Poreski sistem otvorenog kôda

TAMP projekat: reforma poreskog sistema
http://www.info.ba/tekst.aspx?id=5925

Hm, ima li nas gdje u ovome?

Po čemu je ovo novost???

Koliko sam vidio, radio se o razvoju aplikacije za poreski sistem, prema opisu ove grupe, ukljucene su u nju novosti iz svijeta Free/OSS softvera. Ako grijesim, reci mi da znam za ubuduce.

Pozdrav,
Safir

Pa vjerovatno za raju iz SA nije novost a za ostale koji vole/cijene FLOSS rješenja je uz CIPS ( partial ) jedna od najjačih trenutnih referenci u BiH ako se ne varam…M$ nije sigurno bio suviše agilan po tom pitanju…SREĆA svih nas…

Nisam mislio da je u tome greška, nego mi redovno TAMP projekat (uz ostale) spominjemo kao primjer uspješne upotrebe FOSS već nekih par godina. Tako da mislim da nije u redu da se tema nalazi u grupi Novosti.

Nisam mislio da je u tome greška, nego mi redovno TAMP projekat (uz ostale) spominjemo kao primjer uspješne upotrebe FOSS već nekih par godina. Tako da mislim da nije u redu da se tema nalazi u grupi Novosti.[/quote]
Moj previd Vedrane :slight_smile:
Nego, ovo s Microsoftom u BiH nam otvara sansu, ako nista da pravimo POS aplikacije :slight_smile:

sapphire

Raja ovo nije novost…
Trebalo bi biti barem nekoliko pojedinaca koji prate i kupuju INFO, pa da znaju da ovo nije novost. Izašla je ta novost u INFO magazinu u februaru…
No fakat dobra ideja a ti podaci se drže u rack-ovima od 45 terabajta, stvarno zapanjujuće.

Vidim da orcale & mysql nisu zadovoljili po pitanju licenci ok za orcl al zasto ne mysql ?

Pa ljudima je trebala ozbiljna baza podataka. Bilo je problema sa tada aktuelnim MS SQL-om, pa je pao izbor na Firebird, vjerovatno i zbog toga što se u datom sektoru dosta koristi Borland Delphi za razvoj klijentskih aplikacija. Čak su prebacili neke Delphi aplikacije na Linux koristeći Kylix.

Firebird je dosta kvalitetna baza podataka, 1.0 je direktni nasljednik InterBase-a (~ 20 godina razvoja), 1.5 i dolazeći 2.0 su verzije sa novom bazom koda (C++)

P.S.
Naravno, moj lični izbor bi bila treća open source baza podataka, al’ ne bih da vas uvlačim u flame :wink: Čak i ako ne spomenem ime, svi znate koja je najbolja.

Edit:
Znam da sam negdje pročitao, evo malog eseja o tome zašto MS SQL nije kosher baza:
http://www.naturaljoin.nl/SQLserverland.pdf (nema MVCC )

Možda :slight_smile:
http://www.postgresql.org/
http://monstera.man.poznan.pl/wiki/index.php/Mysql_vs_postgres
:slight_smile: