Portabilan kod?

Imao sam prilike pročitati štošta na Netu međutim i dalje nisam riješio nedoumicu…

Naime, zanima me da li je iko od vas imao priliku / potrebu da koristi isti program na različitim OSovima?

Zanima me koliko mi C++ i QT tu mogu pomoći?

Takođe me zanima šta je najbolje riješenje za rad s kodom koji je nezavisan od platforme tj. moguće ga je kompajlirati za specifičan OS?

iko od vas imao priliku / potrebu da koristi isti program na različitim OSovima?
Npr. vim :stuck_out_tongue: ?

Zanima me koliko mi C++ i QT tu mogu pomoći?
Zavisi sta podrazumijevas pod “različitim OSovima”.

Takođe me zanima šta je najbolje riješenje za rad s kodom koji je nezavisan od platforme
???

Nemojte biti skrti sa detaljima.

Momak je ocigledno zbunjen …

[quote=dysko]Imao sam prilike pročitati štošta na Netu međutim i dalje nisam riješio nedoumicu…
Naime, zanima me da li je iko od vas imao priliku / potrebu da koristi isti program na različitim OSovima?[/quote]
jesam ja, (što se tiče programskih jezika) radio seminarski iz PPJ-a (C & C++) na linuxu pokreno ga profesoru na windowsu (devcpp), isto tako sam radio iz algoritama u Freepascal-u i pokreno ga na turbo (kompajlirao prije upotrebe), mada su to bili “trivijalni” programi ne znam može li se šta veće “uraditi”…

imaš qt za windows (mingw) i za linux što može tamo može i vamo… bar tako vele nisam probao

Java ™… mislim (mere bit da bidne još i python ruby)

jah ima i php (od ovih “jačih” jezika)

Prednost Jave, Pythona, Ruby-ja je što se ne moraju uopšte rekompajlirati pošto su (donekle) interpretirani. C++ / Qt rade bez problema na Linux, Windows i MacOS dok god koristiš Gnu Compiler Collection (npr. mingw na Windowsu).

Programe u Qt bi generalno morao moći bez ikakve dodatne intervencije kompajlirati na Windowsu i Linuxu i tako imati portabilnost na nivou source koda. A postoji još dosta portabilnih biblioteka i jezika.
PIsao sam nekad jedan malo poveći program u C/C++ sa grafičkim prikazom u OpenGLu. Na linuxu radi sve fino sa gccom, ajd rekoh cisto zeza radi da probamo to na windozama. Visual C++ je bez problema iskompajlirao kompletan program, morao sam promijeniti samo jednu liniju koda, čini mi se random brojevi da su bili u pitanju.
Znači, portabilnost source koda i nije nešto teško postići, samo moraš malo paziti, a imaš i čitavu kolekciiju java, perlova, pythona, wxWindows itd ako baš hoćeš portabilnost.

dankesen… nakon par nekonstruktivnih, bilo je i konstruktivnih prijedloga :slight_smile:

Nekonstruktivnost postavke problema rezultira nekonstruktivnim odgovorima. ESR je to lijepo pojasnio u Be explicit about your question.

Toplo bi ti preporučio portabilni GUI-Alat wxWidgets jer ga i sam koristim, i mogu ti reći da sam zadovoljan. Po funkcionalnsti je, po mom mišljenju, na istom nivou kao i QT; QT je nešto popularniji, između ostalog i zahvaljujući KDE-u. Međutim, wxWidgets nudi mnogo “fleksibilniju” licencu od QT-a. Više informacija možeš naći na wiki-stranici ili forumu.
S wxWidgets možeš bez problema pisati kompleksan i portabilan kod u C++, postoje naravno i bindings za druge jezike kao npr. wxPython, wxRuby, wxD,…