[quote=dysko]Imao sam prilike pročitati štošta na Netu međutim i dalje nisam riješio nedoumicu…
Naime, zanima me da li je iko od vas imao priliku / potrebu da koristi isti program na različitim OSovima?[/quote]
jesam ja, (što se tiče programskih jezika) radio seminarski iz PPJ-a (C & C++) na linuxu pokreno ga profesoru na windowsu (devcpp), isto tako sam radio iz algoritama u Freepascal-u i pokreno ga na turbo (kompajlirao prije upotrebe), mada su to bili “trivijalni” programi ne znam može li se šta veće “uraditi”…
imaš qt za windows (mingw) i za linux što može tamo može i vamo… bar tako vele nisam probao
Java ™… mislim (mere bit da bidne još i python ruby)
Prednost Jave, Pythona, Ruby-ja je što se ne moraju uopšte rekompajlirati pošto su (donekle) interpretirani. C++ / Qt rade bez problema na Linux, Windows i MacOS dok god koristiš Gnu Compiler Collection (npr. mingw na Windowsu).
Programe u Qt bi generalno morao moći bez ikakve dodatne intervencije kompajlirati na Windowsu i Linuxu i tako imati portabilnost na nivou source koda. A postoji još dosta portabilnih biblioteka i jezika.
PIsao sam nekad jedan malo poveći program u C/C++ sa grafičkim prikazom u OpenGLu. Na linuxu radi sve fino sa gccom, ajd rekoh cisto zeza radi da probamo to na windozama. Visual C++ je bez problema iskompajlirao kompletan program, morao sam promijeniti samo jednu liniju koda, čini mi se random brojevi da su bili u pitanju.
Znači, portabilnost source koda i nije nešto teško postići, samo moraš malo paziti, a imaš i čitavu kolekciiju java, perlova, pythona, wxWindows itd ako baš hoćeš portabilnost.
Toplo bi ti preporučio portabilni GUI-Alat wxWidgets jer ga i sam koristim, i mogu ti reći da sam zadovoljan. Po funkcionalnsti je, po mom mišljenju, na istom nivou kao i QT; QT je nešto popularniji, između ostalog i zahvaljujući KDE-u. Međutim, wxWidgets nudi mnogo “fleksibilniju” licencu od QT-a. Više informacija možeš naći na wiki-stranici ili forumu.
S wxWidgets možeš bez problema pisati kompleksan i portabilan kod u C++, postoje naravno i bindings za druge jezike kao npr. wxPython, wxRuby, wxD,…