da mi pronadje ili kaze koji program umjesto Adobeovog Photo shopa ili Macromedijinog Dreamweavera da koristim, kada dodjem u Sarajevo castim

Vozdra,

nemoraš častiti, jer neznam kad ću u sarajevo. Ako si u blizini Tuzle - no frking !. Ne , malo šale. Prvo da ti preporučim da ubuduće postavljš ovakva pitanja u forum " Opća diskusija “, jer ovi momci nevole kad je pitanje postavljeno u pograšnom forumu.

Što se tiče Win XP situacija je ovakva: File sistem od Win XP nigdje nije objašnjen niti postoji momentalno dokumentacija o njemu ( tipično za Win ).To je i razlog zašto mnogi hoby-programeri još nisu napisali program koji ovaj file-sistem moze podijeliti i time napraviti mjesta za linux. Ipak postoji trik sa kojim se oba sistema daju instalirati na računar. Jedna mogućnost je da formatiraš cijelu ploču (disk ), zatim PRVO instaliraš linux, i poslije toga Win XP. Druga mogućnost je da uzmeš jedan od komercionalnih programa koji podrzavaju ovaj file-sistem (pravo ime je tog file-sistema je NTFS), kao npr. " partition magic” i sa njim podijeliš svoju ploču.

PAZI !!! — Win XP koristi većinom još jednu tkz.: recovery particiju koju nipošto nesmiješ izbrisati. odlučiš Za svaku varijantu onda važi:

1. Napravi jednu primarnu FAT32 particuju koja zauzima samo jedan dio ploče ( ostatak ostavi jedostavno slobodan )

2. Instaliraj linux na slobodnom dijelu ploče ( iza Win )

3. Bootloader LILO mora na disketu

4.Instaliraj Win XP na primarnu particiju5. pripremi lovu da me častišPod linuxom postoji program GIMP koji možeš koristiti umjesto photo shop-a. U nekim funkcijama je GIMP čak i bolji.

Nadam se da sam ti razumljivo objasnioPozdrav Babysitter

To što je babysitter rekako je tačno.

Mala napomena je da dadneš volume imena particiji tako da znaš na koje ćes da instaliras. Isto tako nije na odmet da znaš šta je hda hdb ili hda1 hda2 itd.

Gimp nemože zamjeniti “pro alat” kao što je Photoshop ( dream on babysiter ) ali za jednostavniji rad sa grafikom je sasavim dovoljan. Što se tiče Dreamweaver-a možda bi bilo najbolje da se nauči HTML ili XHTML ali do tada možeš da koristiš Quanta ili Bluefish

Još nešto vezano za instalaciju sa WinXP. SuSE instalira OS na MBR bez problema i netreba da se koristi bootdisketa.

SuSE is the best ! dunno