Postavke Kasda modema

Jedno OS independent pitanje :slight_smile: Nakon bezuspješnih pokušaja dijeljenja konekcije između dva kompa (win-lin), resetujem ADSL modem, pokušam ušteliti konekciju, kad sad neće da radi ni na jednom. Naravno, zvati 1422 je isto k’o da zoveš Pentagon…

Stanje je sljedeće (prenosim pitanje sa bihnet foruma):

Od jučer imam problem sa konekcijom, ustvari nemam konekcije nikako. Pokušao sam reset-ovati modem i podesiti prema uputstvima za Kasda modem sa bhtelecom stranice. Odradim sve korake kako piše (routed mode), ali na kraju, nakon reboot-anja modema nema konekcije. U informacijama primijetim da je “Default Gateway” ostao prazan, a DNS-ovi umjesto 195.222.32.10/20 su ostali na 192.168.1.1, koju vrijednost ima i IP.

Ukratko, uradim sljedeće (za one kojima se ne da zaviriti u uputstva):

  1. Reset modem-a, a nakon toga brisanje default-nih konekcija u postavkama modem-a (kojih nakon reseta bude dvije: ppp_0_8_35_1 i br_0_0_40)

  2. Kreiram novu pppoe konekciju, stavim Port/VPI/VCI na 0/8/35, kvačica na NAT, username i password, DHCP je svakako aktivirano, pa ne diram, Save/Reboot.

Nakon ovoga bi trebalo da proradi, međutim ne radi. Prema uputstvima, modem bi trebalo da je “dobio IP adresu Default-nog Gatewaya i ostale parametre kojim je omogućen izlazak na Internet”. Evo komparacija uputstvo/moj modem:

LAN IP Address: 192.168.1.1 (kod mene: isto)
Default Gateway: 92.36.128.1 (kod mene: prazno polje)
Primary DNS: 195.222.32.10 (kod mene: 192.168.1.1)
Sedondary DNS: 195.222.32.20 (kod mene: 192.168.1.1)

Da li ima neka caka ili postavka koju bi trebalo (de)aktivirati a koja nije spomenuta u uputstvima?

Da mi makar neko kaže postavke koje dođu uz modem kad ga tipovi iz Telecom-a instaliraju. Znam da je bridge mode, ali negdje je problem, pa ne mogu uspostaviti konekciju.

P.S. Sve lampice uredno gore na modemu. Također, mrežna kartica radi, jer mogu ostvariti wireless konekciju preko nje. Također sam pokušavao ručno podesiti Gateway/DNS, ali nema protoka.

P.S.S. Na Debian-u kad stavim bridge mode, uporno mi nakon “pon dsl-provider” javlja kako sam već konektovan pa je “Access denied”.

Ah, nakon dvodnevne štimačine, ponavljanja istih koraka dvocifreni (možda čak i trocifreni) broj puta i pokušaja stupanja u kontakt sa famoznim bihnet-ovim always-busy support-om, evo čudo proradilo. Tek tako. Eh…