Skinuo sam taj Wine, i sad kad hocu da pokrenem, nece da mi otvori, jednostavno nista se ne desi. (Extension je .tar.bz2)
Ma sa konfiguracije mislim na npr. Namjestim dolje gdje se namjestava tastatura (jezici), stavim: Bosanski, Njemacki a kad opet ponovo upalim racunar, bude opet Bosanski, Americki. Tako kad hocu i u MSN sve snimim (adresu i password).
Jarane pojma ti nemam koju verziju Linuxa koristim (gdje mogu provjeriti), znam samo da je ovaj Vas jedan. BHLD.
BHLD je Live CD i prilično je zastario. Jesi li ga instalirao na disk (prema onim uputstvima) ili ga pokrećeš sa CDa? Ako je sa CDa, svaki put sve što snimiš će ti biti poništeno. U tom slučaju preporučio bih ti da nabaviš malo noviji Linux. Wine bi trebalo da dolazi uz BHLD, evo ti malo uputstava za rad sa Wine-om: http://www.google.com/search?q=start.linux.org.ba/Wine&ie=UTF-8&oe=UTF-8
(pa idi na Cached)
Što se tiče zvuka, pokreni program kmix (pritisni Alt+F2 i kucaj kmix) pa provjeri da ti nije koji od izlaza utišan.
Ja sam taj BHLD snimio na CD i pokrećem i sa njega Linux.
Ako možeš, daj mi Link od tog novog Linuxa, jer ne znam gdje da ga nađem.
A provjerio sam to za zvuk, uopste nema drivera, a driver mogu samo skinuti u .exe formatu :S…
A Wine nema na BHLD-u pogledao sam svugdje…
Hmm, s ozbirom da je site offline trenutno ne mogu da ti dodjem do linka za neku noviju verziju. I ako nisam bas mnogo kompetentan da se razbacujem znanjem i pricam o linuxu ipak mislim da bi mogao probati recimo Mandrivu … To je prva distribucija koju sam ja probao tamo negde u januaru i mislim da je namenjena pocetnicima…
Mandriva 2007, zadnja koju sam ja probao (Trenutno postoji 2008) je bila Live CD ali se mogla instalirati (Secam se da sam bas ovde trazio pomoc oko instalacije, da evo ih svi linkovi koje sam startovao :
Za 2008 iskreno nisam siguran ali verujem i ako je i ona LiveBoot, poprilicno sam siguran da ima skriptu za instalaciju koja je inace prilicno jednostavna (mnogo dobro uradjeni graficki instaleri).
Ah jebiga evo sad bas vidio da ne mogu izbaciti CD iz kompjutera, jednostavno nece, tako da nista od ovog a Windows XP mi pokvaren a nemam CD-a za Windows XP :S
:shock: citati,citati i samo citati druze. Mi volimo pomoci ali mislim da je u tvom slucaju sad zasad najbolje naci nekog ko zna bar malo s Linuxom i nek ti pokaze u “4 oka” sve to sto te zanima te da ti pojasni malo “Linux filozofiju” sta moze,sta ne moze itd …
Definitivno se slazem sa tobom …
Nekada mi govore da previse citam i surfam ali toga nikada dosta… Zapravo i ta 4 oka nisu neophodna ako koristis moc googl-a… Toliko sam puta postavio brojna pitanja na raznim forumima bez koriscenja googla i shvatio da odgovori na ta ista pitanja leze tamo, na google, u hiljade razlicitih verzija i jezika… Mislim da je doba takvo da informacije jednostavno teku… May the force of OpenSource and google be with you
[quote=Ajdinho]Pa ljudi ovo mi je zadnji spas.
Na Google-u nista ne mogu naci npr. u igranja u Linuxu.
A ovdje u Svicarskoj tesko da zna iko za Linux…
Ali ipak hvala vam…[/quote]
E ovako, Linux imas kupiti u kiosku, ako ima ovdje gdje sam ja ima i kod tebe u Svicarskoj odes u kiosk i izaberes Mandrivu ili Ubuntu ili SuSe kosta te nekih 5 do 10 eura zavisno od broja DVD-ova i popratne literature.
[quote=Ajdinho]Pa ljudi ovo mi je zadnji spas.
Na Google-u nista ne mogu naci npr. u igranja u Linuxu.
A ovdje u Svicarskoj tesko da zna iko za Linux…
Ali ipak hvala vam…[/quote]
U Svicarskoj imas toliko ljudi koji ZNAJU Linux da je ta tvoja tvrdnja prosto presmjesna :mrgreen: http://www.lugs.ch/ http://www.linux.org/groups/switzerland.html
Mnogo, mnogoooogo ljudi u Svicarskoj poznaje Linux. Samo potrazi.
OpenSource distribucije se mogu skinuti sa skoro svakog openSource site-a tj izvora… S ozbirom da si u Svicarskoj i da imas barem 1mbps konekciju mislim da ti download bas i ne predstavlja neki veci problem…
Lepo odes na site distribucije koja te interesuje, kliknes na download i skines za par sati.
Sto se tice tutoriala, mislim da koliko toliko znas engleski i da si mogucnosti da savladas vecinu tako da ne bi trebao imati problema…
Da bogdo mi imamo internet uslove kao evropa, Tesla bi se rodio milion puta do sada rofl …
Najbolje bi bilo da probaš Ubuntu. Moja prva distribucija je bila Red Hat 7, ali sam tek na Ubuntu dobio skoro sve instalirano kako treba, bez da sam odma u početku morao raditi puno nekih konfiguriranja… Ako si u Mostaru dobiješ od mene jedan “originalni” live ubuntu Gutsy. Mislim da će ti on dosta toga pomoći . što se tiče igranja igara… LInux nije baš tako zahvalan po tom pitanju, tako da jemoja topla preporuka da ostaviš particiju sa windows xp-om, barem dok ti linux ne bude dovoljno dobar za štimanja i zezancije u wine-u. Mene recimo nakon godinu dana korištenja linuxa, još uhvati poneki problem. U wine-u sam uspio do sada pokrenuti samo Counter Strike, Need For speed mi je štopa nepodnošljivo. Sve ostalo, od uredskih paketa, do surfanja internetom… linux ima čim ga instaliraš… Zbog toga sam se i sam zaljubio u njega.