Već je bilo govora o kupovini Sun-a od strane Oracle-a, nakon čega su mnogi (s pravom) bili zabrinuti za budućnost MySQL-a, dok su se drugi nadali dobroj i svijetloj budućnosti za isti. Međutim, od onih koji ne vide stvari tako blistavim za budućnost MySQL-a je i njegov kreator, Michael “Monty” Widenius, koji je juče pozvao cjelokupnu FLOSS zajednicu na akciju i pomoć u spasavanju MySQL-a. Njegov blog post možete pročitati ovdje: http://monty-says.blogspot.com/2009/12/help-saving-mysql.html
Jah, frajer zaradio milijardu, pa sad nešto pametuje ljudima kako treba spasiti MySQL. Kao da nema drugih opensource baza, ili kao da MySQL kod nije GPL.
pa ne znam. nisam fan mysql-a
Ako je htjeo “spasiti” MySQL , nije ga trebao prodati.
A ja još uvijek nisam uvjeren da je Oracle loš gazda za MySQL… valjda ćemo vidjeti.
Vrijeme ce pokazati.
MySQL i Oracle su dva para razlicitih cipela, MySQL nije los dalo od toga ipak Oracle je the force
Poznajem tipa koji radi u Germany Oracle HQ office ovdje u Minkenu, cova kaze o MySQL u Oracle niko ni ne razmislja…sta ce bit vidjecemo, e sad koliko je to pozitivna i tacna izjava
Meni bi licno bilo zao da se “utrne”
Rjesenje: PostgreSQL
Ne vidim zašto, MySQL je “lagana” baza koja je konkurencija MS Access, pa pošto Oracle svakako nema proizvod u toj kategoriji vjerovatno će ga nastaviti tako razvijati. Drugi je problem što neki žive u nekom paralelnom svemiru u kojem je MySQL ozbiljna baza koja se takmiči sa MS SQL, Oracle, DB2 i drugim teškašima, takvi bi trebali da se osvijeste iz svog bunila i pređu na Postgre
Evo i fino sročen odgovor na većinu komentara, pitanja, nedoumica i sl. u vezi sa Monty-jevim pozivom:
http://blogs.gnome.org/mneptok/2009/12/16/save-mysql-getting-some-facts-straight/
Nije me ubijedio taj fino sročeni odgovor. Čovjek koji radi u Montyjevoj novoj firmi piše kilometarski blog koji se svodi na: “da, Monty je prodao MySQL investitorima koji su ga prodali Sun-u kojeg sad kupuje Oracle, ali nije on jadan kriv što je htio malo da zaradi”. U međuvremenu zabluda da će MySQL jednog dana konkurisati Oracle bazi i dalje živi, nije ni čudo, i ja mislim da će EDE jednog dana postati popularniji od KDE i Gnome