Postvaljanje mysql-a za razne korisnike

server kod kuce je kren’o sa radom. opalio sam ga flashom sampanjca - floppy mu izbio! :smiley:

ima trenutno na njemu 2 korisnika, tj. 2 domene koje trebaju da se nalaze na tom web serveru.
na jednoj domeni (arhiva.com) hocu da instaliram gallery2. dosao sam do mysql dijela i - stao. mysql server je dignut i pokrenut. radi. pokusao sam direktno iz konzole (jer nemam nikakav GUI, a i ceprkam ovo sa posla preko Putty-ja :)) kreirati bazu logiran kao arhiva.com user ali mi kaze da nemam prava za takvo nesto. onda se presaltam na root user-a, ali mi pade na pamet da ako kreiram bazu kao root user - necu imati prava da je koristim kao arhiva.com user?

pitanje: sta treba da uradim? kako da kreiram database kao arhiva.com? da li se treba “dijeliti” mysql po user-ima?

bilo kakva informacija je jaaaako dobro dosla.
:smiley:

wahahaha :smiley: da te posaljem na www.mysql.com :wink:

eh ovako… znaci pokrenes server… valjda si postavio sifru za roota ( to barem pita na pocetku ako nije podesena… ) …
eh onda :slight_smile:

kreiranje baze podakta

mysqladmin -u root create ime_baze -p

kreiranje usera sa sifrom “secret” i postavljanje permisija

mysql -u root -e “GRANT SELECT, INSERT, UPDATE, DELETE, CREATE, DROP, ALTER ON ime_baze.* TO ime_korisnika@localhost IDENTIFIED BY ‘secret’” mysql -p

reload permisija

mysql -u root -e “FLUSH PRIVILEGES;” -p

voila :slight_smile:

Pozdrav

Ice

Ma, bio sam vec tamo, naravno. Ali nisam skont’o neke “detalje” tako da mi je ovako, uz raju, puno lakse i razumljivije :smiley:

[quote=IceBreaker]eh ovako… znaci pokrenes server… valjda si postavio sifru za roota ( to barem pita na pocetku ako nije podesena… ) …

kreiranje baze podakta

mysql -u root -e “GRANT SELECT, INSERT, UPDATE, DELETE, CREATE, DROP, ALTER ON ime_baze.* TO ime_korisnika@localhost IDENTIFIED BY ‘secret’” mysql -p

reload permisija

Pozdrav

Ice[/quote]
hvala icy!
:slight_smile:

Sto bi jednostvano kad moze komplikovano?
Maheriiiiiiii! Naucite se da kad vas neko pita OSNOVNO pitanje da dajete odgovor OSNOVNIM nivoom! :smiley:

[quote=IceBreaker]# kreiranje baze podakta
mysqladmin -u root create ime_baze -p[/quote]
afan# su-
Password: xxxxxxxx
root# mysql
mysql> create ime_baze;

#zaboravio si jedan dio:
mysql> use ime_baze;

[quote=IceBreaker]# kreiranje usera sa sifrom “secret” i postavljanje permisija
mysql -u root -e “GRANT SELECT, INSERT, UPDATE, DELETE, CREATE, DROP, ALTER ON ime_baze.* TO ime_korisnika@localhost IDENTIFIED BY ‘secret’” mysql -p[/quote]
mysql> GRANT SELECT, INSERT, UPDATE, DELETE, CREATE, DROP, ALTER ON ime_baze TO ime_korisnika@localhost IDENTIFIED BY ‘secret’;

[quote=IceBreaker]# reload permisija
mysql -u root -e “FLUSH PRIVILEGES;” -p[/quote]
mysql> FLUSH PRIVILEGES;

ne znam da li je bas neophodno, ali mislim da je potrebno restartovati mysql

root# /etc/init.d/mysql restart

(sturio sam se kontajuci gdje/kako/zasto…)

[quote=IceBreaker]wahahaha :smiley: da te posaljem na www.mysql.com :wink:

eh ovako… znaci pokrenes server… valjda si postavio sifru za roota ( to barem pita na pocetku ako nije podesena… ) …

kreiranje baze podakta

reload permisija

Pozdrav

Ice[/quote]
Epilog: novokreiranu bazu ime_baze VIDIM kao root user, ali ne i kako afan user?!!?!?!?!

btw. ne trebas restartovat mysql server kad dodas bazu ili tabelu itd …

ma, mislilo sam da treba da se restartuje mysql ako se kreira novi user i kada mu se kreiraju privilegije?

No, jutros sam ponovio i - proradilo. djelimicno :smiley:
I dalje ne mogu vidjeti database ‘moj_test’ kao user ‘afan’, iako je vidim kao root user (dok samu konzoli)?

Podpitanje: phpMyAdmin kao root otvorim sa
localhost/phpMyAdmin
kako da otvorim phpMyAdmin kao ‘afan’ user u localhost/~afan i da pri tome vidim SAMO database ‘afan’ usera, ne sve?

Pa ako nisi dosada skontao kako, ja bih ti savjetovao da se bacis na citanje mysql howto strana.
Jer ovako nista ne ucis …ljenost ( za citanje ) se neisplati na duze trke…ali evo ti nesto na brzinu.

mysql -p -u afan (zaboravih da stavim smilie-ja da me neshvatis ozbiljno ) :smiley:

Potraži predavanje od carneta o php/mysql apache, veliko oko 500mb, tu imaš objašnjeno o administraciji mysql-a nešto osnovno ne baš nešto pretjerano ali da skontaš kako to ide, ali svakako read manual :slight_smile:

A phpmyadmin samo prekopiraj u folder drugog usera to je ono najjednostavnije i u conf postavi od tog usera podatke.

[quote=sahbaz]Pa ako nisi dosada skontao kako, ja bih ti savjetovao da se bacis na citanje mysql howto strana.
Jer ovako nista ne ucis …ljenost ( za citanje ) se neisplati na duze trke…ali evo ti nesto na brzinu.

mysql -p -u afan (zaboravih da stavim smilie-ja da me neshvatis ozbiljno ) :D[/quote]
E, jos kad bi procit’o pitanje - bilo bi super! :smiley:

Ako si CITAO od pocetka, vidio bi da logiranje na mysql sam VEC savladao. A pitanje je bilo POTPNO drugo: kako pokrecem phpMyAdmiin kao ‘afan’ user (ne root user) - pretpostvaljajuci da cu tada imati pristup SAMO ‘afan’-ovim bazama podataka a ne i drugih user-a.

Slazem se da se “ljenost za citanje ne isplati na duze trke”. Medjutim, nekada je, pa pihvatili neki ili ne, trazenje odgovora u 10 knjiga i 10 sati, poredeci sa brzim odgovorom - trosenje uludo vremena. A da ne kazem koliko puta “istrazivaje on my own” od eu pogresnom pravcu. Uostalom, ja kao pocetnik mislim da imam najvise prava da to kazem. Nazalost, to je tako.

tazio sam nas www.carnet.hr/ (ako je to pravo mjesto ?!?), ali nisam mogao naci. imas li link?

To znaci da cu imati za svakog user-a “po jedan” phpMyAdmin? Hm, jesi li siguran da je to bas “pravo” rjesenje?

i na hosting serveru imas 1500 klijenata i svaki ima phpMyAdmin velicine 5 MB :wink: znaci samo 7,5 GB za phpMyAdmin… naaaaah… bad solution.

afane… fazon je da kreiras bazu, kreiras korisnika i kazes da taj korisnik smije vidjeti i koristiti bazu… znaci sa prvim redom kreiras bazu ( iz mog prvog posta ), drugim redom podjelis permisije ( preskocio sam kreiranje usera ). Restart servera nije potreban, ali ja sam prije citao i tako radio - flushirao privilegije… sto natjera server da ponovo procita permisije za usere…

preporucio bi ti da recimo uzmes MySQL Control Centar… ja radim sa njim sa windows mashine i radi bez problema !

Pozdrav

Ice

Ja mislim da to ne možeš sad da skinš od njih jedino ja mislim dc++ ili nešto slično tome, tip je govorio o tim privilegijama, da treba omogućiti pristup mysql samo sa localhosta itd. Ali opet pravo rešenje je kao što neko reče čitanje manual.

Ovo gore, što sam govorio za phpmyadmin, možda nije pravo rešenje ali meni za 10-etak korisnika nije puno :slight_smile: i odrađuje posao, a sve dok to ne bude neki problem kako np sa uštedom prostora onda ću goglat za nekim elegantnim rešenjem.

Možda i nije najbolja solucija potegnuti odmah u startu za nekim grafičkim okruženjem(mi linuxaši hoćemo da zanamo kako to ide ispod haube) pa tako kreni iz shella puno ćeš naučiti, a kasnije kad skontaš kako to sve hoda pređi na neki grafički radi brzine obavljanja zadatog.

Ps imas par knjigica, pdf izdanje ako šta treba javi se pa da ti pošaljem.

Mislim da nisi shvatio poentu moje sale ali nema veze.
mysql -p u afan je bila jedan dio toga.

Nekontam zbog cega zelis da koristis phpmysql (ljenost sa tvoje strane ili minimalizam sa moje :D) kada vec imas
sve sto je potrebno. Kao root postavis pravila za citanje/pisanje i ostale stvari za
user-e i nemas vise problema sa access-om i user ima pravo/vidi samo na one data baze koje
si mu ti dao/omogucio.

Icebreak govori o flush-ranju ali iz iskustva sam dozivjeo da to nije potrebno.

U svakom slucaju je ovo objasnjeno na vec pomenutim stranama/post-ma.

Zaboravih da napomenem da ako zelis nesto elegantno i LAKO
koristi http://www.webyog.com/sqlyog/index_sqlyogfree.php
i naravno uz pomoc ssh-tunnelig je pravo rijesenje za
DB admina koji svoj veci dio vremena provdi na MS masinama.

slazem se sa sahbazom potpuno :smiley:

onda… phpmyadmin se moze podesiti da se on automatski logira kao root na mysql-server ili da upita za username i sifru prilikom “otvaranja” sucelja… ja mislim da se ovo drugo tako ukljucuje tako sto se u config fajl ne unesu vrijednosti za usera i sifru… afane probaj to…

btw. hvala na informaciji o flushiranju :wink:

Pozdrav

Ice