Postepeno licenciranje programa i softvera u vladi tk

Premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić danas se susreo sa EPG Account Managerom Microsoft korporacije u BiH Emirom Ramadanovićem i direktorom PROCOMA, Microsoftovog partnera u Tuzli, Muhidinom Mujačićem. Razgovarano je o licenciranju programa i softvera koje koristi Vlada Tuzlanskog kantona.

Gospodin Ramadanović je upoznao premijera Mujića da je Microsoft zvanično došao u BiH prije godinu i po dana i da radi na postepenom licenciranju programa i softvera koji se koriste u našoj zemlji. Riječ je o procesu koji se na Zapadu podrazumijeva, a kod nas, iako nas na to obavezuje Zakon o intelektualnom vlasništvu, još nije dovoljno prepoznat.
Kako je istakao gospodin Ramadanović proces licenciranja programa i softvera podrazumijeva troškove ali istovremeno svakoj zajednici, pa tako i BiH dugoročno donosi velike koristi.
Najbolji primjer u Tuzlanskom kantonu je ono što je urađeno u MUP TK i ono što se radi u Kantonalnoj upravi za inspekcije.

Premijer Mujić je istakao da je Vlada Tuzlanskog kantona svjesna koristi koje taj projekat donosi ali i zakonske obaveze da vlastitim primjerom pokaže da je neophodno što prije legalizairati računarske programe sa kojima radi. Vlada je određene korake već poduzela, a spremna je u realnom roku realizirati cijeli ovaj posao.

Dogovoreno je da će vrlo brzo Vlada Tuzlanskog kantona sa Microsoft korporacijom potpisati ugovor o saradnji. Određena sredstva za ove namjene biće planirana u Budžetu za 2008. godinu, a plan je da se cijeli proces licenciranja programa i softvera unutar Vlade Tuzlanskog kantona zaokruži u naredne tri godine.

Gospodin Ramadanović je obećao da će za svaku licencu koju plati Vlada Tuzlanskog kantona Microsoft korporacija pokloniti jednu licencu za osnovne i srednje škole u Tuzlanskom kantona.

Susretu sa predstavnicima Microsofta i Procoma prisustovali su i Bahrija Mehurić ministar za boračka pitanja u Vladi TK, Samir Bilajac šef odjeljenja za informisanje i informacione sisteme i Edina Fazlić savjetnica Premijera za odnose s javnošću.

Kabinet premijera TK

http://www.vladatk.kim.ba/Vlada/Saopstenja/07/201107_microsoft_licenciranje.html
Ured za informisanje: info@tk.kim.ba

Moze li neko od vas iz ULKBiH poslati ovoj takozvanoj vladi pismo i objasniti da je korisnije novac neophodan za placanje m$ licenci usmjeriti na druge humanije projekte, takodje ponuditi rezanje troskova i da se slijedi primjer bogatih zemlja koje su se odlucile za opensource.

Ja nevidim nikakavu korist od plaćanja licenci, samo štetu po budžetu tj džepu građana. Pošto gospodin premijer kaze : “…da vlastitim primjerom pokaže…” pa neka pokaze kako se misli od drzavi i buducnosti.

Vrijeme je za akciju, sada ili nikad.

http://www.bdcentral.net/Members/gradonacelnik/Vijesti/potpisan-ugovor-o-koristenju-microsoftovih-softverskih-proizvoda/
Ovdje u BD BiH ima dosta i OpenSource rješenja … Portal i aplikativni server je Open :slight_smile:

Heh vlada a?
http://vladatk.kim.ba?
info@tk.kim.ba?

Cudo nije vladatk@inet.ba, al neka voli vlada poddomene. Samo me jos zanima cije djete to tu tako radi. Kome da ja svoje vrijeme trosim i da mu objasnjavam sta je kako je, kako ovako onako, ovo ono, tam vam. Ne bi mi ni bilo zao da uspijem u tom cilju, iako su sanse da im se to objasnis = 0. Al i da se uspije, zasto bi me cinjenica da sam ustedio pare za premijerov novi auto usrecila?

Da znam da ce bar potrosit pare na novu stalu, da se ima gurnut gdje sva stoka.

Da zapjevamo za njih sve, jestel spremni?

Jebo vladu
Jebo politiku
U parlamentu jebo sve njih redom

Sve je to tačno, Absynthe. Ipak, u svakoj vladi, ma koliko korumpiranoj i nefunkcionalnoj, uvijek ima ljudi koji su “protiv” iz ko zna kojih i kakvih razloga, koji bi se rado usprotivili da imaju nekih argumenata. E mi smo ti koji im trebamo dati argumente. Jeste to sve odvratno i prljavo, ali ULK u tu politiku nije ni na koji način umiješan, mi samo trebamo da uradimo ono što nam je svrha i obaveza prema statutu a to je da informišemo ljude o dostupnim alternativama.

Kako to MS fino rasturi pricu da covjek gotovo dobije utisak da je to nesto pozitivno sto ce naplacivati za nesto sto se moze dobiti dzabe i uz to bez vezivanja za jednu jedinu firmu. I jos ovo da ce za svaku kupljenu licencu “pokloniti” jednu licencu skolama je odprilike kao djetetu narkomana dati jednu dozu droge za svaku koju njegov roditelj kupi.

Zaista glupost, ali u ovom slucaju BiH nije neki izuzetak. MS se na neki nacin uspio uvaliti svugdje.

Po gospodinu Ramadanovicu su bosanci ocigledno tako glupi da nekontaju da Windows i Office kostaju ako nisu piratske kopije :shock: . Gdje on zivi?

A da se na zapadu nekoriste piratske kopije je bas suplja. Svakako da su na svim racunarima u IT firmama placene kopije recimo Visual Basica kupljene po cjeni od zanemarljivih 12.000 € + PDV. hahahhaah

Tesko je to. Upoznao sam covjeka koji radi u jednoj vladinoj organizaciji zagrijan je za open source. Isao je na pregovore s microsoftom oko neki licenci. Nakon nekoliko sati ubjedjivanja nisu uspjeli postici dogovor. Poslije toga je Microsoft njega preskocio i pregovarao s drugim ljudima :slight_smile: (tj. na sljedece pregovore nije pozvan) …

Cekaj, kada Microsoft pregovara sa vladinim organizacijama on sam bira sagovornike iz istih? :shock:

Ne oficijelno … Ali problematicni ne budu pozvani na sljedece razgovore … :slight_smile:
Znas kako je to kod nas … nema neko odredjen da pregovara, nego nekog od uposlenika posalju …