Nadam se da će i drugi primjetiti dimenziju ovog i sličnog problema i pomoći da država shvati da pored posebnih prava, ima pred svojim građanima i poreznim obveznicima i posebne obaveze.
Konkretno, država ovakvim stanjem mojoj firmi oduzima pravo na pravednu tržišnu utakmicu u odnosu na Windows IT provajdere.
Porez ne plaćam da bih plaćao milionske Windows-only IT projekte države.
Zato mislim da kvalifikacija “biti ili ne biti” u potpunosti odgovara dimenziji problema.
Ernade, pregledo sam povrsno ovu temu nebih da zalazim u to da republikca ima krovni ugovor sa Bilom, ali ne kuzim sistem, kako potipusjete obrazac i u kojem je on formatu?
Mi smo slican problem rijesili sa PKI i pgp infraktsukturom koja napravi gold zertifikat i koji sluzi onda za autetificiranje identitita i potipsivanje dokumenata sto je onda neovisno od systema i browsera.
Mozes li malo vise objasniti sistem rada?
Jest li pokusali sa wine integracijom acitve-x?
Prijaviš se na aplikaciju, pri čemu moraš imati podešen klijentski certifikat
Importuješ odgovarajući XML iz ERP aplikacije.
XML ide na procesiranje od strane back-end sistema PUFBiH
Nakon uspješnog procesiranja klijent dobija informaciju (button) čime daje konačan potpis da su podaci koje je podnio ispravni.
E taj button očigledno aktivira neku MS active-x kontrolu koja je built-in u MS IE-u, ili se dodatno instalira pod ostalim browserima.
Naravno, pod non-Windows OS-om actrive-x se ne može instalirati ako se izuzme wine/neki windows browser kombinacija.
Ako sam se patio sa fiskalnim sistemima koji su windows-only, ne pada mi na pamet da se patim i komplikujem klasičnom web aplikacijom zato što je tamo neki developer skontao da mu je taj active-x sasvim dobro rješenje.
Naravno, sve ovo uzmi sa rezervom. Ovo ti govorim na osnovu informacija koje sam jutros dobio.
Činjenica je da kada na ubuntu deskotpu klikneš na to dugme potpisa desi se - ništa. To je prijava problema koju smo dobili od klijenata, da bi ova IT podrška rekla:
Mala sitnica - trebate instalirati Active-X kontrolu, iako je naša prvobitna prijava problema bila ubuntu/chromium ?!
Ako je ovo što pišem tačno, radi se o jednom totalnom neznanju i ignoranciji problema od strane PUFBiH.
Mi smo slican problem rijesili sa PKI i pgp infraktsukturom koja napravi gold zertifikat i koji sluzi onda za autetificiranje identitita i potipsivanje dokumenata sto je onda neovisno od systema i browsera.
Ti pričaš o rješenju na serverskoj strani.
Problem i jeste taj što oni očigledno nikaka nisu ni napravili nijedan kompletan test na non-Windows OS-u.
Ja sam ih i prvom prilikom pitao: Da li vi u svom testnom okruženju posjedujete ijedan non-Windows OS.
ok kuzim, hmm nista pokusaj sa instalacijom novijeg wine ona bi trebala da podrzava osnovne active-x funkcije i naravno drmni IE na linux pa pokusaj kao workaround.
Ja neću prihvatiti da moj Mac OSX/Linux desktop bude građanin drugog reda.
Na kraju krajeva, Active-x je “legacy” (zastarjela) tehnologija. Tako je i sam “Microsoft” označio tu tehnologiju.
Niko ozbiljan više ne koristi Active-X iz jednostavnog razloga: INTEROPERABILNOST.
Ali očigledno to važi samo za IT rješenja u normalnim državama. U “banana drživi” kao što je naša to može proći.
Mi pričamo o državnom sistemu za prikupljanje informacija o platama.
Siguran sam da kada bih kojim slučajem došli do budžeta tog projekta i ja i ti zajedno bi upali na čelo …
Zar da prihvatiom da takav projekat bude Windows-only ?!
Ne smijemo prihvatiti “rješenja” koja su u suštini improvizacija i komplikacija (wine emulacija windows browsera). To je ravno porazu u ovom slučaju.
Mi ćemo sigurno naći “workaround” za ovo rješenje. Pretpostavljam da neće biti problem napraviti .wine/chromium+active_x koja se traži. Ali to je WORKAROUND.
Jedino RJEŠENJE je da se obezbjedi moj Mac OS X ili Linux NATIVE browser uradi posao bez ikakvih problema i nepotrebnih vratolomija.
“Jedino RJEŠENJE je da se obezbjedi moj Mac OS X ili Linux NATIVE browser uradi posao bez ikakvih problema i nepotrebnih vratolomija.”
naravno, podrzavam nadam se da cete uspijeti
ali Ernade Bosna je to jarane , zbog takvih igrarija pocevsi od nacionlaih supljih do poslovnih sam i zapalio 2000 dosta mi je nekih koji rokaju ljude i za malu lovu ili drzavu vode za svoj dzep u propast, naravno da nece aplikacija podrzavati Linux kad ih je Bili podmazo jos prije par godina.
Većina i želi biti “izvana” upravo zato što misli da su ovakve promjene nemoguće.
Ako se iz PUFBiH ogluše na ovaj zahtjev, mi ćemo, ako budemo u mogućnosti, ići dalje.
Njihova bahatost i nestručnost su izazvali značajnu materijalnu i nematerijalnu štetu našoj firmi.
Nas poreznog obveznika. Nas koji ih finansira !
Sve dok se stvari budu ovakve kakve jesu postavljeni naopačke: porezni obveznik fukara a državni aparat i činovnici nedodirljivi, Bosna će biti tamni vilajet.
Oni koji su kupili nPIS i slične IT sisteme trebaju izgubiti posao. Oni koji su zaposlili tehničku podršku koja ne zna dati odgovor na postavljena pitanja trebaju izgubiti posao.
Oni koji su uradili tehnički prijem nPIS aplikacije i sličnih projekata (IT rješenje o primjeni zakona o fiskalnim sistemima je još eklatantniji primjer) trebaju izgubiti posao.
Odgovornost mora postojati.
Ja, elhamdulilah, imam troje djece.
Ako ostane da to “ovako mora biti” nogom ću ih iz Bosne tjerati kad za to dođe vakat.
Ali do tada, boriću se na sve načine da stvari promijenim tamo gdje to mogu učiniti.
Javim se u ponedeljak dok vidim koji dodatak treba za activex. I ja sam se peglao sa ovim i imam taj plugin, a apsolutno se slazem sa tobom Ernade po pitanju bahatosti drzavnog aparata. Bio bi jos samo fazon da pocnemo iskoristavati propuste koji postoje u nPIS aplikaciji